» » » Makuvesiä hellepäiviin – kolme vinkkiä maustamiseen

Makuvesiä hellepäiviin – kolme vinkkiä maustamiseen

luokassa: Maun jäljillä Blogi | 0

Kevään mittaan törmäsin useamman kerran ihaniin ohjeisiin, kuinka voi valmistaa makuhermoja kutkuttavia makuvesiä. Kaikille tutun sitruunaviipaleilla maustetun veden rinnalle on tullut monenlaisia ideoita loihtia omia fantasiavesiä – vain mielikuvitus on rajana.

Kokeilisiko marjaista, hedelmäistä, yrttistä vaiko kaikkien näiden sekoitusta?

Innostuin ajatuksesta lisää, kun mietin perheemme juomavaihtoehtoja hellepäiviksi pelkän veden rinnalle, joka sekin on janojuomana ihanan raikasta ja suositeltavaa. Suomalaisen hanaveden makua kun ei voita mikään.

Poikani juovat janoon vettä tai maitoa. Mehuihin tai muihin juomiin he eivät ole vielä tottuneet. Toki heidän iätkään eivät päätä huimaa, kun yhteenlaskettu ikä on vasta viisi. Vesi on oma suosikkini janoon ja maistuu useimmiten myös ruokajuomana. Silloin tällöin jano sammuu viinimarjapensaiden sadosta valmistetulla mehulla. Kivennäisvettä, limsaa ja hedelmämehuja nautin toisinaan ruokaillessa.

Haaveillessani makuvesistä eittämättä mieleeni tuli hammasterveys. Ovatko makuvedet yhtään sen parempi vaihtoehto vedelle kuin mehut tai virvoitusjuomat? Lähdin selvittämään tätä ja tässä kohtaan pieni katsaus asiaan, vaikka tekstin pitikin olla kevyttä lomalukemista. 🙂

Juomien hiilihappo ei itsessään vahingoita hampaita, vaan juomiin lisätyt muut hapot. Kun juoman pH-arvo laskee alle 5,5, hammaskiille alkaa liueta. Pahin on sitruunahappo, jota usein lisätään juomiin. Happamia juomia ei kannata lipittää pitkin päivää, vaan juoda lyhyessä ajassa ja mieluiten ruokailun yhteydessä. Tai nauttia pillillä, jolloin hapan juoma on vähemmän kosketuksissa hampaisiin. Makuvesiin ei kannata eikä tarvitse lisätä ylimääräistä sokeria, ettei juoman hammasystävällisyys katoa, sillä sokeri lisää happojen vaikutusta.

Testasin kolmea eri makuvettä pitäen mielessä suunterveyden. Kaikkiin makuvesiin pätee kaksi yhteistä neuvoa: anna vesien maustua jääkaapissa parin tunnin ajan (voit tarjoilla juoman myös heti, mutta silloin kannattaa vähentää vesimäärää) ja lisää makuaineita sopivasti oman mielesi mukaan. Tässä vinkkini:

1. Kurkku, inkivääri ja minttu

2016-06-20 19.32.02

Pese kurkku ja kuori inkivääri. Viipaloi ne kannuun/astiaan.
Lisää mintun lehdet revittyinä ja kaada päälle kylmä vesi. Voit lisätä myös jääpaloja.

2. Mansikka ja sitruunamelissa

2016-06-20 19.21.02

Lisää viipaloidut mansikat ja revityt sitruunamelissan lehdet kannuun.
Voimakkaampaa makua saat hieman murskaamalla aineksia. Lisää vesi.

3. Vesimeloni, vadelma ja rosmariini

2016-06-20 19.13.42

Kuori ja kuutioi vesimeloni.
Voit halutettasi murskata vesimeloninpaloja ja vadelmia ennen kuin lisäät rosmariiniokset ja veden.

Näillä vesille voit ilahduttaa perhettäsi ja kesävieraita tai valmistaa ne yhdessä lasten kanssa. Ota esiin erilaisia aineksia, hauskat lasit ja anna lasten loihtia oman maun mukaiset kesäjuomat!

kirjoittaja: Hanne Penttinen, Ruukku ry