Tältä sivulta löydät uutisia ruokakasvatuksesta sekä blogikirjoituksia Ruukun työntekijöiltä ja vierailevilta kirjoittajilta.
Miten saada kasvikset maistumaan? Kuinka usein lapsen on hyvä syödä? Entä miten kiukuttelevaa lasta voi rauhoitella muulla tavoin kuin ruualla? … Lue lisää
Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:n vuosikokous valitsi 5.5.2022 hallituksen uusiksi jäseniksi toimitusjohtaja Olli Freesen ja kotitalousopettaja Kati Källmanin. Vuosikokouksessa esiteltiin Ruukun uusi strategia.
Kevät on hyvää aikaa arvioinnille! Kaikkien huhti-toukokuussa nykytila.fi-arvioinnin täyttäneiden kesken arvotaan aistilähtöisen ruokakasvatuksen tarvikepaketti.
Kaikki kuntien toiminta on vuoden 2023 alusta kuntalaisten hyvinvoinnin edistämistä. Kunnissa on viime vuosina tehty ravitsemuksen ja ruokakasvatuksen parissa hyvää … Lue lisää
Kokoonnumme kahvin ja ruokakasvatuksen äärelle Helsinkiin ja etänä torstaina 5.5. kello 14–16.
Tervetuloa kuulemaan uusista materiaaleista ja toimintaideoista, jotka tukevat ruokakasvatusta sosiaali- ja terveyspalveluissa, varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa. Materiaalit on suunniteltu ja testattu … Lue lisää
kälaista on tavallinen ruokailu päiväkodissa, alakoulussa ja yläkoulussa? Perheille suunattujen videoiden avulla päiväkodit ja koulut voivat kertoa ruokailun merkityksestä.
simmäiseen Ruokakasvatuksen teemapäivään! Kokoamme yhteen ruokakasvatuksesta ja ruokailun kehittämisestä innostuneet henkilöt eri puolilta Suomea sekä diginä että livenä.
Tarttumattomat taudit ovat yksi merkittävimmistä terveysongelmista niin Suomessa kuin maailmanlaajuisestikin. Monet ongelman taustalla vaikuttavista tekijöistä liittyvät ruokavalioon ja niihin voidaan … Lue lisää
Ruokakasvatusyhdistys Ruukku r
Kouluruualla on iso vaikutus paitsi ihmisten, myös maapallon hyvinvointiin. Turussa vähennettiin naudanlihan määrää aterioissa, ja samalla yksittäisten aterioiden hiilijalanjälki pieneni … Lue lisää
Kokeilimme, kuinka kehittämämme ruokakasvatuksen materiaalit toimivat aikuisten parissa yhteistyössä “Vanhemmat mukaan kouluun ja työelämään” -hankkeen kanssa.
Kun Euroopan johtajat haukkuivat suomalaista ruokaa 2000-luvun alkupuolella, moni suivaantui; yksi heistä oli ravitsemusasiantuntija Ulla Rauramo, Ruukun ensimmäinen toiminnanjohtaja. − … Lue lisää
Ruokailun ja ruokakasvatuksen nykytilan arviointi on maksuton työkalu arviointiin, seurantaan ja näkyväksi tekemiseen niin yksikkö- kuin kuntatasolla. Kootkaa yhteisen pöydän ääreen … Lue lisää
Tuoreen tutkimuksen mukaan ruokakasvatuksen asiantuntijat ovat yhtä mieltä alakoulussa toteutettavan ruokakasvatuksen kahdesta tärkeimmästä oppimistavoitteesta: kuudennen vuosiluokan päätteeksi oppilas osaa suhtautua ruokaan myönteisesti ja tasapainoisesti sekä suhtautua omaan kehoonsa myönteisesti ja kunnioittaa erilaisuutta itsessään ja muissa.
Maksuton Kasvatuksen ammattilainen ruokakasvattajana 5 op -koulutus tarjoaa kasvatus- ja opetusalan ammattilaisille konkreettisia keinoja kokonaisvaltaisen ruokakasvatuksen toteuttamiseksi.
