Hyvä ruoka, hyvä minä -hankkeessa järjestetään ruokaan ja ravitsemukseen liittyvää ryhmätoimintaa itsenäistyville nuorille.
Ravitsemuksen haasteet suomalaisilla alle 30-vuotiailla nuorilla ovat monenlaisia, osin hyvin huolestuttaviakin. Kouluterveyskyselyn mukaan aamupala jää monella syömättä ja koululounasta ei nautita joka päivä. Ravitsemuksen eriarvoisuus rakentuu kodeissa: matalan sosioekonomisen aseman perheissä kasviksia syödään vähemmän ja aamupala harvemmin. Syömiseen liittyvät haasteet heikentävät hyvinvointia elämän murroskohdissa – itsenäistymisen kynnyksellä, haavoittuvissa elämäntilanteissa tai tiukissa taloudellisissa kohdissa.
Ja kuitenkin, nuorilla on monenlaisia hyvinvointiaan tukeavia taitoja ja tottumuksia. Tässä hankkeessa halutaan katsoa lasia puoliksi täytenä, ei puoliksi tyhjänä. Hankkeessa vahvistetaan nuoren kokemusta siitä, että hän itse osaa ja pystyy tekemään hyvää syömistä tukevia tekoja. Toiminnassa tehdään näkyväksi monenlaisia syömiseen liittyviä taitoja, autetaan nuoria tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja etsitään pieniä, toteutettavissa olevia askelia omien ruokatottumusten parantamiseen. Nuoret ovat itse oman elämänsä asiantuntijoita.
Hyvä ruoka, hyvä minä -hanke on sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama vuosina 2024-2026. Hanketta toteuttaa yhteistyössä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset.
Hankkeen tavoitteet
- Nuorten osaaminen ja motivaatio terveyttä edistäviin ja kestäviin ruokatottumuksiin lisääntyy. Nuoret oppivat valmistamaan ja valitsemaan itselleen ravitsevaa ja edullista ruokaa.
- Arvostus omaa syömistä ja kehoa kohtaan lisääntyy, tai ei ainakaan heikkene.
- Nuorten osallisuuden ja yhteisöllisyyden kokemus lisääntyy.
- Nuoriso-, sosiaali- ja opetusalan ammattilaisten osaaminen ruokakasvatuksessa ja nuorten ravitsemukseen liittyvissä kysymyksissä vahvistuu.
Missä hanke toimii?
Nuoret tavoitetaan hankkeessa lastensuojelulaitosten (erityisesti nuorisokotien ja jälkihuollon), kuntien nuorisotyön (mm. Ohjaamo-toiminnan) sekä ammattioppilaitosten ja valmistavan koulutuksen kautta. Hankkeessa toteutettava ryhmätoiminta suunnitellaan kunkin yksikön ja toimintaan osallistuvien nuorten toiveiden ja tarpeiden mukaan.
Toimintaa tarjotaan tällä hetkellä Kanta-Hämeessä ja Uudellamaalla. Hankkeen aikana etsitään yhteistyökumppaneita alueen kunnista, erityisesti Kanta-Hämeessä, Länsi- ja Keski-Uudenmaalla ja pääkaupunkiseudulla.
Olethan yhteydessä, mikäli haluat suunnitella ryhmätoimintaa oman alueesi, yksikkösi tai ryhmäsi nuorille.
Miljoona tapaa syödä hyvin -työpajat ammatillisiin oppilaitoksiin
Opettaja ammatillisessa oppilaitoksessa, tilaa ruokakasvatuksen ammattilainen pitämään opetusryhmällesi Miljoona tapaa syödä hyvin -työpaja! Lue lisää ja varaa maksuton työpaja omalle ryhmällesi.
Yhteystiedot
Uusimaa: Heidi Kuuliala, kasvatuksen asiantuntija, heidi@ruokakasvatus.fi / p. 040-168 5616
Kanta-Häme: Saila Paavola, ruokakasvatuksen asiantuntija, saila@ruokakasvatus.fi / p. 040-837 5680