Ruukku toteuttaa ruokakasvatuksen hankkeita, järjestää erilaisia kursseja, koulutuksia ja tapahtumia sekä viestii aktiivisesti ruokakasvatukseen liittyvistä teemoista. Ruukusta voi tilata Makukoulu-toimintaa erilaisille ryhmille sekä koulutusta ruokakasvatuksesta ja Makukoulu-menetelmästä. Lue lisää koulutuksista.

.

Meneillään olevat hankkeet

Kokonaisvaltaista ruokakasvatusta varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen

Hankkeessa jalkautetaan olemassa olevia ruokakasvatuksen toimintamalleja (Maistuva koulu, Nykytila.fi  verkkopalvelu, Luontoaskel hyvinvointiin, Neuvokas perhe ruokakasvattaja, KEHUVA-lähestymistapa) valtakunnallisesti varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen. Lisäksi vahvistetaan varhaiskasvattajien ja opetushenkilöstön ruokakasvatusosaamista.

Hankkeen toteuttavat vuosina 2021–2023 yhteistyössä Itä-Suomen yliopisto, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry ja Suomen Sydänliitto ry.

Rahoitus: Maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaketjun toiminnan edistäminen

Yhteyshenkilö: Silja Varjonen, silja(at)ruokakasvatus.fi

.

Ruokailoa kaikille

Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry ja Suomen Sydänliitto kehittävät ruokakasvatuksen menetelmiä ulkomaalaistaustaisille lapsiperheille.

Hankkeessa tehdään kokeiluja Vantaalla päiväkodeissa, kouluissa ja terveydenhuollossa. Kolmivuotinen hanke toteutetaan yhteiskunnallisen markkinoinnin viitekehyksellä, joten kokeilut ja työvälineet suunnitellaan yhdessä perheiden ja ammattilaisten kanssa. Samalla kertyy arvokasta tietoa muiden terveyden edistämisen kampanjoiden ja hankkeiden tueksi. Kehitetyt työvälineet ja ideat jaetaan koko maahan Maistuva koulu ja Neuvokas perhe -verkkopalvelujen kautta sekä ammattilaisille suunnatuissa koulutuksissa.

Rahoitus: sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määräraha 2020-2022

Yhteyshenkilö: Saila Paavola, saila(at)ruokakasvatus.fi

.

RuokaTutka

RuokaTutka on kouluihin levittyvä monivuotinen kampanja, joka kysyy mistä ruoka tulee, mitä ruoka on ja miltä ruoka maistuu. Se kannustaa lapsia ja nuoria tutkimaan asioita, sillä se ei kerro suoraan vastauksia. Kampanjassa käytetyt toimenpiteet perustuvat vahvasti varhaiskasvatus- ja perusopetussuunitelmiin sekä ruokakasvatuksen periaatteisiin. RuokaTutka ulottuu päiväkodeista ja peruskouluista toisen asteen oppilaitoksiin.

Kampanjaa toteuttivat vuosina 2018-2020 Ruokavirasto, Viestintätoimisto Cocomms, Itä-Suomen Yliopisto, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku, Ammattikeittiöosaajat ja Evermade.

Vuosina 2020-2023 kampanjaa toteuttavat Cocomms, Ruukku ry, Itä-Suomen yliopisto ja NordicEdu.

Rahoitus: Euroopan koulumaito- ja kouluhedelmätuen koulutukselliset liitännäistoimenpiteet.

www.ruokatutka.fi

Yhteyshenkilö: Aliisa Hyvönen, aliisa(at)ruokakasvatus.fi

.

Päättyneet hankkeet

Maistuva koulu

Vuosina 2018-2020 toteutimme Maistuva koulu -hanketta yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen yksikön kanssa. Maistuva koulu -hanke yhdisti opettajien, oppilaiden ja ruokapalveluhenkilökunnan sekä asiantuntijoiden voimat koulujen ruokakasvatuksen kehittämiseen.
www.maistuvakoulu.fi

www.facebook.com/maistuvakoulu
Instagram: @maistuvakoulu
#maistuvakoulu

Rahoitus: sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määrärahat

.

Luontoaskel hyvinvointiin

Hankkeen tavoitteena on tukea kiertotaloutta ja lisätä terveydelle edullista mikrobistoa lasten elimistössä. Hankkeessa syntyy Luontoaskel hyvinvointiin -toimintamalli päiväkoteihin, joka uudistaa syömistä ja ruokakasvatusta, tarjoaa lapsille monipuolisia luontokontakteja ja positiivisia luontoelämyksiä sekä vähentää ruokahävikkiä.

Ruukku ry osallistui hankkeen päiväkotien ruokakasvatusten koulutusten suunnitteluun ja toteuttamiseen yhdessä Maa- ja kotitalousnaisten ja muiden ruokakasvatatuksen ammattilaisten kanssa. Vuonna 2019 toteutettavan koulutuskokonaisuuden rahoitti maa- ja metsätalousministeriö.

Alla olevista linkeistä pääset tutustumaan tarkemmin muihin Ruukun menneisiin projekteihin.

Makumestari -tapahtumakiertue 2015-2016

Tiedosta taidoksi -hanke 2011-2012