Ruukku toteuttaa ruokakasvatuksen hankkeita, järjestää erilaisia kursseja, koulutuksia ja tapahtumia sekä viestii aktiivisesti ruokakasvatukseen liittyvistä teemoista. Ruukusta voi tilata Makukoulu-toimintaa erilaisille ryhmille sekä koulutusta ruokakasvatuksesta ja Makukoulu-menetelmästä. Lue lisää koulutuksista.

Ruukku ylläpitää Maistuva koulu -toimintaa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) sekä nykytila.fi-sivustoa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) (ruokailun ja ruokakasvatuksen nykytilan arviointityökalu).

Meneillään olevat hankkeet

Tervettä kasvua – kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistyön vahvistaminen lasten ja nuorten ruokakasvatuksen ja ravitsemusterveyden edistämiseksi

Tervettä kasvua -hankkeen tavoitteena on ehkäistä lasten ja nuorten ylipainoa sekä tukea hyte-työn koordinaatiota lisäämällä yhteistyötä ruokakasvatuksessa ja ravitsemusterveyden edistämisessä. Hanke toteutetaan kuntien ja hyvinvointialueiden yhdyspinnoilla moniammatillisesti. Hankkeessa tehdään selvitys yhteistyö- ja johtamiskäytännöistä sekä levitetään hyväksi havaittuja toimintamalleja kuntiin ja hyvinvointialueille. Lisäksi koulutetaan laajasti kuntien henkilöstöä terveen kasvun ja hyvinvoinnin tukemisesta huomioiden lihavuuden stigma. Lue lisää hankkeesta.

Hankkeen toteuttavat 08/2023-10/2025 Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry, Itä-Suomen yliopisto ja Suomen Sydänliitto.

Rahoitus: sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määräraha 2023-2025

Yhteyshenkilö: Silja Varjonen, silja(at)ruokakasvatus.fi

.

RuokaTutka

RuokaTutka on kouluihin levittyvä monivuotinen kampanja, joka kysyy mistä ruoka tulee, mitä ruoka on ja miltä ruoka maistuu. Se kannustaa lapsia ja nuoria tutkimaan asioita, sillä se ei kerro suoraan vastauksia. Kampanjassa käytetyt toimenpiteet perustuvat vahvasti varhaiskasvatus- ja perusopetussuunitelmiin sekä ruokakasvatuksen periaatteisiin. RuokaTutka ulottuu päiväkodeista ja peruskouluista toisen asteen oppilaitoksiin.

Kampanjaa toteuttivat vuosina 2018-2020 Ruokavirasto, Viestintätoimisto Cocomms, Itä-Suomen Yliopisto, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku, Ammattikeittiöosaajat ja Evermade.

Vuosina 2020-2023 kampanjaa toteuttavat Cocomms/Kaiku, Ruukku ry, Itä-Suomen yliopisto ja NordicEdu.

Rahoitus: Euroopan koulumaito- ja kouluhedelmätuen koulutukselliset liitännäistoimenpiteet.

www.ruokatutka.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Yhteyshenkilö: Aliisa Hyvönen, aliisa(at)ruokakasvatus.fi

.

Hyvä ruoka, hyvä minä – ryhmätoimintaa itsenäistyville nuorille ruuan ja ravitsemuksen äärellä

Hyvä ruoka, hyvä minä -hankkeessa järjestetään ruokaan ja ravitsemukseen liittyvää ryhmätoimintaa itsenäistyville nuorille. Hankkeessa tuetaan nuorten ruokaan liittyvää osaamista ja motivaatiota syödä säännöllisesti, monipuolisesti ja edullisesti, vahvistaen osallistujien pystyvyyden, osallisuuden ja yhteisöllisyyden tunteita. Ryhmämuotoinen toiminta kohdennetaan erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville nuorille sijaishuollon yksiköissä ja nuorisotyön kautta Kanta-Hämeen ja Uudenmaan alueilla. Lisäksi kehitetään ruoka- ja ravitsemusaiheista työpajatoimintaa nuorisotyön ja oppilaitosten tarpeisiin. Lue lisää hankkeesta.

Hanketta toteuttavat Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ja Maa- ja kotitalousnaiset.

Rahoitus: sosiaali- ja terveysministeriön järjestöavustukset (STEA) 2024-2026.

Yhteyshenkilö: Saila Paavola, saila(at)ruokakasvatus.fi

.

Ruokailoa lapsiperheille – tukea ruokailun arkeen haavoittuvassa asemassa oleville vanhemmille

Hankkeen tavoitteena on edistää lapsiperheiden suositusten mukaisia ruokatottumuksia sekä lasten tasapainoisen ruokasuhteen kehittymistä, mikä tukee lasten tervettä kasvua ja kehitystä. Hankkeessa tuetaan vanhempia lasten ruokakasvatuksessa kannustamalla myönteisiin ruokakasvatuskeinoihin kokemuksellisella ja osallistavalla toiminnalla sekä kohderyhmälähtöisellä viestinnällä. Kohderyhmänä ovat ensisijaisesti haavoittuvassa asemassa olevat lapsiperheet, kuten pienituloiset, yhden vanhemman tai maahanmuuttajataustaiset perheet, jotka tavoitetaan Mannerheimin lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin kautta. Hankkeessa kehitetään kohderyhmää ja vapaaehtoisia osallistaen ruokasisältöisiä toimintoja MLL:n perhetoimintaan: pop up -ruokatoimintaa, vanhemmuusryhmiä sekä ruokasisältöjä perhekahvilatoimintaan. Lisäksi ruoka- ja ravitsemusaiheista viestitään sosiaalisessa mediassa ja muissa kohderyhmää tavoittavissa kanavissa valtakunnallisesti.

