Ensimmäinen Ruokakasvatuksen teemapäivä kokosi linjoille yli 300 henkeä eri puolilta Suomea 16.3.2022. Ruokailo ja yhteistyön voima välittyi esityksissä ja vilkkaassa keskustelussa.
Tilaisuudessa oli mukana osallistujia niin varhaiskasvatuksesta, perusopetuksesta, ruokapalveluista, sosiaali- ja terveydenhuollosta, järjestöistä, yliopistoista ja tutkimuslaitoksista. Kiitos osallistujille! Koulutusosion tallenne löytyy Youtubesta.
Ruokakasvatus on tärkeä osa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä sekä taloudellisesti, sosiaalisesti ja ravitsemuksellisesti kestävän tulevaisuuden rakentamista. Ruokakasvatus on myös osa varhaiskasvatussuunnitelman ja perusopetuksen opetussuunnitelman mukaisen pedagogiikan toteuttamista.
Ohjelma
Tervetulosanat ja ajankohtaista ruokakasvatuksesta
toiminnanjohtaja Silja Varjonen, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
projektitutkija Aija Laitinen, Itä-Suomen yliopisto
Lasten valikoiva syöminen: Miten kasvatat ruokarauhaa?
yliopistonlehtori Sanna Talvia, Itä-Suomen yliopisto
lapsiperheasiantuntija Anne Kuusisto, Neuvokas perhe / Suomen Sydänliitto ry
Ruokakasvatuksen yhteistyö perheiden kanssa
Parhaat työkalut ja vinkit yhteistyöhön eri kulttuuritaustaisten perheiden kanssa
ruokakasvatuksen asiantuntija Saila Paavola, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
Syömisen tähti -työkalu avuksi ruokailusta keskustelemiseen huoltajien kanssa
varhaiskasvatuksen asiantuntija Taina Sainio, Neuvokas perhe / Suomen Sydänliitto ry
Ruokakasvatus kunnan yhteistyönä
Maksuton aamupala lisää koululaisten hyvinvointia Parkanossa
Riina Santala, hyvinvointikoordinaattori, Parkanon kunta
Kunnan ruokakasvatustyöryhmä lisää yhteistyötä
aluevastaava päiväkodinjohtaja Jaana Saavalainen ja vastaava ravitsemussuunnittelija Katri Juntunen, Kuopion kaupunki
Valmiit ruokakasvatuksen työkalut kunnille ja hyvinvointialueille
projektitutkija Kaisa Kähkönen, Itä-Suomen yliopisto
Loppupohdinta ja yhteisen tilaisuuden päätös
Alueelliset työpajat
Maakunnalliset työpajat järjestettiin koulutustilaisuuden jälkeen seuraavilla alueilla:
Etelä-Karjala
Päijät-Häme
Keski-Suomi
Pohjois-Savo
Pohjois-Karjala
Pohjois-Pohjanmaa
ja lisäksi yksi yhteinen työpaja muilta alueilta tuleville
Voit ladata tästä koosteen työpajan tuloksista.
Tilaisuuden järjestävät Itä-Suomen yliopisto, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry ja Suomen Sydänliitto osana Kokonaisvaltaista ruokakasvatusta perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen -hanketta, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.
Lisätietoja
www.ruokakasvatus.fi/teemapäivä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
yhteisestä valtakunnallisesta osuudesta
Silja Varjonen
Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
silja@ruokakasvatus.fi
040 526 8475
Etelä-Karjalan tilaisuudesta, Jutta Kaukonen, jutta.kaukonen@eksote.fi
Päijät-Hämeen tilaisuudesta, Anna Päätalo, anna-leena.paatalo@phhyky.fi, 044 7297776
Keski-Suomen tilaisuudesta, Amma Antikainen, amma.antikainen@ksshp.fi, 050 3590104
Pohjois-Savon tilaisuudesta, Säde Rytkönen, sade.rytkonen@kuh.fi, 0447186370
Pohjois-Karjalan tilaisuudesta, Mirja Huuskonen, mirja.huuskonen(at)siunsote.fi, 013 330 4175
Pohjois-Pohjanmaan tilaisuudesta, Leea Järvi, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, perusterveydenhuollon yksikkö, leea.jarvi@ppshp.fi, 040 7576711