Ruoka-askel-tutkimushankkeessa saadut tulokset antavat rohkaisevaa näyttöä siitä, että pienillä ruokavaliomuutoksilla ja panostamalla ruokakasvatukseen on mahdollista edistää terveellistä ja kestävää ruokailua varhaiskasvatuksessa ilman, että kustannukset tai ruokahävikki lisääntyvät. Hankkeessa kehitetty toimintamalli auttaa kuntia käytännön työssä kohti kestävää ja ravitsemussuositusten mukaista ruokailua varhaiskasvatuksessa.
Mitä Ruoka-askel-tutkimuksessa tehtiin?
Tutkimus toteutettiin THL:n koordinoimana yhdessä neljän kunnan kanssa vuonna 2022. Tutkimukseen osallistuneissa päiväkodeissa tehtiin maltillisia muutoksia ruokalistoihin, lisättiin ruokakasvatusta, seurattiin ruokahävikkiä ja pyrittiin parantamaan varhaiskasvatuksen ja ruokapalvelun henkilöstön välistä yhteistyötä.
Päiväkodeissa, joissa ruokakasvatusta tehtiin paljon, palkokasvien hyväksyttävyys kasvoi, ja lapset myös söivät palkokasveja aiempaa enemmän.
Ruoka-askel-hankkeessa kokeilupäiväkotien ruokatarjontaa muutettiin siten, että palkokasvien, kasvisten, hedelmien ja marjojen määrää lisättiin ja kalatuotteita vaihdettiin mahdollisuuksien mukaan ympäristön kannalta kestävämpiin kalalajeihin. Lisäksi osa liha-aterioista korvattiin kasvisaterioilla tai osa aterian lihasta korvattiin kasviperäisellä proteiinin lähteellä.
Muutokset ruokalistassa heijastuivat lasten ruuankäyttöön, mutta eivät vaikuttaneet lasten ravintoaineiden saantiin tai lasten verestä mitattuun ravitsemustilaan. Tutkimuksen tulosten pohjalta ei siis herännyt huolta siitä, että esimerkiksi proteiinin tai raudan saanti heikentyisi lapsilla, kun lihan osuutta hieman pienennettiin päiväkodin ruokalistalla.
Ruokakasvatus on tärkeä osa muutosta
Tärkeä osa tutkimusta oli ruokakasvatuksen lisääminen päiväkodeissa. Ruokakasvatusyhdistys Ruukku oli toteuttamassa koulutusta varhaiskasvatuksen henkilöstölle interventiopäiväkodeissa. Tutkimuksen tärkeä tulos oli, että päiväkodeissa, joissa ruokakasvatusta tehtiin paljon, palkokasvien hyväksyttävyys kasvoi, ja lapset myös söivät palkokasveja aiempaa enemmän.
”Tutkimushankkeessa ilahdutti erityisesti se, että varsin maltillisilla muutoksilla ruokalistaan pystyttiin tarjoamaan lapsille hyvää vaihtelua ruokavalioon,” kommentoi Ruokakasvatusyhdistys Ruukun toiminnanjohtaja Silja Varjonen. ”Me Ruukussa pidämme erityisen merkittävänä, että ruokalistamuutosten yhteydessä huomioitiin ruokakasvatus ja siitä tarjottiin henkilöstölle koulutusta. Henkilöstöllä on oltava riittävästi osaamista toteuttaa ruokakasvatusta laadukkaasti, yhteistyössä koko talon aikuisten kesken.”
”Jotta voidaan pienin askelin edetä kohti kestävämpää ruokalistaa päiväkodeissa, on usein voitettava monia aikuisten ennakkoluuloja.”
Ruoka-askel käyttöön: koulutuksia henkilöstölle
Ruokalistaan tehdyt muutokset eivät osoittautuneet kunnille kalliiksi. Itse asiassa aterioiden raaka-ainekustannukset vähenivät hieman. Tämä voi toimia kunnille ja ruokapalvelutoimijoille yhtenä kannustimena hivuttaa päiväkodeissa tarjottavaa ruokaa kasvivoittoisempaan suuntaan, samoin kuin vaihtaa tarjolla olevaa kalaa kestävämpiin vaihtoehtoihin.
Nyt julkaistu toimintamalli (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) on kaikkien kuntien hyödynnettävissä. Jos harkitsette toimintamallin käyttöönottoa kunnassanne ja haluatte varmistaa varhaiskasvatuksen ja ruokapalveluhenkilöstön ajantasaisen osaamisen kestävästä ruokakasvatuksesta, Ruukku on yksi oivallinen vaihtoehto koulutusta tarjoavana toimijana.
”Oli ilo olla toteuttamassa Ruoka-askel-hankkeen koulutuksia varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Jotta voidaan pienin askelin edetä kohti kestävämpää ruokalistaa päiväkodeissa, on usein voitettava monia aikuisten ennakkoluuloja. Lapset kyllä sopeutuvat muutokseen, kun se tarjoillaan ruokailon kera”, muistuttaa Silja Varjonen.
Kiinnostaako kuntaanne koulutus? Ota yhteyttä silja@ruokakasvatus.fi
Lue lisää: Ruukun koulutuspalvelut
Uutisen lähteinä käytetty:
Ruoka-askel-hankkeen loppuseminaarin esitykset 19.5.2025
Lisätietoa Ruoka-askel-hankkeesta: ruoka-askel.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)