Itä-Suomen yliopisto, Suomen Sydänliitto ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry järjestivät 12.10.2021 webinaariin Kunnan tärkein pöytä on lasten ruokapöytä.
Ruokakasvatusyhdistys Ruukku viettää tänä vuonna 15-vuotisjuhlia. Juhlimme somessa!
Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry tarjoaa pikkujoulujen ohjelmanumeroksi hauskan ja oivaltavan jouluisen Makumestari-tuokion.
Ruukku on mukana toteuttamassa RuokaTutka-kampanjaa, jonka tavoitteena on lasten ja nuorten terveellisemmät ruokatottumukset, kasvisten käytön lisääminen ja maitotuotteiden käytön ylläpito. Kampanja … Lue lisää
Päiväkotien ja koulujen ruokapöydissä kasvatetaan hyvinvoivia aikuisia ja kestävää tulevaisuutta. Onko ruokakasvatuksen ja ruokailun koko potentiaali otettu kunnissa käyttöön? Miten kunnissa hyödynnetään ruokakasvatusta osana terveyden edistämisen tehtävää, erityisesti sote-uudistuksen jälkeen? Tervetuloa webinaariin tutustumaan valmiisiin työkaluihin ja kuulemaan kokemuksia niiden käytöstä.
1-2-luokkien opettaja hoi! Onko luokallasi ulkomaalaistaustaisia oppilaita? Kaipaatko ideoita ruokakasvatukseen? Tule mukaan testijoukkoon.
Ruukku ry etsii RuokaTutka-projektiin kahta koululähettilästä.
Ruuanvalmistus retkikeittimellä, käsin tiskaaminen ja perunoiden pilkkominen ovat monelle nuorelle partiolaiselle uusia ja kasvattavia kokemuksia leirillä. Ruoka on keskeinen osa … Lue lisää
SuomiAreenassa keskusteltiin 13.7. tärkeästä asiasta: Voiko koulu kasvattaa syömään hyvin. Tilaisuuden järjesti ELO-säätiön Kouluruokaverkosto yhdessä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa. Keskustelemaan oli … Lue lisää
Terveyden ja ympäristön kannalta kestävässä planetaarisessa ruokavaliossa lihan kulutusta pyritään vähentämään ja kasviperäisten elintarvikkeiden käyttöä puolestaan lisäämään merkittävästi. Tuoreessa pro … Lue lisää
Kuluneena keväänä Hakunilanrinteen päiväkodin esikouluryhmä Hillat ja Ruokailoa kaikille -hanke ovat tehneet yhteistyötä. Hankkeessa kehitetään työvälineitä eri kieli- ja kulttuuritaustaisten … Lue lisää
Vuoden alussa Ruukussa käynnistyi uusi Kokonaisvaltaista ruokakasvatusta varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen -hanke, jota toteutamme yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston ja Suomen Sydänliiton kanssa. … Lue lisää
Suomessa kouluruokailulla ja ruokakasvatuksella tarjotaan 900 000 lapselle kestävät eväät elämään. Kuntien tärkein pöytä on lasten ja nuorten pöytä. Miten varmistamme, … Lue lisää
Ruoka yhdistää kaikkia ihmisiä, siksi ruokaan liittyvät asiat sopivat hyvin pedagogiikan käyttöön. Hotelli- ja ravintolamuseossa on toteutettu ainutlaatuinen julkaisu Ruokatajua … Lue lisää
Päijät-Hämeessä ja Keski-Suomessa lapsiperheissä koetaan hieman keskimääräistä enemmän tarvetta tukeen painonhallinnassa kuin muualla Suomessa. Pohjois-Savossa lapset syövät niukasti kasviksia; yli … Lue lisää
Ruokakasvatuksen parissa toimivien kannattaa tutustua mielenkiintoiseen Kouluruoka 2030 − Näin ilmastovaikutukset puolitetaan -julkaisuun. Se on Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Teea Kortetmäen … Lue lisää
