» » » Uutta ja maistuvaa

Uutta ja maistuvaa

luokassa: Maun jäljillä Blogi | 0

Tänä harvinaisen aurinkoisena keväänä ja alkukesänä on versonut runsaasti uusia alkuja. Hyppäsin maaliskuussa osa-aikaisesti Ruukun hommiin kehittämään koulujen ruokakasvatusta. Kotona olen saanut hämmästellä oman naperoni uusia taitoja. Kuivuudesta huolimatta viljelypalstallani kasvaa monenlaista hyötykasvia, sulassa sovussa rikkaruohojen kanssa.

Myös ruukkulaisten määrä on kasvanut. Toimistolla on taas vipinää, sillä lisäkseni Ruukussa työskentelee ruokatoimittaja Soili Soisalo tiedottajana ja hanketyöntekijänä sekä kesätyöntekijänä Karoliina Nelimarkka.
Ruukulla onkin ollut onni saada tänä vuonna peräti kaksi uutta projektirahoitusta.

Karoliina, Silja ja Soili sekä ruokakasvattajien työkalut.
Karoliina, Silja ja Soili sekä ruokakasvattajien työkalut.

 

Ruokakasvatusta koulujen arkeen

Kolmivuotisessa Maistuva koulu -hankkeessa kehitämme yhdessä Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteilijöiden kanssa toimintamallia alakoulujen ruokakasvatukseen.

Hankkeessa on tarkoitus kehittää toimintatapoja, joilla ruokakasvatus saataisiin juurtumaan koulujen arkeen: opetukseen ja kouluruokailuun. Tavoitteet on jo kirjattu opetussuunnitelman perusteisiin ja kouluruokailusuosituksiin.

Työtä emme tee yksin, sillä kumppaneiksi olemme saaneet mahtavat koulut Salossa, Tampereella, Järvenpäässä, Kuopiossa ja Sotkamossa.

Rahoitus hankkeeseen tulee sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määrärahasta. Kouluruokailu ja koulujen ruoka- ja ravitsemuskasvatus on tärkeää kuntien hyvinvointityötä. Peruskoulu tavoittaa tasapuolisesti ja tasa-arvoisesti kaikki taustasta riippumatta. Lapsuudessa opitut ruokatavat kantavat pitkälle aikuisuuteen.

Melkoisen iso terveysteko olisi jo se, jos lapset söisivät kouluruuan joka päivä.

Myös toinen hankkeemme sijoittuu koulumaailmaan. Tästä projektista kerron lisää syksyllä – pysy kuulolla!

Kevät on ollut työntäyteinen mutta todella inspiroiva. Ensimmäisistä ideoista on jo kasvanut taimia, joita pääsemme istuttamaan kouluihin ensi lukuvuoden alkaessa. Hanketiimit sekä hankkeisiin ideoita antaneet ruokakasvatuksen ammattilaiset, opettajat, tutkijat, ruokapalveluosaajat ja virkamiehet näkevät koulujen ruokakasvatuksessa valtavasti mahdollisuuksia. Me Ruukussa odotamme jo innolla syksyä ja ensimmäistä sadonkorjuuta!

Silja Varjonen
Ruukku ry:n toiminnanjohtaja
@siljavarjo
@ruukkury