Rahoitus: sosiaali- ja terveysministeriön järjestöavustukset (STEA) 2023-2024

Yhteyshenkilö: Henriikka Jussila, henriikka(at)ruokakasvatus.fi

Päättyneet hankkeet

Kokonaisvaltaista ruokakasvatusta varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen

Hankkeessa jalkautetaan olemassa olevia ruokakasvatuksen toimintamalleja (Maistuva koulu, Nykytila.fi verkkopalvelu, Luontoaskel hyvinvointiin, Neuvokas perhe ruokakasvattaja, KEHUVA-lähestymistapa) valtakunnallisesti varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen. Lisäksi vahvistetaan varhaiskasvattajien ja opetushenkilöstön ruokakasvatusosaamista. Lue hankkeesta lisää (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).

Hankkeen toteuttavat vuosina 2021–2023 yhteistyössä Itä-Suomen yliopisto, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry ja Suomen Sydänliitto ry.

Rahoitus: Maa- ja metsätalousministeriö, Ruokaketjun toiminnan edistäminen

.

Eväitä eheään ruokasuhteeseen – täydennyskoulutus opettajille

Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:n järjestämä täydennyskoulutus (2022-2023) tarjosi opettajille eväitä oppilaiden tasapainoisen ruoka- ja kehosuhteen tukemiseen kouluympäristössä. Täydennyskoulutus koostui kolmesta osasta ja siihen osallistui ensisijaisesti perusopetuksen henkilöstöä. Koulutus tarjosi työkaluja ruoka- ja kehoteemojen käsittelyyn opetuksessa, ymmärrystä ruokasuhteeseen vaikuttavista tekijöistä, eväitä sallivan ilmapiirin luomiseksi koulussa sekä osaamista reagoida oppilaiden syömispulmiin. Lue uutisesta lisää koulutuksesta.

Rahoitus: Opetushallitus

Ruokailoa kaikille

Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry ja Suomen Sydänliitto kehittivät ruokakasvatuksen menetelmiä ulkomaalaistaustaisille lapsiperheille.

Hankkeessa tehtiin kokeiluja päiväkodeissa, kouluissa ja terveydenhuollossa mm. Vantaalla. Kolmivuotinen hanke toteutettiin yhteiskunnallisen markkinoinnin viitekehyksellä, joten kokeilut ja työvälineet suunniteltiin yhdessä perheiden ja ammattilaisten kanssa. Samalla kerättiin arvokasta tietoa muiden terveyden edistämisen kampanjoiden ja hankkeiden tueksi. Kehitetyt työvälineet ja ideat liitettiin osaksi Maistuva koulu ja Neuvokas perhe -verkkopalveluita. Lue uutisesta lisää hankkeen tuloksista.

Rahoitus: sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määräraha 2020-2022

.

Maistuva koulu

Vuosina 2018-2020 toteutimme Maistuva koulu -hanketta yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen yksikön kanssa. Maistuva koulu -hanke yhdisti opettajien, oppilaiden ja ruokapalveluhenkilökunnan sekä asiantuntijoiden voimat koulujen ruokakasvatuksen kehittämiseen. Hankkeen tuloksena syntynyt ruokakasvatuksen toimintamalli materiaaleineen ja verkkokoulutuksineen on avoimesti käytettävissä osoitteessa: maistuvakoulu.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Ruokailun ja ruokakasvatuksen nykytilan arviointityökalu ja ruokakasvatuksen tukeminen kunnissa: nykytila.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

www.facebook.com/maistuvakoulu (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Instagram: @maistuvakoulu (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
#maistuvakoulu

Rahoitus: sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määrärahat

Maistuva koulu -logo

.

Luontoaskel hyvinvointiin

Hankkeen tavoitteena on tukea kiertotaloutta ja lisätä terveydelle edullista mikrobistoa lasten elimistössä. Hankkeessa syntyy Luontoaskel hyvinvointiin -toimintamalli päiväkoteihin, joka uudistaa syömistä ja ruokakasvatusta, tarjoaa lapsille monipuolisia luontokontakteja ja positiivisia luontoelämyksiä sekä vähentää ruokahävikkiä.

Ruukku ry osallistui hankkeen päiväkotien ruokakasvatusten koulutusten suunnitteluun ja toteuttamiseen yhdessä Maa- ja kotitalousnaisten ja muiden ruokakasvatatuksen ammattilaisten kanssa. Vuonna 2019 toteutettavan koulutuskokonaisuuden rahoitti maa- ja metsätalousministeriö.


Alla olevista linkeistä pääset tutustumaan tarkemmin muihin Ruukun menneisiin projekteihin.

Makumestari -tapahtumakiertue 2015-2016

Tiedosta taidoksi -hanke 2011-2012