Tutkijat ja päättäjät hierovat älynystyröitään keksiäkseen keinoja, jotka ohjaisivat ruuantuotantoa kestävään ja ilmastoviisaaseen suuntaan. Vauraissa länsimaissa on totuttu syömään paljon … Lue lisää
Luin pääsiäisen aikaan Astrid Lindgrenin ja nuoren Saran kirjeenvaihtoon pohjautuvan teoksen ”Kätken kirjeesi patjani alle”. Yksinäinen 12-vuotias Sara aloitti parin … Lue lisää
Anna Karin ja Janita Kylänpään mahtava idea on pelastanut monen ihmisen päivän poikkeusolojen aikana. Länsi-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijat aloittivat … Lue lisää
Olen 55-vuotias maitotilan maatalousyrittäjä Jalasjärveltä Kurikasta. Olen myös luokanopettaja, ja reilut 10 vuotta sain tehdä opettajan työtä, ensin Isossakyrössä ja … Lue lisää
Ravitsemussuositukset ovat patistelleet meitä syömään ilmastoystävällisemmin enemmän kasviksia ja vähemmän punaista lihaa jo vuodesta 2014. Viime vuosina vaatimukset kestävämpään ruokajärjestelmään … Lue lisää
Kaikki Ruukun jäsenet ovat tervetulleita osallistumaan vuosikokoukseen etänä Teams-yhteydellä. Esityslista ja linkki löytyvät ohesta. Ruukun vuosi on alkanut työn touhussa, … Lue lisää
Ruukku on mukana toteuttamassa RuokaTutka-kampanjaa, jonka tavoitteena on lasten ja nuorten terveellisemmät ruokatottumukset, kasvisten käytön lisääminen ja maitotuotteiden käytön ylläpito. … Lue lisää
Salolainen Fiia Lujasmaa on Armfeltin yhtenäiskoulun kotitalouden lehtori. Hän innostuu oman opetustyönsä lisäksi toimista, jotka parantavat oppilaiden valmiuksia oman elämän … Lue lisää
Ruokaviraston sivuilla on avattu kattava ravitsemuskokonaisuus: Terveyttä edistävä ruokavalio. Sen alta löytyvät aineistot niin kuntien, opetustoimen, terveystoimen ja ruokapalveluiden kuin … Lue lisää
Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkaistaan vuonna 2022. Ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola Helsingin yliopistosta on yksi suosituksia valmistelevan työryhmän suomalaisista jäsenistä. Hän … Lue lisää
Elina Innanen ja Suvi Auvinen ovat laatineet vegaanikeittokirjan lapsiperheelle. Kirjoittajat ovat tuttuja Chocochili-blogistaan ja suosituista ruokaohjeistaan. He ovat tehneet yhteistyötä … Lue lisää
Ruokailoa kaikille on Ruukku ry:n ja Sydänliiton kaksivuotinen hanke, jossa kehitetään ruokakasvatuksen menetelmiä eri kieli- ja kulttuuritaustaisille lapsille ja perheille … Lue lisää
Olen ollut kiinnostunut ruuasta sekä uusista mauista niin kauan kuin muistan. Viime aikoina olen myös yhä useammin havahtunut huomaamaan, kuinka … Lue lisää
Tämä vuosi on ollut poikkeuksellinen monella tapaa. Esimerkiksi kirjojen myynti on lisääntynyt, ja erityisesti lapsille suunnatut kirjat ovat tehneet hyvin … Lue lisää
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos myönsi kuudennen kansanterveyspalkintonsa Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:lle ja Tekniikan Maailma -lehdelle valtakunnallisesti merkittävästä kansanterveyttä edistävästä työstä. Palkinto … Lue lisää
Kattava koululounas ja välkyt välipalat -hanke pureutuu kouluruokailun kehittämiseen, kertoo projektitutkija Henna Jalkanen Itä-Suomen yliopistosta. Tietoa tuotetaan koulupäivän uudistamisprosessin ja … Lue lisää
