Kaksi lasta käsissä omenat
» » » Valtakunnallinen ruokakasvatuksen teemapäivä

Valtakunnallinen ruokakasvatuksen teemapäivä

luokassa: Uutiset | 0

Ensimmäinen Ruokakasvatuksen teemapäivä kokosi linjoille yli 300 henkeä eri puolilta Suomea 16.3.2022. Ruokailo ja yhteistyön voima välittyi esityksissä ja vilkkaassa keskustelussa.

Tilaisuudessa oli mukana osallistujia niin varhaiskasvatuksesta, perusopetuksesta, ruokapalveluista, sosiaali- ja terveydenhuollosta, järjestöistä, yliopistoista ja tutkimuslaitoksista. Kiitos osallistujille! Koulutusosion tallenne löytyy Youtubesta.

Ruokakasvatus on tärkeä osa hy­vinvoinnin ja terveyden edistämistyötä sekä taloudellisesti, sosiaalisesti ja ravitsemuksel­lisesti kestävän tulevaisuuden rakentamista. Ruokakasvatus on myös osa varhaiskasva­tussuunnitelman ja perusopetuksen ope­tussuunnitelman mukaisen pedagogiikan toteuttamista. 

Ohjelma 

Tervetulosanat ja ajankohtaista ruokakasvatuksesta 
toiminnanjohtaja Silja Varjonen, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry 
projektitutkija Aija Laitinen, Itä-Suomen yliopisto 

Lasten valikoiva syöminen: Miten kasvatat ruokarauhaa? 
 
yliopistonlehtori Sanna Talvia, Itä-Suomen yliopisto 
lapsiperheasiantuntija Anne Kuusisto, Neuvokas perhe / Suomen Sydänliitto ry 

Ruokakasvatuksen yhteistyö perheiden kanssa 

Parhaat työkalut ja vinkit yhteistyöhön eri kulttuuritaustaisten perheiden kanssa 
ruokakasvatuksen asiantuntija Saila Paavola, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry 
 
Syömisen tähti -työkalu avuksi ruokailusta keskustelemiseen huoltajien kanssa 
varhaiskasvatuksen asiantuntija Taina Sainio, Neuvokas perhe / Suomen Sydänliitto ry 

Ruokakasvatus kunnan yhteistyönä  

Maksuton aamupala lisää koululaisten hyvinvointia Parkanossa 
Riina Santala, hyvinvointikoordinaattori, Parkanon kunta 
 
Kunnan ruokakasvatustyöryhmä lisää yhteistyötä 
aluevastaava päiväkodinjohtaja Jaana Saavalainen ja vastaava ravitsemussuunnittelija Katri Juntunen, Kuopion kaupunki 
 
Valmiit ruokakasvatuksen työkalut kunnille ja hyvinvointialueille 
projektitutkija Kaisa Kähkönen, Itä-Suomen yliopisto 

Loppupohdinta ja yhteisen tilaisuuden päätös 

Alueelliset työpajat

Maakunnalliset työpajat järjestettiin koulutustilaisuuden jälkeen seuraavilla alueilla:

Etelä-Karjala
Päijät-Häme
Keski-Suomi
Pohjois-Savo
Pohjois-Karjala
Pohjois-Pohjanmaa
ja lisäksi yksi yhteinen työpaja muilta alueilta tuleville

Voit ladata tästä koosteen työpajan tuloksista.

Tilaisuuden järjestävät Itä-Suomen yliopisto, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry ja Suomen Sydänliitto osana Kokonaisvaltaista ruokakasvatusta perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen -hanketta, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. 

Lisätietoja 

www.ruokakasvatus.fi/teemapäivä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) 

yhteisestä valtakunnallisesta osuudesta  

Silja Varjonen 
Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry 
silja@ruokakasvatus.fi 
040 526 8475 

Etelä-Karjalan tilaisuudesta, Jutta Kaukonen, jutta.kaukonen@eksote.fi 

Päijät-Hämeen tilaisuudesta, Anna Päätalo, anna-leena.paatalo@phhyky.fi, 044 7297776 

Keski-Suomen tilaisuudesta, Amma Antikainen, amma.antikainen@ksshp.fi, 050 3590104 

Pohjois-Savon tilaisuudesta, Säde Rytkönen, sade.rytkonen@kuh.fi, 0447186370 

Pohjois-Karjalan tilaisuudesta, Mirja Huuskonen, mirja.huuskonen(at)siunsote.fi, 013 330 4175 

Pohjois-Pohjanmaan tilaisuudesta, Leea Järvi, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, perusterveydenhuollon yksikkö, leea.jarvi@ppshp.fi, 040 7576711