Ruokakasvatus perusopetuksessa
» » » Kouluruokailua kehittävän ideakilpailun voittaja valittiin: Kaveripöytä ehkäisee yksinäisyyttä

Kouluruokailua kehittävän ideakilpailun voittaja valittiin: Kaveripöytä ehkäisee yksinäisyyttä

luokassa: Uutiset | 0

Valtakunnallisen Kouluruokalat ravintoloiksi -kilpailun on voittanut Alavuden yläkoulu Kaveripöytä-ehdotuksellaan. Kilpailun tavoitteena oli lisätä nuorten osallisuutta kouluruokailun suunnittelussa ja tarjota kouluille helppo keino kerätä nuorten ajatuksia kouluruokailutilanteen parantamiseksi sekä kannustaa ideoiden toteuttamiseen. Alavuden yläkoulun oppilaiden ehdotuksessa ruokasaliin sisustetaan erillinen kaveripöytä, johon voi istua, kun kaipaa seuraa. ”Enää ei tarvitse istua yksin ruokasalissa”, oppilaat perustelivat ideaa. 

Alavuden yläkoulun voittajaidean keksivät 7. luokan oppilaat Eemeli Eklund, Vilhelmiina Koivula, Iines Onnela, Eemeli Rantala ja Lotta Uitto. Voittajatiimi kertoi, että kaveripöydässä voi istua, jos kaipaa kaveria, jos omien kavereiden kanssa on riitaa tai paras ystävä on pois koulusta.  

“Sydän meinasi pakahtua siinä vaiheessa, kun oppilaat alkoivat esittelemään ehdotusta. He olivat tunteella mukana ja markkinoivat hienosti ideansa muulle ryhmälle. Oppilaat keksivät kouluruokailun viihtyisyyden lisäämiseksi paljon muitakin hyviä ratkaisuja, joita koulun ruokailutoimikunta lähtee edistämään”, kertoo kotitalousopettaja Jenina Hyvärinen Alavuden yläkoulusta. 

Voittajan valinnut asiantuntijaraati myönsi idealle 1000 euron stipendin. Raadin perusteluissa todetaan, että yksinkertainen ja helposti toteutettava idea tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen nuorten yksinäisyydestä, mikä heijastuu myös kouluruokailuun.  

“Kun julkisessa keskustelussa päivitellään, miksi oppilaat eivät syö kouluruokaa, ovat syyt usein liian yksinkertaistavia, puhutaan vain ruuan mausta tai laadusta. Sosiaalisten tilanteiden pelko ja yksinäisyyden kokemus voivat olla hyvin merkittävä syitä jättää ruokailu väliin. Alavuden yläkoulun oppilaiden ratkaisu antaa tärkeän viestin siitä, että ketään ei jätetä yksin”, kertoo toiminnanjohtaja Silja Varjonen Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:stä. 

Raati antoi kunniamaininnan Tuusulan Hyrylän yläasteen idealle Raaka-aineet tutuiksi oppilaille -tietoiskuista, joita on tarkoitus tehdä vitriiniin ruokalistan lähelle. Havainnollistava näyttely kouluravintolassa kertoo ymmärrettävällä tavalla kouluruuan valmistuksesta. Raati piti arvokkaana sitä, että oppilaat osallistuvat tietoiskujen tekoon kouluruokaryhmässä. 

“Kouluruokaryhmä on tehnyt taustatyötä ja kysellyt, mitä mieltä oppilaat ovat kouluruuasta. Esille nousi epätietoisuutta. Oppilaiden on tärkeä tietää, mitä ruoka sisältää ja miksi. Esimerkiksi miksi ympäristö- ja ravitsemussyistä kouluruokailussa on tarjolla ohraa riisin sijaan. Tietoiskut lisäävät kouluruuan arvostusta”, kertoo Hyrylän koulun kotitalousopettaja Lotta Piispanen. 

Kaikki ideat ja oppimateriaali löytyvät kampanjasivuilta 

Kilpailuun tuli paljon hyviä ideoita ja toiveita, joita voidaan lähteä kouluissa toteuttamaan. Tilan viihtyisyyteen oli monenlaisia ratkaisuja: oppilaiden yhdessä tekemiä soittolistoja, hämärää valaistusta, sermejä, akustiikkalevyjä ja kasveja. Oppilaat toivoivat muutoksia ruuan tarjontaan, mm. salaatteja erillisinä raaka-aineina, maustepöytää ja jälkiruokaa perjantaiksi. Ehdotettiinpa ravintolaan myös omaa papukaijaa ja pikkupossuja. Koonti ideoista löytyy kampanjan sivuilta

Kouluruokalat ravintoloiksi -kilpailu 

Kouluruokalat ravintoloiksi -kilpailun toteutti Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry Vaasan Oy:n ja Amica-kouluravintoloista vastaavan Compass Group Suomen kanssa. Kampanjaan kuuluva opetusmateriaali on yhä opettajien sekä kouluruokatoimikuntien käytössä kampanjan sivuilla. 

Raadissa olivat mukana Marjaana Manninen Opetushallituksesta, Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta, Mikko Kaijansinkko Vaasan Oy:sta, Kaisa Mensonen Leipätiedotuksesta, Raisa Palaskari Compass Group Suomesta sekä Aliisa Hyvönen ja Silja Varjonen Ruokakasvatusyhdistys Ruukusta.   

Lisätietoja  

Jenina Hyvärinen 
kotitalousopettaja (sijainen) 
Alavuden yläaste 
puh. 0401460907 
jenina.hyvarinen@alavus.fi 

Lotta Piispanen 
kotitalousopettaja 
Hyrylän yläaste, Tuusula 
puh. 0505748042 
lotta.piispanen@tuusula.fi 

Silja Varjonen  
toiminnanjohtaja  
Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry  
puh. 040 526 8475  
silja@ruokakasvatus.fi  

Anni Pyykkö  
Viestintäpäällikkö  
Vaasan  
puh. 040 826 8254  
anni.pyykko@vaasan.com  

 Compass Group Suomi   
(sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@compass-group.fi)  

 Raisa Palaskari  
Head of Solution Development and Marketing  
Puh. 050 587 0039  

Satu Ikäheimo   
Brändi- ja viestintäjohtaja  
Puh. 050 380 4996