Lapsen oikeuksien päivänä marraskuun lopulla järjestettiin Helsingin yliopistossa verkkotapahtuma Lapsen oikeus ruokakasvatukseen – työkaluja kestävämpään tulevaisuuteen osana Euroopan innovaatio- ja … Lue lisää
Millaista on ruokailun arki Suomen ulkomaalaistaustaisissa lapsiperheissä? ”Ihan tavallista”, kuvailevat ainakin haastattelemani äidit. Heillä syödään ihan tavallista ruokaa. Välillä arki … Lue lisää
Suomessa jo moni taho toimii ilmastoystävällisemmän ruuantuotannon ja ruuankäytön puolesta. Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) valmistelee hallituksen Ilmastoruokaohjelmaa, jonka tavoite on … Lue lisää
Mitä ruokakasvatus oikeastaan on? Onko se kaikkea ruokaan liittyvää ohjausta, valistusta ja viestintää? Toteuttaako ruokakaupan konsulentti ruokakasvatusta esitellessään uutta tuotetta? … Lue lisää
Haastattelin opettajia viime lukuvuoden kokemuksista, miten Maistuva koulu soveltuu alakouluun. Kokemukset kuulostavat todella hyviltä koko Maistuva koulun tiimin mielestä. Kuusjoen … Lue lisää
Suomessa tarvitaan uusia keinoja ehkäistä lasten ylipainoa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uusimman tilaston mukaan useampi kuin joka neljäs poika ja … Lue lisää
”Tämä on paras aika vuodesta” Regina laulaa osuvasti elokuusta kappaleessaan Paras aika vuodesta. Hengittäessäni sisään elokuun raikasta, sadonkorjuun kyllästämää ilmaa … Lue lisää
Maistuva koulu -toiminta alakouluissa kohensi oppilaiden koululounasta. Opettajat saivat lisää työvälineitä ruokakasvatukseen ja oppilaat kokivat, että heillä on enemmän mahdollisuuksia … Lue lisää
Ruokakeskusteluissa korostuu usein ruuan välineellinen arvo, eli se kuinka hyvin ruoka mahdollistaa ihmisen optimaalisen toimintakyvyn tai vaikkapa huipputavoitteelliset treenisuoritukset. Keho … Lue lisää
Pyöreitä, punaisia tomaatteja. Mehukkaita mansikoita rasia rasian perään. Vesimelonivuoret, satokauden ensimmäiset uudet perunat ja tuoreen appelsiinimehun virkistävä tuoksu. Kaupan hevi-osasto … Lue lisää
Juuri hyväksytty Siiri Kuusjärven pro gradu -työ Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa käsitteli varhaiskasvatuksen ammattilaisten ja ruokapalveluhenkilöstön yhteistyötä ja käsityksiä ruokakasvatuksesta. … Lue lisää
Kärvistelimme kevättalven viikot ja kuukaudet koronan keskellä. Elämään kerääntyi uusia rutiineja ja monet arjen askareet tuntuivat erilaiselta luultavasti monelle meistä. … Lue lisää
Tutkijatohtori Henna Vepsäläinen kertoi Ravitsemusterapeuttien kevätkoulutuspäivillä 15.5., miten ruokasisustuksen avulla voi kohentaa lasten ruokavaliota. On tärkeää, että lapsi oppii syömään … Lue lisää
Valtioneuvoston kanslia julkaisi huhtikuussa selvityksen suomalaislasten ja nuorten ruokaympäristöstä ja toimenpide-ehdotuksista sen kehittämiseen. Selvityksen toteutti VTT:n ja Itä-Suomen yliopiston poikkitieteellinen … Lue lisää
Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry etsii ruokakasvatuksen asiantuntijaa vanhempainvapaan sijaiseksi 1.8.2020–30.6.2021.
