» » » Ilmastoystävä syö kasviksia ja kotimaista kalaa

Ilmastoystävä syö kasviksia ja kotimaista kalaa

luokassa: Uutiset | 0

Ravitsemussuositukset ovat patistelleet meitä syömään ilmastoystävällisemmin enemmän kasviksia ja vähemmän punaista lihaa jo vuodesta 2014. Viime vuosina vaatimukset kestävämpään ruokajärjestelmään siirtymisestä ovat lisääntyneet maailmanlaajuisesti. Esimerkiksi Maailman Luonnon Säätiö WWF on tarkastellut eri maiden ruokasuosituksia ja havainnut niiden ilmastovaikutukset edelleen haitallisiksi. Toimet pitää kuitenkin kohdistaa koko ruokaketjuun eikä vain ravitsemussuosituksiin. Viljeltyä maa-alaa tulee käyttää enemmän ihmisravinnon kuin eläinten rehun tuottamiseen.

Uunituore keittokirja Kiitos! Helppoja arkiruokia ja ilmastotekoja selkeyttää tavalliselle lukijalle, miten ja miksi ruokaremonttia tarvitaan.

Kirjoittaja Sanna Mansikkamäki neuvoo askeleet ilmastoviisaaksi kokiksi ja käy läpi suositeltavat ruokavalinnat ruokaryhmittäin. Myös ruokahävikin vähentämiseen on koottu vinkkejä.

Kirjan ruokaohjeet ovat luvatusti lähinnä arkipääruokia, eniten kasvisruokaa, monipuolisesti kalaruokia ja jokunen liharuoka, eli sopivassa suhteessa ilmastoystävän näkökulmasta. Kotimaisten palkokasvien käyttöön perehdytään hyvin. Vihanneksia ja juureksia sekä kaloja käytetään monipuolisesti ja liharuuat täydennetään kasviksilla, kuten pitääkin. Mausteita ei säästellä, ja ohjeet vaikuttavat toimivilta.

Mansikkamäen teos on hyvä lisä valtaviin keittokirjavalikoimiin. Se antaa asiallista tietoa ilmastoviisaasta syömisestä sopivasti kiteytettynä. Kirja on helppo ja nopea lukea, toivottavasti viesti leviää hyvin.

Sanna Mansikkamäki: Kiitos! Helppoja arkiruokia ja ilmastotekoja. Otava. 2021.