Ruokakasvatuksen valtakunnallinen teemapäivä kokoaa eri alojen ammattilaiset oivaltamaan, innostumaan ja keskustelemaan ruokakasvatuksesta. Tänä vuonna keskitymme ruokakasvatuksen esteisiin ja mahdollisuuksiin: Miten saadaan koulun tai päiväkodin ruokahetkistä mukava kaikille? Kuinka lisätä lasten ja oppilaiden osallisuutta ruokakasvatuksessa? Tapahtuma järjestetään verkossa, joten voit osallistua mistä vain – tervetuloa mukaan!
Maksuton ja kaikille avoin teemapäivä on suunnattu lapsia työssään kohtaaville ammattilaisille varhaiskasvatuksessa, koulussa, ruokapalveluissa, sosiaali- ja terveydenhuollossa ja järjestöissä. Viime vuoden teemapäivään osallistuneista 95 % suosittelisi kollegalle osallistumista!
Ohjelmaa koko päiväksi
Ruokakasvatuksen teemapäivä koostuu kolmesta osiosta, joista voit valita itsellesi sopivimmat.
- Aamupäivän hauska ja hyödyllinen ohjelma varhaiskasvatukseen ja kouluun
- Keskipäivän oivaltava webinaari klo 12–14.
- Iltapäivän innostavat työpajat eri alueilla klo 14.30–16
Toimintaa lapsille ja oppilaille
Aamupäivällä tarjoamme puuhaa lapsille ja oppilaille sekä livenä että omaan tahtiin ryhmän aikataulujen mukaan.
Varhaiskasvatus
- Tulosta kasvisjuliste (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) ja tutki lasten kanssa kasvisten kuvia. Mitä kasvista olet maistanut? Miltä maistui/tuoksui/tuntui? Mitä kasviksia löytyy päivän ruokalistasta?
- Leikkikää ja pelatkaa värikkäillä kasviskorteilla (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
- Laulakaa kasvislauluja (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
- Tulosta lorupussiin kasvisaiheisia loruja (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Esiopetus ja alakoulu
9.2.2023 klo 8.40–9.00 RuokaTutkan kokkikoulu eskari–2-luokkalaisille
RuokaTutkan reportteri vie oppilaat ravintola-alan demokeittiöön, jossa alan ammattilaiset hiovat taitojaan. Ruokatuotannon lehtori Akis Staboulis näyttää, miten voi turvallisesti auttaa keittiössä ja harjoitella pilkkomaan kasviksia. Miten askarrella kurkkuauto? Entä miten omenasta saa siemenkodan pois? Ilmoittaudu tästä linkistä. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
9.2.2023 klo 9.20–9.40 RuokaTutkan kokkikoulu 3–6-luokkalaisille
RuokaTutkan reportteri vie oppilaat ravintola-alan demokeittiöön, jossa alan ammattilaiset hiovat taitojaan. Ruokatuotannon lehtori Akis Staboulis näyttää meille kasvisten turvallista pilkkomistekniikkaa. Miten kasvikset kannattaa säilyttää? Lopuksi oppilaat pääsevät näkemään taidokasta tekniikkaa kuten appelsiinin fileointia. Ilmoittaudu tästä linkistä. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Omaan tahtiin? Pitäkää luokassa kouluruokatyöpaja (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) tai pelatkaa kasvis-aliasta! (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Yläkoulu ja toinen aste
Osallistukaa kouluruokaloista ravintoloiksi -kisaan! Valmis tuntisuunnitelma on hyvä tapa osallistaa nuoria pohtimaan, miten he parantaisivat omaa kouluruokalaansa. Voittajaidean antanut koulu palkitaan 1000 euron stipendillä!
Voitte myös tehdä kouluruoka-aiheisen oppimisympäristön (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Thinglink-alustalla.
Webinaari – opi ja innostu!
Katso tallenne webinaarista:
OHJELMA
12.00 Tervetuloa teemapäivään!
Tutkiva oppiminen ruokakasvatuksessa – toimiiko aistilähtöisyys taaperosta teiniin?
Saila Paavola, ruokakasvatuksen asiantuntija, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
Kommentti hygieniahysteriaan: Luonnon mukaan
Emeritusprofessori, Tari Haahtela
Onko aikaa ja rahaa syödä? Näkökulmia päiväkodin ja koulun ruokailuun.
Projektitutkija Taru Lindholm, Itä-Suomen yliopisto
Miten kouluruokailuun on saatu kiireettömyyttä ja mukava tunnelma – esimerkki yläkoulusta
Rehtori Jani Turunen ja tuotantovastaava Minna Korhonen, Minna Canthin koulu, Kuopio
Keskustelua ja kysymyksiä
Klo 13 “Ken leivän ottaa, se leivän syököön” – varhaiskasvatuksen ruokailun jännitteiset käsitykset
Titta Kettukangas, varhaiskasvatuksen yliopistonlehtori, Itä-Suomen yliopisto
Sanna Talvia, kotitaloustieteen yliopistonlehtori, Itä-Suomen yliopisto
Miksi ei syödä yhdessä, mutta miksi se olisi tärkeää? Selvityksen tuloksia kouluista ja päiväkodeista.
Projektitutkija, Aija Laitinen, Itä-Suomen yliopisto
Puheenvuoro: Mitä jos koulun tai päiväkodin ruoka ei sovi omalle vatsalle?
Vatsa- ja suolistovaivoihin erikoistunut laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen
Aikaa kysymyksille ja webinaarin päätös
Työpajat – keskustelua ja ideoidenvaihtoa
Virtuaalityöpajat järjestetään yhdessä hyvinvointialueiden kanssa klo 14.30-16. Pajoissa jaetaan koulutuksessa heränneitä ajatuksia sekä ratkotaan ruokakasvatuksen haasteita. Esimerkiksi miten lisätään ruokailun rauhallisuutta ja aikaa? Kaikki osallistuu – miten se tehdään?
Ilmoittautuminen työpajoihin on päättynyt. Mikäli haluat vielä mukaan työpajaan, voit lähettää sähköpostia työpajojen vetäjille:
- Päijät-Häme Anna-Leena.Paatalo@paijatha.fi
- Pohjois-Savo Sade.Rytkonen@kuh.fi
- Pohjois-Pohjanmaa Leea.Jarvi@ppshp.fi
- Etelä-Pohjanmaa soili.alanne@hyvaep.fi
- Keski-Suomi amma.antikainen@ksshp.fi
- Pohjois-Karjala hanna.maattanen@pkkansanterveys.fi
- Muut alueet karoliina@ruokakasvatus.fi
Lisätietoja
www.ruokakasvatus.fi/teemapäivä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Silja Varjonen
toiminnanjohtaja
Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
silja@ruokakasvatus.fi
040 526 8475
Tilaisuuden järjestävät Itä-Suomen yliopisto, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry ja Suomen Sydänliitto osana Kokonaisvaltaista ruokakasvatusta perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen -hanketta, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.