Monet ovat huolissaan nuorten syömistottumuksista ja ihan syystä. Esimerkiksi Kouluterveyskysely (THL, 2023) osoittaa, että nuoret jättävät usein aamupalan ja kouluruuan syömättä. Kohtaamamme ammattilaiset kertovat, että nuoret korvaavat syömisen esimerkiksi energiajuomalla. Mikä saisi nuoret kiinnostumaan monipuolisesta syömisestä?
Maku! Usein, kun kysymme Miljoona tapaa syödä hyvin -työpajoissa, mikä on nuorille ruuassa tärkeää, ensimmäisten asioiden joukossa nuoret nostavat esiin maun. Ruuan aistittavista ominaisuuksista, maku mukaan lukien, kaikilla on yleensä mielipide. Maku ei siis jätä kylmäksi! Miten maku voisi toimia porttina terveellisempään ruokavalioon?
Maku ei jätä kylmäksi
Makumieltymykset muuttuvat elämän myötä. Vielä aikuisenakin voi oppia tykkäämään uusista ruuista. Maussa on siis mahdollisuus. Kollegani teki hiljattain nuorten ryhmässä tehtävän kasviskorteilla (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.): valitse yksi kasvis, jota et ole koskaan maistanut, yksi kasvis, jota haluaisit maistaa ja yksi, joka on jo suosikkisi. Kaikille nuorille löytyi myös uusia maistamisen kohteita.
Makumieltymysten laajentamisessa tärkeää on, että makuun saa tutustua omaan tahtiin ja toistuvasti. Tarvitaan siis rentoutta ja toistoja. Tarvitaan myös valmiutta luopua omasta suunnitelmasta ja antaa nuorten päättää esimerkiksi, mitä kasvista tänään maistetaan. Lopputuloksena voi myös olla huomio, että tämä ei ole minun mielestäni maukasta, mutta voin silti syödä sitä silloin tällöin. Syömisen taitojen oppimisen kannalta tämä on upea lopputulos!
Maku edellä -lähestymistapaa kannattaa kokeilla monen ikäisillä. Nuorten kanssa voi lähteä liikkeelle myös perusmakuihin tutustumisesta, esimerkiksi tämän videon (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) avulla.
Miksi sokerilla sisään?
Makea on useimmille meistä, myös nuorille, tuttu ja helposti hyväksyttävä perusmaku. Uuden opettelussa kannattaa lähteä liikkeelle tutulta alueelta. Voisiko tämä monipuolisen ruokavalion kohdalla tarkoittaa makeita ruokia? Saisiko nuoret innostumaan tai edes hitusen kiinnostumaan ruuanlaitosta vaikka jälkiruuan tekemisen tai leivonnan kautta? Kun ollaan valmiita haastamaan itseä vähän enemmän, voidaan makeaan makuun yhdistää toinen maku, ensin esimerkiksi hapan, rohkeimmat voi haastaa kokeilemaan karvasta! Makea maku muuten leikkaa karvasta makua kivasti, eli karvas maistuu vähemmän karvaalta, kun sen yhdistää johonkin makeaan. Keittiössä tätä voi kokeilla vaikka tarjoilemalla paahdetut parsakaalit makean chilikastikkeen kanssa.
Miltä maistui?
Kirjoittaja: Aliisa Hyvönen, ruokakasvatuksen asiantuntija