Joukko ruokakasvatuksen kehittäjiä kokoontui puuron äärelle torstaina 11.1. Compass Groupin tiloissa Helsingissä. Tapaamisessa kuultiin esimerkkejä Compass Groupin kehittämistyöstä sekä terveiset Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uudelta pääsihteeriltä. Lue alta koonti tapaamisesta.
Ruokakasvatusyhdistys Ruukun ylläpitämään kehittäjäverkostoon kuuluu kehittäjiä, asiantuntijoita ja tutkijoita, jotka edistävät työssään ruokakasvatusta tai kouluruokailua.
Compass Group satsaa kasvisruokaan
Ruokapalvelutoimija Compass Group on viime vuosina panostanut kouluruokailun ja ruokakasvatuksen kehittämiseen. ”Olemme matkalla kohti Suomen parasta kouluruokailua” sanoo Kirsi-Maria Lankinen.
Yritys on tehnyt yhteistyötä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun kanssa ja pyrkinyt olemaan aloitteellinen kehittäjä. ”Ei tarvitse odottaa, että koulu tai päiväkoti tekee aloitteen vaan me voimme ruokapalveluina olla se aloitteen tekijä”, kertoo Lankinen
Erityisesti kasvisruuan maistuvuutta on pyritty lisäämään. Compass Group järjesti viime vuonna kokkiskaban (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), jossa luotiin uusia kasvisruokia. ”Kilpailun kolme parasta reseptiä on julkaistu avoimesti jakoon Aromi-lehdessä”, kertoo Lankinen.
Vastuullisia kala- ja aamupalakokeiluja
Compass Group on kokeillut uusia ruokalajeja myös kestävistä kaloista. ”Kokeillaan, mikä vetää”, Sari Lipasti Compass Groupilta sanoo. Esimerkiksi silakasta valmistettua nyhtökalahampurilaista on kokeiltu. Vielä kotimaiset kalatuotteet eivät kuitenkaan ole päässeet oppilaiden suosikeiksi, vaan kalapuikot ja lohikeitto maistuvat parhaiten.
Sari Lipasti esitteli myös tämän vuoden uutta kokeilua: muutamassa koulussa kokeillaan tarjota oppilaille puuroa ennen koulun alkua tai ensimmäisellä välitunnilla. Oppilaat ovat maanantaisin viikonlopun jäljiltä tavallista nälkäisempiä. Aamupuurolla pyritään vastaamaan tähän.
Terveiset Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uudelta pääsihteeriltä
Tuore VRN:n pääsihteeri Satu Jyväkorpi kertoi uusien ravitsemussuositusten etenemisestä. ”Suomalaiset väestösuositukset tullaan julkaisemaan loka-marraskuun tienoilla”, Jyväkorpi arvioi. Suomalaiset suositukset tehdään kesäkuussa 2023 julkaistujen pohjoismaisten suositusten pohjalta.
Jyväkorpi korostaa siirtymää kohti kestävämpää ruokajärjestelmää. ”Väestötasolla tulisi lisätä kasvisten, palkokasvien, täysjyväviljojen, pähkinöiden ja kalan syöntiä”. Uusissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa palkokasvit on nostettu ihan omaksi ryhmäkseen, kun aiemmissa ne sisältyivät kasviksiin.
Vähennettävien tuotteiden listalla ovat erityisesti punainen ja prosessoitu liha sekä runsaasti kovaa rasvaa ja sokeria sisältävät ruuat. ”Punaista lihaa suositellaan syötävän max 350 grammaa viikossa. Tämä on muutos entiseen. Edeltävissä suosituksissa määrä oli vielä 500 grammaa viikossa”, Jyväkorpi sanoo.
Tutkimusnäyttö osoittaa, että Suomessa jo pikkulapset saisivat syödä reippaasti enemmän kasviksia. Kolmasosa lapsista saa sokeria yli suositusten. Myös lihan syöntiä tulisi vähentää kaikissa ikäryhmissä. Suositusten mukaisella syömisellä olisi merkittäviä kansanterveydellisiä ja ympäristöhyötyjä.
Uusissa suomalaisissa suosituksissa tullaan korostamaan kasvisten roolia ja kannustamaan lihan syönnin vähentämiseen. Jyväkorpi toivoo medialta myönteistä otetta suosituksista viestimiseen. ”Ettei uutisointi keskittyisi vain siihen, että saako nyt syödä vain yhden lihapullan päivässä.”
Ruukun fokuksena nuoret
Ruokakasvatusyhdistys Ruukun toiminnanjohtaja Silja Varjonen kertoi Ruuku keskittyvän tänä vuonna erityisesti nuorten ruokakasvatukseen. ”Meillä on tulossa hanke, joka kohdistuu haavoittuvassa asemassa oleviin nuoriin Uudenmaan ja Kanta-Hämeen alueella. Lisäksi suunnittelemme ammattikouluihin keskittyvää kampanjaa”, esittelee Varjonen.
Ruukku on saanut rahoitusta myös Maistuvan koulun kehittämiseen yläkouluun. Maistuva koulu on toimintamalli alakoulun osallistavaan ruokakasvatukseen. THL on arvioinut Maistuva koulun hyväksi terveyden edistämisen toimintamalliksi vuonna 2022.
Suomalaisten nuorten ruuankäytöstä ei ole juurikaan tutkimustietoa, mutta tulevaisuudessa tilanne muuttuu. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisee uuden tutkimuksen tuloksia näillä näkymin vuonna 2025.
Tänä vuonna tapahtuvaa:
- Ruokakasvatuksen päivä 21.3. Luvassa lähetys oppilaille ruuan reitiltä, koulutus ammattilaisille sekä illalla ruoka-aiheinen vanhempainilta. Järjestäjät: Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry, Suomen Sydänliiton Neuvokas perhe, Itä-Suomen yliopisto ja Ruokatieto yhdistys.
- Ruokatiedon ruokavisa kouluille 2024: (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Ruokatiedon tämän vuoden ruokavisan teemana on vilja ja koko viljaketjun toiminta alkutuotannosta kuluttajalle. Yhteistyökumppaneina: Leipätiedotus ry, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto sekä Elintarviketeollisuusliitto.
- Save the date: Kansainvälinen ruokakasvatuksen tapahtuma 3.-4.10. Ruukku järjestää kumppaneiden kanssa kansainvälinen ruokakasvatuksen tapahtuman Suomessa lokakuussa. Vieraita Japanista lähtien kutsutaan tutustumaan suomalaiseen kouluruokailuun ja kertomaan oman maansa ruokakasvatuksen toimista. Kaikille avoin seminaari on 4.10.
.
Ruokakasvatuksen kehittäväverkoston seuraava tapaaminen järjestetään kesäkuussa etäyhteyksillä.
Haluatko mukaan verkostoon? Lähetä meille sähköpostia: info@ruokakasvatus.fi