Lapsi päiväkodin ruokapöydässä
» » » Ruokailu päiväkodissa – vinkit aloittaville perheille

Ruokailu päiväkodissa – vinkit aloittaville perheille

luokassa: Maun jäljillä Blogi | 0

Jaiks ja jippii! Moni pieni aloittaa elokuussa päiväkotiuransa, ja jännäähän se on sekä lapselle että vanhemmalle. Ruokailu päiväkodissa on päiväkodin aikuisille rutiinia, mutta aloittaville lapsille ja heidän vanhemmilleen uuden oppimisen paikka: ruokailu päiväkodissa on erilaista kuin kotona. Mitä siis tähän liittyen on hyvä huomioida etukäteen? 

  1. Jutelkaa aloituskeskustelussa lapsen syömistaidoista ja -tottumuksista. Etenkin pienet lapset ovat taidoiltaan ja tottumuksiltaan hyvin eri vaiheissa. Toinen yksivuotias harjoittelee itsenäistä lusikalla syömistä, toinen taituroi haarukalla. Joku kaipaa syöttäjää, joku juo maitonsa jo lasista kuin vanha tekijä. Toki päiväkodin aikuisilla on hyvin pelisilmää tarkkailla lapsen valmiuksia, mutta on kaikkien kannalta helpointa, jos näistä jutellaan suoraan. Kavereiden esimerkin voimalla moni oppii uusia taitoja vauhdilla! 
  1. Ruoka on erilaista kuin kotona. Mikä rikkaus! Monipuolisuutta ruokavalioon on hyvä opetella aivan pienestä lähtien. Muista, että on aivan normaalia, että lapsi saattaa aluksi vierastaa erilaisia makuja ja rakenteita. Aikuisten tehtävä (sekä päiväkodissa että kotona) on antaa tälle aikaa ja luottaa siihen, että makumaailman tullessa tutuksi ruoka alkaa usein maistua paremmin. 
  1. Päiväkotipäivän jälkeen lapsi saattaa olla nälkäinen. On hyvä valmistautua etukäteen siihen, että päivällinen on sopivaan aikaan tarjolla. Nälkäinen ja päivästä väsynyt lapsi + kauppareissu = hermoja repivä kombo. Jos toistuvasti huomaat, että lapsi tarvitsee pienen välipalan ennen kuin pääsette kotiin, varaa kotimatkalle vaikka hedelmä välipalaksi. Tikkareilla ja pillimehuilla ei kannata lahjoa lasta päiväkodista kotiin. Koska päiväkodissa on tarjolla aamupala, lounas ja välipala, ei lapselle tarvitse pakata mukaan omia eväitä, ellei poikkeustilanteissa muuta sovita. 

Ihanaa päiväkotitaipaleen aloitusta kaikille uusille taivaltajille!

Kuvan lapsi liittyy tapaukseen – hän aloitti uransa eilen ja kuvassa viimeistelee elämänsä ensimmäistä päiväkotiateriaansa. 

Kirjoittaja Saila Paavola

#ruokakasvatus #päiväkotiruokailu #päiväkotiruoka