Ruokapalveluiden rooli ruokakasvatuksessa on merkittävä. Tarjottavalla ruualla, esillepanolla, viihtyisällä ruokailuympäristöllä ja ohjauksella ruokailussa tuetaan lasten ja nuorten ruokavalion monipuolisuutta, kestäviä ruokavalintoja ja ruokailuhetkistä nauttimista. Usein ruokapalveluhenkilöstö on läsnä ruokailuhetkissä ja tuo kasvot päiväkodeissa ja kouluissa tarjottavalle ruualle.

Ruokapalvelutyöntekijöiden vankka ruokaosaaminen kannattaa hyödyntää monipuolisesti. Esimerkiksi hankintasopimuksiin voidaan kirjata ruokakasvatusyhteistyö ruokapalveluiden ja opetus- ja kasvatushenkilöstön kesken. Lapsille ja nuorille ruuan arvostusta voi lisätä se, että tehdään näkyväksi tehty työ ruuanvalmistuksessa. Kokkigalleriat (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), vierailut keittiössä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) ja avustavat tehtävät tekevät tarjottavaa ruokaa ja keittiön työntekijöitä lapsille tutuiksi.

Pakko maistaa -podcast

Jakso 3: Kokki, keittäjä vai kasvattaja?

Miten keittiön henkilökunta voi luoda kouluravintolan, jonne oppilaat ja opiskelijat haluavat tulla syömään? Studiossa opiskelijoiden kuvailema ”super-Marjo”, ruokapalveluvastaava Marjo Niskanen Kallion lukiosta sekä ruokakasvatuksen asiantuntija Saila Paavola. Jaksossa pohditaan, ovatko ruokapalvelut ruokakasvattajia. Kuinka saada kasvisruoka maistumaan? Entä miten opetushenkilöstön ja keittiön yhteistyötä voidaan kehittää?

Lue lisää artikkelistamme ja löydä suorat linkit podcastiin –>


Lue aiempia artikkeleitamme aiheesta:


Ruokakasvatuksen työkalut ruokapalveluille:

Maistuva koulu -logo

Maistuva koulu

Yli 200 ideaa ruokakasvatukseen ja kouluruokailun kehittämiseen sekä maksuton verkkokoulutus. www.maistuvakoulu.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Neuvokas perhe

Ruokakasvatuksen ideapankki, tietopankki ja maksuton verkkokurssi varhaiskasvatuksen ruokapalveluhenkilöstölle. www.neuvokasperhe.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Kestävän kouluruokailun keittokirja, kansi

Kestävän kouluruokailun keittokirja

Opas ruokapalveluille oppilaiden osallistamisesta kestävämmän kouluruokailun kehittämiseen. Sisältää myös ruokaohjeita. Ladattavissa ilmaiseksi täältä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).

Ruokadiplomit

Kouluruokadiplomi® ja Makuaakkoset on kouluille ja päiväkodeille myönnettävä tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun edistämisestä. www.kouluruokadiplomi.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Ruokailusuositus varhaiskasvatukseen

Suositus antaa yleiset suuntaviivat terveyttä edistävän ruuan tarjoamisesta ja ruokakasvatuksesta varhaiskasvatuksessa. Terveyttä ja iloa ruoasta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Ruokailusuositus peruskouluille

Suositus sisältää ohjeistukset kouluruokailun järjestämisestä, yhteistyöstä koulun sisällä ja kotien kanssa sekä ohjeet toiminnan seurannasta ja arvioinnista. Syödään ja opitaan yhdessä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Ruokailusuositus ammatillisiin oppilaitoksiin ja lukioihin

Opiskelijaruokailun järjestämistä koskevat säädökset ja ravitsemussuositukset. Hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä ruokailusta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)