» » » Museosta löytyy mainio tuki ruokakasvatuksen toteuttamiseen

Museosta löytyy mainio tuki ruokakasvatuksen toteuttamiseen

luokassa: Uutiset | 0

Ruoka yhdistää kaikkia ihmisiä, siksi ruokaan liittyvät asiat sopivat hyvin pedagogiikan käyttöön. Hotelli- ja ravintolamuseossa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) on toteutettu ainutlaatuinen julkaisu Ruokatajua museossa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), jonka sähköinen materiaali on kaikkien käytettävissä. Se tarjoaa ideoita ja vinkkejä museoiden ja koulujen tueksi, kun suunnitellaan ruokakasvatuksen sisältöjä. Ruoka liittyy kulttuuriin, talouteen ja maailmankauppaan, taiteeseen, ihmissuhteisiin, uskontoihin – arkeen ja juhlaan. Suomessa on monenlaisia museoita, joiden kokoelmat tarjoavat erilaisia virikkeitä ruokakasvatukseen.

Ruokakasvatusta museoissa -hankkeen aikana eri ikäiset koululaiset ja ikäihmiset kokoontuivat työpajoihin keskustelemaan kestävään kehitykseen sekä kouluruokailuun, ruokaperinteisiin ja ruokakulttuureihin liittyvistä aiheista. Työpajojen pohjalta tuotettiin taustamateriaalia ja valmiita Power Point -esityksiä, jotka ovat vapaasti käytettävissä ja sovellettavissa.  

Museoiden omat aarteet käyttöön

Tarkoitus on, että ruokakasvatustuokioissa – työpajoissa tai oppitunneilla – hyödynnetään kunkin museon omia kokoelmia ja arkistodokumentteja sekä muistitietoa. Työpajamateriaalit käsittelevät ruokakulttuurin yhteyttä kestävään kehitykseen ja niissä on huomioitu toiminnallisuus sekä omakohtaisuus.

Ruokatajua museossa -hanketta (2020-2021) rahoitti Museovirasto, yhteistyökumppaneita olivat Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry, Gerontologinen ravitsemus Gery (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) ry, sekä Helsingin yliopiston kotitalousopettajakoulutus.

Kirjoittaja Soili Soisalo, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry