» » » Taaro, papadum ja manjokki – uusi hiilihydraattiopas eri kulttuurien ruoka-aineista

Taaro, papadum ja manjokki – uusi hiilihydraattiopas eri kulttuurien ruoka-aineista

luokassa: Uutiset | 0

Terveydenhuollon ammattilaisilta on noussut esiin toive työkalulle, jonka avulla voi tarkistaa mahdollisesti itselle vieraampien ruoka-aineiden hiilihydraattipitoisuuksia. Uusi kuvitettu hiilihydraattiopas on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisille ohjauksen tueksi, esimerkiksi raskausajan diabeteksen hoidossa.

Opas sisältää ruoka-aineita, jotka eivät välttämättä ole monille tuttuja suomalaisessa ruokakulttuurissa. Tietoa löytyy niin puuroista, lisukkeista, leivistä kuin makeista ja suolaisista ruuista. Materiaalia voidaan erityisesti hyödyntää yhdessä maahan muuttaneiden asiakkaiden kanssa. Kuvat auttavat niin ammattilaista kuin asiakasta tunnistamaan suomalaisia sekä muiden kulttuurien ruoka-aineita ja vertailemaan keskenään eri ruoka-aineiden hiilihydraatti- ja kuitumääriä. Lisäksi oppaassa on kuvailevaa tietoa ruoka-aineen käyttötarkoituksista sekä missä päin maailmaa sitä perinteisesti syödään.

Oppaan lopussa on taulukko, johon on listattu tarkempaa tietoa ruoka-aineista. Taulukossa on ilmoitettu kyseisen ruoka-aineen tavanomaisen annoksen hiilihydraattimäärä sekä kuitumäärä 100 grammaa kohden. Hiilihydraatti- ja kuitumäärät ovat suuntaa antavia. Muistathan ohjeistaa aina asiakasta tarkistamaan oikeat hiilihydraattimäärät pakkausmerkinnöistä insuliiniannoksia laskiessa. Taulukon tiedot on kerätty Finelin ja USDAn tietokannoista

Ruokailoa kaikille -hanke oli käynnissä 2020–2022, ja se rahoitettiin sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määrärahalla. Hanke toteutettiin Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:n ja Suomen Sydänliiton yhteistyönä.

Lisää materiaalia ohjauksen tueksi:

Ruokailoa kaikille -hankkeessa tuotettu kuvitettu vauvan ruokaopas neuvolaan ohjauksen tueksi!

Materiaalia ja tukea (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) eri kielitaustaisten perheiden kohtaamiseen terveydenhuollossa.

 Ohjaustilanteeseen keskustelun tueksi animaatioita kotien tavanomaisista ruokakasvatustilanteista.