Koronan erikoisena seurauksena suomalaisiin näyttää iskeneen valtava leipomisvimma. Lähikaupastani ovat hiiva ja jauhot usein lopussa, ja Instagram pursuaa kuvia juurileivistä. … Lue lisää
Yritysten kevään tyky- ja tyhypäiviä on peruttu koronaviruspandemian vuoksi. Henkilöstön työhyvinvoinnista ja hyvästä ravitsemuksesta on kuitenkin hyvä pitää huolta. Se … Lue lisää
Lasten oikeus maksuttomaan kouluateriaan on herättänyt keskustelua viime aikoina. Huolta on herättänyt varsinkin sosiaalisesti haavoittuvaisessa asemassa olevien lasten tilanne. Koronapandemian … Lue lisää
RuokaTutka-kampanja tarjoaa opettajien ja oppilaiden avuksi valmiita etäopetuspaketteja ruuasta ja ravitsemuksesta. Teemoina on mm. ateriarytmi, välipalat ja medialukutaito. Sivuilta löytyy … Lue lisää
Ruukun tekijäjoukko kasvoi huhtikuun alussa, kun ETM Saila Paavola aloitti työskentelyn Ruukussa ruokakasvatuksen asiantuntijana. Saila on toiselta koulutukseltaan kotitalousopettaja ja … Lue lisää
Uusissa ikääntyneiden ruokasuosituksessa korostetaan yksilöllisyyttä, osallistumista ja sosiaalisuutta, jotka vaikuttavat senioreiden elämänlaatuun. Toki ikääntyneiden hyvä ravitsemustila ja toimintakyvyn ylläpitäminen ovat … Lue lisää
Pääkaupunkiseudulla jo joka kymmenes asukas on ulkomaalaistaustainen. Ulkomaalaistaustaisten ravitsemustilasta on vähän tietoa Suomessa, mutta on viitteitä siitä, että ruokatottumukset ovat kantaväestöä heikommat: … Lue lisää
Tutkija Reetta Lehto selvitti väitöstutkimuksessaan, miten ruokaympäristö ja ruokakasvatus vaikuttavat leikki-ikäisten lasten syömiseen päiväkodissa. Väitöskirja tarkastettiin maaliskuun puolivälissä ja se … Lue lisää
Kasvoin maalla heinälatojen, maitolaitureiden ja punasävyisten maatilarakennusten sävyttämässä maisemassa. Ruuan tie pellolta pöytään oli pientilallisten vanhempieni elinkeino ja ruokaketju tuli … Lue lisää
Vanhempien esimerkki on todella tärkeä, kun lapsi opettelee uusia kasvismakuja. Suomalaislapset saisivat syödä kasviksia enemmän, jotta suositeltava, terveyttä edistävä määrä … Lue lisää
Päivitys 13.3.2020: Koronaviruspandemiasta johtuen järjestämme kokouksen skypeyhteydellä ja kierros Hotelli- ja ravintolamuseossa perutaan. Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan, lähetä sähköpostia silja.varjonen … Lue lisää
Ruokakasvattajat yhdistivät voimansa ja esiintyivät yhdessä vuoden suurimmilla kasvatusalan messuilla Educassa 24.-25. tammikuuta. Perjantaina päästiin Tieto-lavalle keskustelemaan ruokakasvatuksesta. Paneelin puheenjohtaja, … Lue lisää
Ruokakasvatus on hienosti esillä opetus- ja kasvatusalan tapahtumassa Educassa 24.–25.1. Ruukku & Maistuva koulu ovat tavattavissa osastolla Miten teillä syödään? … Lue lisää
Makukoulu tutustuttaa lapset ja nuoret ruokamaailmaan omakohtaisen tekemisen ja kokemisen kautta, kaikilla aisteilla. Makukoulua ja Sapere-menetelmää voidaan hyödyntää oppitunneilla, kasvatustilanteissa … Lue lisää
Japanilaiset 2-3-vuotiaat tutustuvat umamiin maistelemalla kuivattuja kaloja. Englantilaiset esikoululaiset oppivat Tudorien ajasta mausteiden avulla. Koululaiset Hollannissa osallistuvat Makukoulu-tunneille ja oppivat … Lue lisää
Makukoulu lisää lasten rohkeutta maistella ruokia ja kasvisten syönti lisääntyy. Kiinnostaako sinua Makukoulun järjestäminen? Osallistu Ruukun iltakoulutukseen.
