» » » Ota vastaan #kasvishaaste!

Ota vastaan #kasvishaaste!

luokassa: Maun jäljillä Blogi | 1

Kaipaatko vaihtelua lisäkesalaatteihin tai välipaloihin, mutta jostain syystä kaupasta tarttuvat mukaan aina vain ne samat kasvikset? Käytä hyväksesi kevään lisääntyvästä valosta saatava energia ja ota vastaan kasvishaaste!

Kasvishaasteen idea on viiden viikon aikana tutustua viiteen uuteen kasvikseen tai valita tuttujen tilalle harvemmin käytettyjä kasviksia. Tavoitteena on löytää uusia tuttavuuksia tai lähestyä vanhoja uudelleen. Perheessä jokainen voi vuorollaan valita kasviksen.

Uuteen kasvikseen voi tutustua rauhassa kaikilla aisteilla. Miltä kasvis tuntuu kädessä? Miltä se tuoksuu? Jos kasvis vaatii valmistelua ennen sen syömistä, kuuluuko sen käsittelystä jonkinlaista ääntä? Miltä kuulostavat pilkkominen ja pureskeleminen? Kun kasvis lopulta päätyy suuhun, miltä se tuntuu suussa? Minkälainen maku on? Makea, pehmeä vai kenties kirpeä?

Kasvishaasteen voi aloittaa milloin vain, ja siitä voi jakaa kuvia Instagramissa ja Twitterissä tunnisteella #kasvishaaste.

Aloitan oman haasteeni rambutanista, tällä hetkellä on sen sesonkiaika. Olen aina halunnut maistaa sitä, mutta hurja ulkonäkö ja tietämättömyys käyttötarkoituksesta ovat olleet esteenä. Ruoka.fi:n jutussa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) neuvotaan, että rambutan kuoritaan ja kivi poistetaan. Hedelmä on sen jälkeen valmis syötäväksi sellaisenaan tai vaikka salaatissa.

Toinen haasteeni on mielestäni jännittävä: aion kokeilla voikukkia salaatissa salaatinlehtien asemesta. Villiruoasta puhutaan paljon ainakin omassa ruoka- ja ravitsemuskuplassani, ja se on tällä hetkellä trendikästäkin. En ole aikaisemmin rohkaistunut mukaan villitykseen. Asun voikukkia versovan niityn vieressä, joten ruuanhakumatkalle ei tarvitse lähteä edes lähikauppaan asti.

Tämän hetken sesonkiruokaa haasteessani edustaa myös parsa. Pidän parsasta paljon, ja haasteeni liittyy ennemminkin uuden käyttötarkoituksen keksimiseen kuin parsaan tutustumiseen. Olen aiemmin keittänyt tai grillannut keväisin parsaa lisäkkeeksi. Tänä keväänä olen törmännyt moneen ihanalta kuulostavaan parsapiirakkareseptiin, ja aion kokeilla jotakin niistä. Esimerkiksi tämä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Helsingin Sanomien resepti kuulostaa houkuttelevalta.

Haasteeni kruunaavat raparperi ja puolukka. Työkaverini Saila ja Hanne olivat hieman ihmeissään, kun kuulivat raparperin olevan minulle haaste. Raparperi, tuo herkkujen herkku, ei kuulukaan kaikkien kesälemppareihin! Ei kuulu, mutta ehkäpä se muuttuu nyt minun kohdallani. Olen maistellut lapsena raparperia, mutta maku ei silloin miellyttänyt. Aikuisena olen yleensä vältellyt sen kummemmin ajattelematta raparperiruokia, vaikka voisin niistä hyvinkin pitää. Ajattelin pehmeää aloitusta, ja teen myös raparperista piirakan. Viime kesältä käyttämättä jääneet pakastepuolukat päätyvät mustikoiden asemesta smoothieen.

Odotan ensi viikolla alkavaa kasvishaastetta lapsenomaisella innolla. Miltähän se rambutan maistuu? Osaankohan valita kypsän yksilön? Ovatkohan piikit kuoressa kovia, vai taipuvatkohan ne hedelmää käsitellessä? Voikukkienkin hakureissu kutkuttaa: ovatkohan pienet lehdet paremman makuisia kuin isot? Maistuvatkohan lehdet yhtään samalta kuin kukka? Kohta se selviää!

Tätä tekstiä kirjoittaessa tajusin, että kaupan hedelmä- ja vihannesosastolta, puhumattakaan luonnosta, löytyy vaikka kuinka paljon kasviksia, joita en tule koskaan hankkineeksi. Olen kuvitellut, että käytän monipuolisesti erilaisia kasviksia. Oikeasti taitaa kyllä olla niin, että jääkaapissa ja hedelmävadissa on viikko toisensa jälkeen samat tuotteet. Onneksi kausituotteet sijoitetaan nykyään kaupoissa hyvin esille, joten välillä tulee vahingossakin monipuolistettua kasvisrepertuaaria, vaikka pitkän päivän jälkeen kävelisikin kaupassa kuin automaattiohjauksella oleva robotti. Kasvishaasteen avulla laajennan tietoisesti kasvisten kirjoa lautasellani, ja kuka ties löydän uusia lemppareitakin.

kirjoittaja: Laura Kainu, Ruukku ry

  1. kirsti Korpinoro
    |

    Mukana