Lapsi maistaa taikinaa lusikalla

Onko perheessäsi valikoivasti syövä lapsi? Kaipaatko ideoita ruokarohkeuden löytämiseen? Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:n valmennuksessa tarjotaan apua 3–7-vuotiaan lapsen valikoivaan syömiseen.

Ruokarohkeus-valmennus on…

viiden viikon makumatka koko perheelle! Saatte säännöllisesti sähköpostiin käytännönläheisiä harjoituksia, joita voi lapsen kanssa kotona toteuttaa. Harjoituksissa tutustutaan leikin kautta erilaisiin ruokiin ja valmistetaan yhdessä ruokaa.

Valmennukseen sisältyy keskusteluhetki lasten ravitsemuksen asiantuntijan ja muiden valmennukseen osallistuvien vanhempien kanssa (etänä). Lisäksi pitkin valmennusta on mahdollisuus esittää kysymyksiä, joihin asiantuntija vastaa kirjeissä.

Valmennus toteutetaan verkossa, eli voit osallistua mistä päin tahansa. Materiaalit ovat suomen kielellä.

Valmennuksesta saatte:

  1. Käytännön vinkkejä ja menetelmiä ruokailun sujuvoittamiseen.
  2. Käytännönläheistä tietoa valikoivasta syömisestä.
  3. Harjoituksia ja tehtäviä, joita voi toteuttaa lapsen kanssa kotona.
  4. Asiantuntijan ohjausta ja vertaistukea muilta perheiltä.

Valmennus sopii hyvin, jos seuraavat asiat mietityttävät:

  • perheessämme on noin 3-7-vuotias lapsi, joka  syö valikoivasti, eli ”nirsoilee”
  • koen huolta tai stressiä lapseni syömisestä
  • kaipaan lisää iloa perheemme ruokapöytään

Aikataulu ja tulevat valmennukset

Valmennus kestää viisi viikkoa. Sisällöt on kehitetty mahdollisimman perhelähtöisiksi – niitä voi toteuttaa matalalla kynnyksellä kiireisenkin arjen keskellä.

Kevään 2025 maksuton pilottiryhmä on täynnä ja ilmoittautuminen sulkeutunut. Testiryhmässä perheet sitoutuvat antamaan sisällöistä palautetta.

Ensimmäinen valmennusryhmä on jo täynnä. Liity sähköpostilistalle alla olevasta painikkeesta, niin saat tiedon tulevista ruokarohkeusvalmennuksista ja -kerhoista!

Mainoskuvat

Huom! Kevään 2025 valmennukseen ilmoittautuminen on sulkeutunut, mutta tulevia valmennuksia varten voi liittyä sähköpostilistalle.

Kysymyksiä ja vastauksia

Voit myös laittaa viestiä tai soittaa: henriikka@ruokakasvatus.fi / p. 045-78387844 (soitto, tekstiviesti tai WhatsApp)

Kuka valmennusta järjestää?

Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry. Olemme valtakunnallinen asiantuntijajärjestö, ja edistämme lasten ja nuorten hyvinvointia, monipuolisia ruokatottumuksia ja tasapainoista ruokasuhdetta. Ruukussa työskentelee yliopistokoulutettuja lasten ravitsemuksen ja ruokakasvatuksen asiantuntijoita. Toimintamme nojaa valtakunnallisiin ravitsemussuosituksiin.

Valmentajina toimivat:

Henriikka Jussila
ruokakasvatuksen asiantuntija, FM (ravitsemustiede)

Saila Paavola
ruokakasvatuksen asiantuntija, ETM (ravitsemustiede), kotitalousopettaja

Silja Varjonen
Ruukku ry:n toiminnanjohtaja, ETM (ravitsemustiede)

Onko valmennus maksutonta?

Ruokarohkeusvalmennuksen testiryhmään keväällä 2025 osallistuminen on maksutonta. Osallistuvat perheet sitoutuvat antamaan palautetta valmennuksesta sen kehittämiseksi. Ruokarohkeusvalmennuksen kehittämistä tukee Alli Paasikiven säätiö.

Mihin Ruokarohkeusvalmennus perustuu?

Arvioiden mukaan jopa 40 prosentilla alle kouluikäisistä lapsista on vaihe, jolloin he vierastavat uusia ruokia, ruokien rakenteita tai makuja. Tätä kutsutaan ruokaneofobiaksi. Valikoivan syömisen taustalla on monenlaisia tekijöitä liittyen perimään, temperamenttiin, aistiherkkyyksiin, uhmaikään ja ympäristöön. Useimmilla haasteet lievenevät kouluikään mennessä.

Ruokarohkeutta on tutkitusti mahdollista lisätä aistilähtöisellä ruokakasvatuksella. Se tarkoittaa ruokiin tutustumista kaikilla aisteilla, ilman pakkoa maistaa. Esimerkiksi nuuhkaisemalla tai katsomalla ja kuvailemalla – siis leikkimällä! Islannissa tehdyssä tutkimuksessa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) aistilähtöinen toiminta perheille vähensi lasten valikoivaa syömistä sekä keskittymisen haasteita ruokailussa. Kiinnostavaa tutkimuksessa oli, että aistilähtöinen ruokakasvatus oli yhtä toimivaa nepsy-piirteisillä lapsilla, joilla ruokailu saattaa olla keskimääräistä valikoivampaa.

Valikoivan syömisen haasteisiin liittyy myös lapsen ja vanhemman välinen vuorovaikutus ja kasvatukselliset keinot. Tutkimusten (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) mukaan painostus syödä ja ruuan käyttäminen palkintona ovat yhteydessä voimakkaampaan valikoivaan syömiseen. Sen sijaan vähäisempään valikoivuuteen on yhteydessä esimerkiksi se, että aikuinen luottaa lapsen kykyyn arvioida itse nälkää ja kylläisyyttään. Tunnettu ravitsemusterapeutti Ellyn Satter on kehittänyt vastuun jakamisen menetelmän (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), joka perustuu siihen, että aikuinen päättää mitä ruokaa on tarjolla ja lapsi päättää paljonko syö.

Ruokarohkeusvalmennus on kehitetty Ruokarohkeus-kerhojen pohjalta. Ruukku pilotoi kerhoja vuonna 2024 perheille yhdessä Mannerheimin lastensuojeluliiton kanssa (STEA:n rahoituksella). Kerhoon osallistuneista vanhemmista 90 % koki pärjäävänsä jatkossa paremmin lapsen valikoivan syömisen kanssa.