» » » Tiedote: Näin ruokit kesälomaa viettävät lapset helposti ja edullisesti

Tiedote: Näin ruokit kesälomaa viettävät lapset helposti ja edullisesti

luokassa: Uutiset | 0

Koululaiset kirmasivat kesälaitumille, ja moni vanhempi joutuu pohtimaan, mitä lapsille nyt päivisin syötetään. Ruuan hinnan nousu haastaa perheitä keksimään edullisia lounas- ja välipalavaihtoehtoja.

Kouluruokailu helpottaa vanhempien arkea. Sen merkityksen todella huomaa, kun lapset jäävät kesälomalle. Kun kokkaat, tee kerralla isompi määrä. Tee pakastimeen tai jääkaappiin sopivan kokoisia annoksia, joista koululainen voi itse lämmittää lounaan.

– Laatikkoruuat ja keitot ovat edullisia ja kestävät hyvin uudelleen lämmityksen. Kattilaan ja pataan kannattaa sujauttaa monenlaista kasvista. Erityisesti kaupan valmiit kasvispakasteet kannattaa hyödyntää: niissä edullinen kilohinta kohtaa helppouden, kertoo kotitalousopettaja Saila Paavola Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:stä.

Monen lapsen lempparikouluruoka, ohrapuuro ja mehukeitto, on myös toimiva lomalounas. Edellisenä iltana voi iltapalaksi valmistaa suuremman satsin ohra- tai riisipuuroa, ja koululainen lämmittää siitä annoksen seuraavan päivän lounaaksi

Ruoka maistuu paremmin, kun lapsi saa itse osallistua sen valmistamiseen. Ruuanlaittoon inspiroi somen kokkausvideot.

– Voisiko lapsi tehdä videon vaikka isovanhemmille tai kavereille näytettäväksi? Kokkailuun lasten kanssa voi avuksi ottaa myös kuvitetut ruokaohjeet, jos lukutaitoa vielä vasta harjoitellaan, Paavola kannustaa. Kuvallisia ruokaohjeita löytyy Sydänmerkin sivuilta: https://www.sydanmerkki.fi/kuvalliset-ruokaohjeet (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Lomailevien lasten kanssa kannattaa tehdä selkeitä sopimuksia mitä syödään, mihin aikaan ja paljonko saa käyttää omaa rahaa. Neuvokas perhe- sivuilta löytyy malli sopimuksesta: https://neuvokasperhe.fi/artikkeli/lomalla/ (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Joissain kunnissa tarjotaan leikkipuistoissa maksutonta ruokaa lapsille. Puistoruokailu tarjoaa mahdollisuuden yhdessä syömiseen muiden lomalaisten kanssa. Pakkaa mukaan oma astia ja lusikka. Vesipullo, leipä ja kasvis tai hedelmä täydentää puistoruuan.

Välipala opettaa ruuanvalmistustaitoja

Kesäleireille ja -retkillä tarvitaan säilyviä ja ruokaisia eväitä. Kurkkaa tästä kuvasta, mitä kassiin kannattaa pakata: https://maistuvakoulu.fi/wp-content/uploads/2022/04/Evaita-koulureppuun-4-Mt-1.pdf (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Hyvässä välipalassa on kasvista, viljaa ja joku proteiinin lähde. Pilko lapsen kanssa yhdessä valmiiksi kasviksia ja hedelmiä rasioihin tai nappaa kaupasta kirsikkatomaatteja, pikkuporkkanoita ja hedelmäsose. Iskukuumennetut kaura- ja maitotuotteet säilyvät lämpimässäkin. Keitetty kananamuna säilyy muutaman tunnin ilman jääkaappia.

– Kaupassa käynti on lapselle mieluista. Lapsen kanssa voi etukäteen miettiä hyviä välipaloja. Sydänmerkin avulla on helppo tunnistaa terveellisempi vaihtoehto vaikkapa jogurttihyllystä, muistuttaa ruokakasvatuksen asiantuntija Mari Olli Sydänliitosta.

Iloisille kesäretkille tarvitaan tietysti myös jokin herkku. Eikä jokaisen välipalan monipuolisuudesta tarvitse stressata lomalla. Helteillä viileä jäätelö voi olla paras mahdollinen välipala!

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).

Sydänmerkki on elintarvikepakkauksista ja ravintoloista löytyvä merkki, joka osoittaa, että kyseinen tuote tai ruoka-annos on terveyden kannalta parempi vaihtoehto. Sydänmerkki on kehitetty helpottamaan ja nopeuttamaan arkea. Valitsemalla Sydänmerkki-tuotteita teet pieniä, terveyden kannalta edullisia muutoksia ruokavalioon, ilman että joudut perehtymään tuoteselosteisiin tai ravintosisältöihin. Lue lisää: https://www.sydanmerkki.fi/ (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Neuvokas perhe tarjoaa vinkkejä ja ideoita perhearjen hyvinvointiin. Kun syöminen, liikkuminen, lepo, ruutuaika tai lapsen keho pohdituttaa, on Neuvokas perhe apunanne. Neuvokas perhe on osa Suomen Sydänliiton toimintaa. Lue lisää: https://neuvokasperhe.fi/ (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry edistää ruokakasvatusta ja sen osaamista Suomessa. Ruokailo kasvaa itse tehden ja kokien! Lue lisää: https://ruokakasvatus.fi/

Maistuva koulu on toimintamalli alakoulun ruokakasvatukseen. Maistuva koulu tarjoaa työkaluja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden ja kouluruokailusuositusten tavoitteiden toteuttamiseen. Lue lisää: https://maistuvakoulu.fi/ (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Yhteyshenkilöt

Mari Olli
Ruokakasvatuksen ja ruokapalveluiden asiantuntija
Sydänmerkki, Sydänliitto
mari.olli@sydanliitto.fi
050-3677233

Saila Paavola
Ruokakasvatuksen asiantuntija
Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
saila@ruokakasvatus.fi
0408375680