nainen pitää esitelmää luentosalissa ja näyttää tomaattien kuvaa
» » » Makukoulu valloittaa maailmaa

Makukoulu valloittaa maailmaa

luokassa: Maun jäljillä Blogi | 0

Japanilaiset 2-3-vuotiaat tutustuvat umamiin maistelemalla kuivattuja kaloja. Englantilaiset esikoululaiset oppivat Tudorien ajasta mausteiden avulla. Koululaiset Hollannissa osallistuvat Makukoulu-tunneille ja oppivat samalla ruuan alkuperästä ja tuotannosta.

Edellä mainitut ovat esimerkkejä siitä, miten Sapere- eli makukoulu-menetelmää sovelletaan eri maissa. Lokakuussa matkustin Cambridgeen osallistuakseni Sapere International -järjestön 8. symposiumiin. Kaksipäiväiseen seminaariin osallistui liki 50 osallistujaa eri puolilta maailmaa. Teemana oli ”Preference and Change”.

Puheenvuoroissa käsiteltiin Sapere-menetelmän tieteellisiä perusteita ja sovelluksia eri maissa. Myös ruokapolitiikasta ja terveellisen syömisen edistämisestä keskusteltiin. Lopputulema oli, että yksilölliset mieltymykset tai suomalaisittain ruokailo pitäisi olla keskeinen asia terveyden edistämisessä ja ruokapolitiikassa.

Suomi on Saperen edelläkävijä

Lähdin seminaarista muistivihko täyteen tuherrettuna ja pää satoja uusia ideoita täynnä. Oli mahtava tavata joukko saman mielisiä ihmisiä, kaukaisimmat Kanadasta ja Singaporesta, joilla on palo edistää ruokailoa ja lasten hyvinvointia. On selvää, että aistilähtöistä ruokakasvatusta voidaan mainiosti soveltaa eri maihin ja ruokakulttuureihin. 1970-luvulla Ranskasta alkanut Sapere-liike elää ja voi hyvin – ja leviää uusiin maihin!

Ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri ja Sapere-konkari Arja Lyytikäinen esitteli suomalaisia saavutuksia. Ne saivat osakseen paljon ihailua. Meillä aistilähtöinen ruokakasvatus on jo hyvin juurtunut varhaiskasvatukseen ja sillä on vahva selkänoja maksuttomassa joukkoruokailussa, varhaiskasvatussuunnitelmassa ja ruokailusuosituksissa.

Makukoulun viemisestä kouluihin voimme ottaa mallia mm. Norjasta ja Hollannista, joissa jo tuhannet opettajat ovat kouluttautuneita menetelmään.  Makukoulut ovat saaneet rahoitusta elinkeinoelämästä, sillä yritykset näkevät lasten ruokakasvatuksen sijoituksena terveempään ja kestävämpään tulevaisuuteen.

Sapere International on vuonna 1995 perustettu verkosto, joka edistää Sapere-menetelmän käyttöä ja tutkimusta. Verkostoon kuuluu yliopistoja, järjestöjä ja yrityksiä kymmenestä maasta. Ruokakasvatusyhdistys liittyi verkoston jäseneksi tänä vuonna.

Teksti ja kuva Silja Varjonen, toiminnanjohtaja, Ruukku ry

***
Shortly in English:

I was privileged to be able to participate Sapere Symposium in Cambridge in October. After having heard several great presentations and discussed with other food enthusiasts I am certain that the 40 years old Sapere method or even movement is very much alive and kicking. It was interesting to hear how Taste Schools are conducted in e.g. Japan, Netherlands, UK and in Norway. I left with tens of pages of notes and 100 new ideas to take home to Finland. It was so inspiring to talk to likeminded people from all over the world who do believe that food preferences, taste and even pleasure should be put in the center of food policies and health promotion. Thank you so much Sapere International and TasteEd UK for organizing this great seminar!