» » » Ollaanko hedelmäkauppaa? – Iltapalaa leikiten

Ollaanko hedelmäkauppaa? – Iltapalaa leikiten

luokassa: Maun jäljillä Blogi | 0

Haluan jakaa, mitä kotonamme tapahtui jokin aika sitten, kun oltiin lasten kanssa kokoonnuttu iltapalapöytään. Tämä tositarina kertoo siitä, kuinka arkiseen ruokakasvatukseen voi tuoda spontaanisti hiukan hassuttelua ja lopputulos on sekä aikuisen että lasten mieleen.

Poikani istuivat pöydän toisella ja minä toisella puolella. Leivät oli melkein saatu päätökseen, kun nousin pöydästä ja hain muutaman hedelmän korista. Hetken mielijohteesta, ehkä juuri tietystä istumajärjestyksestä johtuen, sain ajatuksen leikkiä hedelmäkauppaa. Ehdotin lapsille, josko olisin hedelmäkauppias ja he tulisivat kauppaan ostoksille. Ostosten maksaminen tässä kaupassa ei onnistunutkaan tavanomaisella valuutalla. Näin leikkimme eteni:

Ostosten maksaminen tässä kaupassa ei onnistunutkaan tavanomaisella valuutalla.

Kuorin ensiksi klementiinin, josta sai näppärästi paloja. Toinen pojistani tuli kauppaan. Hän nousi tuolistaan ja tuli kaupan tiskille minua vastapäätä. Tervehdin ja toivotin hänet tervetulleeksi. Poika oli halukas ostamaan kaksi klementiininpalaa. Kerroin, että tämä maksaisi yhden taputuksen ja yhden pyörähdyksen. Tässä kaupassa hedelmät maksettiin siis liikkeillä. Molemmat pojat lähtivät hyvin leikkiin mukaan. Kiitin kauppiaana vuolaasti maksun suorittamisesta, ja nauroimme yhdessä hauskoille liikkeille.

Ei aikaakaan, kun pojat alkoivat itse keksiä lisää uusia maksutapoja. Omenalohkot maksettiin tasajalkahypyillä ja päärynä lähti ostajan matkaan peukutuksilla. Kaupan ovi kävi tiuhaan ja pian nenäni edessä oli suuri kasa kuoria.

Kun hedelmät loppuivat kesken, lapset innostuivat hakemaan lisää hedelmiä kauppaan, ja siitäkös keskustelu luontevasti siirtyi siihen, mistä hedelmät tulevat kauppoihin. Entä mitä hedelmiä kasvaa Suomessa, mitä ei. Ja välillä laulettiin Laiva, laiva, minnekä laiva menee -laulua.

Sitten olikin kaupan sulkemisen aika. Kun tuli seuraava ilta, pojat muistivat eilispäivän leikin, ja niinpä me leikittiin uudelleen hedelmäkauppaa.

Mukavia ruokaleikkejä kaikille!

kirjoittaja: Hanne Penttinen, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry

PS. Kauppatavara voi olla mitä milloinkin – hedelmissä, vihanneksissa ja juureksissa on paljon valinnanvaraa. Kauppaleikki on kiva tapa tuoda uusia tuttavuuksia kokeiluun.