makupyörä ja tarrat
» » » Maku-työpajassa innostuttiin leivonnaisista

Maku-työpajassa innostuttiin leivonnaisista

luokassa: Maun jäljillä Blogi | 0

Koululuokallinen viidesluokkalaisia tungeksii makutyöpajan ovesta sisään Hotelli ja ravintolamuseon Taikinan taju -näyttelyssä. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Opettaja ohjailee istumajärjestystä ja kaikille löytyy paikka. Jokaisen eteen pöydälle on asetettu yksi ruokatarrakuva: sitruuna, kahvikuppi, mansikka, herkkusieni, suklaalevy, juustonpala, piimälasi, omena, ruisleipä, kanankoipi.

Makukoulutuokio aloitetaan miettimällä yhdessä, mitä makuja ihminen maistaa. Asiaa on käsitelty aikaisemmin koulussa, joten käsiä nousee ja vastauksia alkaa sadella: makea, suolainen, kirpeä, tulinen… Kun päästään yksimielisyyteen mauista, innokkaimmat saavat näyttää, minkä näköiseksi naama vääntyy, kun maistaa jotain oikein hapanta tai karvasta. Umamia ei moni lapsi vielä osaa kuvailla, mutta auttaa, kun kerron, että maku löytyy pikanuudeleista.

  (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)  Makupaja

 

 

 

 

 

 

 

 

Seuraavaksi jokainen pystyykin pohtimaan, mitä makua oma ruokatarra edustaa, ja kaikki käyvät kiinnittämässä tarransa Makupyörän sektoriin: makea, suolainen, hapan, karvas ja umami. Yhdessä mietitään, olemmeko kaikki samaa mieltä: Mitä muuta makua suklaasta löytyy kuin makeutta, entä omenasta? Kun pohditaan, mihin leivonnaisiin kyseisiä ruoka-aineita tarvitaan, huomaan, että osa lapsista on tosi innokkaita leipureita.

Kun pohditaan, mihin leivonnaisiin kyseisiä ruoka-aineita tarvitaan, huomaan, että osa lapsista on tosi innokkaita leipureita.

Mokkapalat ja juustokakku tuntuvat olevan kaikille tuttuja, harvemmat tuntevat piimälimpun, voileipäkakun tai sitruunamarenkitortun.

Lapset saavat myös testata omaa makuaistiaan maistamalla perusmakuja, jotka tarjoilen valkoisina jauheina tai värittöminä juomina. Karvas on kaikkien mielestä kamalan pahaa, mutta umami jakaa mielipiteitä, jotkut aistivat sen miellyttävänä, jotkut vastenmielisenä makuna.

Kaikki innostuvat makeasta leivontatehtävästä, jossa jokaiselle jaetaan pussillinen eri värisiä sokerimassapaloja. Niistä saa muotoilla oman mielikuvituksen mukaan kakunkoristeita mukaan otettavaksi. Joissain ryhmissä luovuus oikein roihahtaa valloilleen ja pöydille syntyy vauhdilla pikku eläinhahmoja, leivonnaisia, kukkia, kirjaimia, sarjakuvasankareita ja pelihahmoja. Ne pakataan huolellisesti mukaan, jotta ne voi viedä kotiin käyttöön tai kouluun näyttelyyn.

makupyörä ja tarratMakupaja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omaa mieltäni jäävät lämmittämään lasten innostus ja iloiset ilmeet sekä heidän huikkaamansa kiitokset, myös opettajien tyytyväisyys saa hymyn huulille.

Soili Soisalo

Toiminnallinen Taikinan taju -näyttely tukee lasten ruokakasvatusta aistilähtöisellä lähestymistavallaan. Tekemistä riittää kaikenikäisille: kokeillaan ”pitkon” letittämistä, ”kakkujen” leipomista, etsitään leivonnaisten alkuperämaata, tunnistetaan leivontavälineitä ja tutustutaan perinteisiin. Näyttely on avoinna 31.5.2019 saakka Hotelli ja ravintolamuseossa Helsingissä (makutyöpajoja ei juuri tällä hetkellä ole). Näyttelyn yhteistyökumppaneina ovat Ruukku ry ja Dr Oetker Suomi. Alle 15-vuotiaille vapaa pääsy. www.hotellijaravintolamuseo.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)