» » » Ruokakasvatuksen mentorointi vahvisti yhteistyötä kunnissa – jatkoa on jo luvassa!

Ruokakasvatuksen mentorointi vahvisti yhteistyötä kunnissa – jatkoa on jo luvassa!

luokassa: Uutiset | 0
Kokonaisvaltaista ruokakasvatusta varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen -hankkeessa yhteensä 29 kuntaa ja 135 päiväkotia ja koulua sai ruokakasvatuksen mentorin yhden toimintavuoden ajaksi. Kunnat ja yksiköt kokoontuivat yhdessä mentorin kanssa pyöreän pöydän ääreen kehittämään kunnan ruokakasvatustoimintaa.

Mentoreina toimivat asiantuntijat Itä-Suomen yliopistosta, Ruokakasvatusyhdistys Ruukusta ja Suomen Sydänliitosta. Mentorin tuella kunnissa perustettiin muun muassa ruokakasvatustyöryhmiä ja kirjattiin ruokakasvatuksen tavoitteita ja toimia kunnan ohjaaviin asiakirjoihin, kuten opetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmaan sekä hyvinvointisuunnitelmaan. Lisäksi päiväkodit ja koulut saivat tiiviimpää yksikkökohtaista ruokakasvatuksen mentorointia, jolloin yksiköille valittiin kehittämiskohteet Ruokailun ja ruokakasvatuksen nykytilan perusteella (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).

Hankkeessa kokoonnuttiin yhteen ja ideoitiin

Hankkeen tiimoilta järjestettiin kahdesti ruokakasvatuksen teemapäivä, jolloin kuultiin innostavia alustuksia ajankohtaisista ruokakasvatuksen aiheista sekä pidettiin alueellisia työpajoja. Kevään teemapäivän tallenne on nähtävissä täällä! (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Teemapäivä toteutetaan jälleen vuonna 2024, joten seuraa sosiaalisen median kanaviamme, jotta suosittu teemapäivä ei mene ohi suun! Löydät meidät Instagramista nimellä @ruokakasvatus ja Facebookista Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry.

Toukokuussa 2023 järjestettiin hankkeen päätösseminaari Lisää yhteistyötä ja osaamista ruokakasvatukseen, jolloin kuultiin käytännön esimerkkejä kunnista, miten ruokakasvatuksen erilaisia haasteita on ratkottu ja miten siinä on onnistuttu. Lisäksi paneelikeskustelussa keskusteltiin ruokakasvatuksen tulevaisuudesta. Tallenne on katsottavissa täällä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).

Jatkoa on jo tiedossa

Tulevassa hankkeessa jatketaan hyviä kokemuksia yhteistyön kehittämisestä! Tervettä kasvua -hankkeessa tuetaan ruokakasvatustoimintaa ja sen yhteistyötä hyvinvointialueilla ja kunnissa vuosina 2023–2025. Hanke rahoitetaan Sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määrärahalla. Hankkeen toteuttajina toimivat Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry, Itä-Suomen yliopisto ja Suomen Sydänliitto.

Kokonaisvaltaista ruokakasvatusta varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen -hanketta rahoitti Maa- ja metsätalousministeriö. Lue Itä-Suomen yliopiston tiedote menneestä hankkeesta täältä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).  

Lisätietoja:

Aija Laitinen, projektikoordinaattori, Itä-Suomen yliopisto, yhteystiedot (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Silja Varjonen, toiminnanjohtaja, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry, silja(a)ruokakasvatus.fi