Pakko maistaa? -podcast on käynnistynyt uudella tuotantokaudella, jossa sukelletaan lapsiperheiden arkeen ja ruokapöytiin. Podcastissa Ruokakasvatusyhdistys Ruukun asiantuntijat tarjoavat vinkkejä ja vertaistukea vanhemmille ja muille lapsen lähipiiriin kuuluville aikuisille.
Jaksoissa käsitellään muun muassa valikoivaa syömistä, herkkujen ja sokerin roolia lapsiperheessä sekä vauvan ruokailua. ”Olemme poimineet jaksoihin niitä aiheita, joista vanhemmat meiltä kaikista eniten kyselevät”, kertoo Henriikka Jussila Ruukku ry:stä.
Pakko maistaa? -podcastin 3. tuotantokausi on tuotettu Ruokailoa lapsiperheille -hankkeessa, jota rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA. Jaksot ovat maksutta kuunneltavissa Spotifyssa ja Suplassa.
Podcastin aiemmat tuotantokaudet on suunnattu ruokakasvatuksen ammattilaisille. 1. tuotantokaudella pohditaan muun muassa onko valistuksen aika ohi ja pitääkö opettajan puuttua oppilaan syömiseen. 2. tuotantokaudella jatketaan kasvisruokapäivistä ja kehorauhasta.
Ruukku ry tuottaa lapsiperheille sisältöjä myös Instagramissa tilillä: @ruokakasvatus (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Alta löydät uudet podcast-jaksot linkkeineen:
#1 En syö! Valikoiva syöminen ja uhmaikä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Jaksossa pohditaan lapsen valikoivaa syömistä ja miten vanhemmat voivat tukea lasta ilman pakottamista. Puhumme vanhemman ja lapsen vastuista ja siitä, miten vastuiden jaolla voi vähentää stressiä ruokailussa. Jos ruokapöydän konfliktit ovat tuttuja, poimi jaksosta vinkit niiden purkamiseksi. Studiossa ruokakasvatuksen asiantuntijat Henriikka Jussila ja Saila Paavola Ruokakasvatusyhdistys Ruukusta.
#2 Sokerihuolet ja herkkupäivät: Miten löytää tasapaino lapsiperheessä? (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Tässä jaksossa keskustellaan sokerista, herkuttelusta ja siitä, miten luoda myönteinen ja rento ruokasuhde koko perheelle. Kohtuullisuutta on mahdollista oppia ja makeasta saa nauttia. Miten herkkupurkki voi toimia vaihtoehtona karkkipäivälle? Entä pitääkö hedelmien sokerista olla huolissaan? Studiossa ruokakasvatuksen asiantuntijat Aliisa Hyvönen ja Silja Varjonen Ruokakasvatusyhdistys Ruukusta.
#3 ”Ei siellä mitään sipulia oo” Miten saada lapsi syömään kasviksia? (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Jaksossa annetaan vinkkejä, miten tehdä kasviksia tutuiksi lapsille. Makuihin ja rakenteisiin on mahdollista oppia, vaikka olisi herkkä aistimaan. Leikkiin voi heittäytyä vaikkapa piilottamalla kirsikkatomaatteja olkkariin tai soittamalla banaanipuhelun. Studiossa ruokakasvatuksen asiantuntijat Henriikka Jussila ja Aliisa Hyvönen Ruokakasvatusyhdistys Ruukusta.
#4 Arki ja realismi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Jaksossa jutellaan ruoka-arjesta – miten kaikki ei aina todellakaan ole täydellistä. Pohdinnassa vanhemman syyllisyyden tunteet ruokailuun kuten valmisruuat, yhdessä syöminen ja kasvikset. Pitääkö olla huolissaan? Vertaistukea jakavat ruokakasvatuksen asiantuntijat ja yhteensä neljän lapsen vanhemmat Saila Paavola ja Silja Varjonen ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukusta.
#5 Vauvan ruokailu
Lähdetään makumatkalle vauvan kanssa! Jaksossa käydään läpi, milloin ja miten kiinteiden ruokien maistelu alkaa ja mitkä ruuat sopivat ensilusikallisiksi. Entä miten vauvalle voi tarjota papuja tai pähkinöitä turvallisesti? Olitpa vasta aloittelemassa vauvan ruokailua tai kaipaat tukea matkan varrelle, tämä jakso on sinua varten. Studiossa Ruokakasvatusyhdistys Ruukun asiantuntijat Heidi Kuuliala ja Henriikka Jussila.