» » » Syömiseen ei vaikuta vain ruuan maku

Syömiseen ei vaikuta vain ruuan maku

luokassa: Maun jäljillä Blogi | 0

Kouluruokailuun pitää panostaa, mutta lista ei voi silti koostua pelkästään oppilaiden lempiruuista. Ruukun toiminnanjohtaja Silja Varjosen vastine julkaistiin Helsingin Sanomissa 3.12.2022 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Jonna Hovi-Horkan jatkoi kolumnissaan keskustelua kouluruokailun nykytilasta (HS 1.12.) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). Kirjoitusten keskiöissä on ollut ruuan maku, mutta syömiseen vaikuttaa myös moni muu asia. Joutuuko annoksensa hotkimaan kymmenessä minuutissa? Löytyykö oppilaalle ruokaseuraa? Entä miten aikuiset puhuvat kouluruuasta? Parjataanko kasvisruokaa tai väitetäänkö, että ruoka ei ole riittävän ravitseva? Myös medialla on tässä vastuunsa.

Kouluruokailuun pitää panostaa, mutta lista ei voi silti koostua pelkästään oppilaiden lempiruuista. Uusia kasvisruokia täytyy tarjota sinnikkäästi, vaikka ne eivät heti maistuisikaan. Se on meidän velvollisuutemme, jotta tuleva sukupolvi tottuu kestävään, tulevaisuuden ruokaan. Ruokailussa täytyy olla riittävästi aikaa, jotta ruokailija ehtii täyttää vatsansa. Toki reseptejä täytyy kehittää ja kuulla tarkalla korvalla asiakkaiden kokemuksia, myös ruokailutilanteesta.

Olemme käynnistäneet kilpailun, jossa haastamme luokat keksimään keinoja oman kouluruokalansa kohentamiseksi. Uskon, että nuorilla on hyviä ratkaisuja siihen, miten kaikki saadaan syömään.

Silja Varjonen

toiminnanjohtaja, ravitsemusasiantuntija (ETM)

Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry

Kouluruuan kehittämisohjelma julkaistiin

Keskiviikkona 7.12. julkaistiin Kouluruokaohjelma, jonka tavoitteena on lisätä kouluruuan arvostusta, kouluruokailuun osallistumista sekä kehittää kouluruokailuun liittyviä käytäntöjä. Tavoitteena on myös parantaa kouluruuan kotimaisuusastetta, terveellisyyttä ja ekologisuutta sekä kehittää tasa-arvoista ja yhteisöllistä kouluruokailua.

Ohjelmassakin korostettiin kahden vaihtoehtoisen pääruuan tarjoamista, joista toinen ruokailusuositusten mukaisesti olisi kasvisateria, sekä ruokailuun varatun ajan riittävyyttä.

Lue lisää tiedotteesta: Kouluruokaohjelma nostaa esille ajankohtaiset kehittämistarpeet (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Julkaisu löytyy: Kouluruuan kehittämisohjelma (MMM) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)