Metsässä liikkuminen vähentää stressiä. Nyt syksyllä metsään menoon on monta muutakin hyvää syytä. Vielä pariviikkoa sitten minut houkutteli sinne mustikanhimo. … Lue lisää
Maksuton kouluruoka on suomalainen erikoisuus, jossa on kyse paljon muustakin kuin kouluruoasta. Se lisää hyvinvointia ja tasa-arvoa sekä elää ajassa. … Lue lisää
Tervetuloa oppimaan ja innostumaan aistilähtöisestä ruokakasvatuksesta eli Makukoulusta! Koulutukset järjestetään Kotkassa, Lahdessa ja Turussa syksyllä 2019. Päivän kestoiset Makukoulu/Sapere-koulutukset on … Lue lisää
Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry järjesti ruokakasvatuksen seminaarin 20.3.2019, tosin vielä silloin Ruokakulttuurikeskus Ruukku -nimisenä. Nimenmuutos tuli tarpeeseen, sillä ruokakasvatustyö on kuulunut … Lue lisää
Ruukun virallinen nimi on nyt Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry. Ruukku keskittyy toiminnassaan jatkossa ruokakasvatuksen ja sen osaamisen edistämiseen, joten nimenmuutos oli … Lue lisää
Ruokakasvatus tulee – oletko valmis? Tervetuloa Ruukku ry:n seminaariin, joka kokoaa yhteen ruokakasvattajat keskustelemaan alan ajankohtaisista kysymyksistä. Aika ke 20.3.2019 … Lue lisää
Koululuokallinen viidesluokkalaisia tungeksii makutyöpajan ovesta sisään Hotelli ja ravintolamuseon Taikinan taju -näyttelyssä. Opettaja ohjailee istumajärjestystä ja kaikille löytyy paikka. Jokaisen … Lue lisää
Odotettu Makukoulu – opettajan opas alakouluun on nyt tilattavissa Ruukun nettisivulla. Oppaan avulla on mahdollista toteuttaa peruskoulun opetussuunnitelman mukaista ruokakasvatusta … Lue lisää
Ruukun hallitus valmistelee parhaillaan uutta strategiaa yhdistykselle. Yksi tavoitteista on uudistaa järjestön toimintaa niin, että Ruukku olisi vahvemmin ruokakasvatuksen ja … Lue lisää
Jollain kurssilla yliopistolla sanottiin, että luennoilla oppii vain pienen osan työelämässä tarvittavista taidoista. Tänä kesänä tämä melkein maisteri ravitsemustieteestä pääsi … Lue lisää
Lasten ruokatottumukset paranevat, kun he saavat koulussa ruokakasvatusta. Maistuva koulu -hanke yhdistää opettajien, oppilaiden ja ruokapalveluhenkilökunnan sekä asiantuntijoiden voimat koulujen … Lue lisää
”Voinko auttaa”, kysyy 7-vuotias tullessaan keittiöön, missä olen valmistamassa ruokaa perheelle kovalla kiireellä. Vaikka huulilla jo pyörii vastaus ”Mene vain … Lue lisää
Tänä harvinaisen aurinkoisena keväänä ja alkukesänä on versonut runsaasti uusia alkuja. Hyppäsin maaliskuussa osa-aikaisesti Ruukun hommiin kehittämään koulujen ruokakasvatusta. Kotona … Lue lisää
Ounasvaaran peruskoulun kasiluokkalaisten tavallinen koulupäivä sai vähän uutta väriä, kun he pääsivät Makukoulu-oppitunnille maaliskuun lopulla. Sen tarjosi heille Terveyden ja … Lue lisää
”Saako ottaa lisää?” oli ehkä yksi ilahduttavimmista kommenteista, joita uusien kasvisruokien kehittäjä sai kuulla oppilaista koostuvan ruokaraadin suusta. Pääsin tällä … Lue lisää
Haluan jakaa, mitä kotonamme tapahtui jokin aika sitten, kun oltiin lasten kanssa kokoonnuttu iltapalapöytään. Tämä tositarina kertoo siitä, kuinka arkiseen … Lue lisää
Tiedote 29.11.2016 Ruokakulttuurikeskus Ruukku ry on järjestänyt vuosina 2015–2016 Makumestari-ruokatapahtumia lapsiperheille kymmenellä paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Tapahtumakiertueella on ollut yhteensä … Lue lisää
Kasviksia pitäisi syödä puoli kiloa päivässä. Eli viidestä kuuteen kourallista. Lapsilla kouralliset ovat pienempiä, joten määrä on grammoina noin 250. … Lue lisää
TARVITSET: pelilaudaksi lautasen, jolle on aseteltu erilaisia ruokia kuuteen lohkoon 1 pelinappulan 1 nopan monta innokasta pelaajaa Peliin sopivia ruokia: … Lue lisää
Mikä on loistava tapa kotouttaa uuteen maahan saapunut henkilö tai kokonainen perhe? Antaa heidän itse osallistua ruuan valmistamiseen tai heittää … Lue lisää
Makumestarikiertue tutkijan silmin Tyttö maistelee makujauhetta mielissään, kun taas vieressä poika hapuilee vesilasia irvistävä ilme kasvoillaan. Viereisellä aistipisteellä joku huudahtaa … Lue lisää
Syyskuun viimeisenä viikonloppuna viiletetään pohjoiseen, tarkemmin sanottuna Ouluun, Kulttuuritalo Valveelle. Oululaiset perheet ja koululaisryhmät leivotaan makumestareiksi, kun he pääsevät tutustumaan … Lue lisää
Se oli tosi kivaa, mä tunnistin ne kaikki. Heinäkuussa Hämeenlinnan metsissä kävi kova kuhina. Ensimmäistä kertaa Makukoulu jalkautui maastoon, Suomen … Lue lisää
Toimisto on heräillyt koomasta Kannelmäen jälkeen. Kolme pitkää tapahtuma- ja roudauspäivää, kolme kaikkensa antanutta ruukkulaista ja kolminkertainen eläköön-huuto kauppakeskus Kaaren … Lue lisää
Tällä viikolla se alkaa: syksyn uutuuttaan kiiltelevä Makumestari-tapahtumakiertue! Kumpulan Kyläjuhlilla toukokuussa saatiin pieni makupala, mutta nyt pamahtaa suuremmasta tuutista. Luvassa … Lue lisää
Kevään mittaan törmäsin useamman kerran ihaniin ohjeisiin, kuinka voi valmistaa makuhermoja kutkuttavia makuvesiä. Kaikille tutun sitruunaviipaleilla maustetun veden rinnalle on … Lue lisää
Kirjoittaja pohtii aikuisnäkökulmasta omaa ruokasuhdettaan perinteiseen suomalaiseen elintarvikkeeseen -makkaraan. Viime vuosina on puhuttu paljon prosessoidun lihan epäsuotuisasta vaikutuksesta terveyteen. Prosessoidulla … Lue lisää
Isosisko on pienestä lähtien rakastanut mansikoita ja punaviinimarjoja (omin sanoin munaviinimarjoja…), olivat kuinka happamia hyvänsä. Kaakao ja suklaa ovat olleet … Lue lisää
Kaipaatko vaihtelua lisäkesalaatteihin tai välipaloihin, mutta jostain syystä kaupasta tarttuvat mukaan aina vain ne samat kasvikset? Käytä hyväksesi kevään lisääntyvästä … Lue lisää
“Istuthan kunnolla ruokapöydässä, äläkä keiku sillä tuolilla” “Maista edes yksi lusikallinen kasvissosekeittoa.” “Älä leiki ruualla, vaan laita se suuhusi!” “Älä … Lue lisää
Kaipaavatko perheenne ruokailutottumukset lisää monipuolisuutta? Entä kuuluuko lapsen suusta usein ”En tykkää, en syö.” Vai sujuuko ruokailu kuin tanssi, mutta … Lue lisää
”Älä leiki ruuallasi!” Olen lapsena tämän monesti kuullut ja tottumuksesta itsekin käyttänyt, myönnän kyllä. Kunnes Makumestari-hanketta vuosi sitten aloittaessamme pysähdyimme … Lue lisää
…Oli ajatukseni, kun viime vuoden keväänä sähköpostiini tipahti ravitsemustieteen opiskelijoille suunnattu tiedote Ruokakulttuurikeskus Ruukku ry:n järjestämästä Makukoulu®-ohjaajakoulutuksesta. En ollut koskaan … Lue lisää