Olen 55-vuotias maitotilan maatalousyrittäjä Jalasjärveltä Kurikasta. Olen myös luokanopettaja, ja reilut 10 vuotta sain tehdä opettajan työtä, ensin Isossakyrössä ja lopuksi täällä nykyisessä kotikunnassani.
Navetan yhteydessä luokkahuone
Alkutuotannon pariin jäin täysipäiväisesti lastemme syntymän jälkeen, mutta olen jatkanut opetustyötä koululaisvierailujen muodossa. Vuonna 2013 tilallamme valmistuneeseen navettaan rakennettiin erikseen valvontahuone, joka on saanut nimekseen #Liisanluokkahuone. Sinne olen saanut vastaanottaa joka vuosi 35-50 ryhmää, joista merkittävä osa on ollut koululaisia omasta pitäjästä ja lähikunnista.
Mistä ruoka tulee
Omasta opettajan urasta on 20 vuotta aikaa, ja jo tuolloin oli nähtävissä, kuinka ohut on tietämys siitä, mistä ruoka tulee, ja heikommaksi se on edelleen mennyt. Ruuantuotanto kiinnostaa ja siitä tuntuu olevan vahvoja mielipiteitä, mutta viljelijän näkökulmasta huomaa, että oikeaa tietoa tuottajan arjesta on kovin harvalla: Tietoa siitä, kuinka puhtaasti ja vastuullisesti ruokaa meillä tuotetaan. Tai kykyä hahmottaa, kuinka isosta kokonaisuudesta on kyse; alkutuotannon vaikutukset ovat isoja niin maisemallisesti, kuin kansantaloudellisestikin. Alkutuotannon kautta työllistetään noin 300 000 henkeä, ja viimeistään Covid-19 kautta ajattelisin kaikkien ymmärtäneen ruokaturvan merkityksen.
Tila on somevaikuttaja
Tilamme jakaa tietoa maidontuotannosta aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Koskenojan Tilan sivut löytyvät Facebookista, Instagramista, Tik Tokista ja YouTubesta. Koronan iskettyä oli tietenkin selvää, että kaikki vierailut menivät stoppiin, joten päätin tehdä muutaman opetusvideon tehtävineen helpottamaan opettajien taakkaa materiaalien suhteen. On ollut hieno huomata, että niillä videoilla on ollut käyttöä.
Miten tietoa eteenpäin?
Olen aktiivisesti MTK toiminnassa mukana ja olemme koettaneet löytää hyviä tapoja viedä tietämystä ruoantuotannosta, suomalaisesta puhtaasti tuotetusta huippulaatuisesta raaka-aineesta, niin koululaisille kuin koko kuluttajakentälle. Törmätessäni Facebookissa mainokseen Ruokatutkasta, olin varsin ilahtunut ja toisaalta kovin hämmentynyt. Löysin materiaalit, joissa tuodaan oppilaille tietoa ruuasta ilmiöoppimisen kautta, ja mukana oli myös alkutuotanto. Verkkomateriaaleina, joitten avulla on tavoitettavissa koko Suomi, mahtavaa!
Miksi en ollut edes kuullut Ruukku-nimisestä järjestöstä aiemmin? Liityin jäseneksi välittömästi ja toivon omalta osaltani myös monen muun tekevän niin.
Yhteistyö on voimaa
Olemme Etelä-Pohjanmaan MTK:n kuluttajatyöryhmänä osallistuneet paikallisille koko Pohjanmaan alueen opettajapäiville ja kertoneet mahdollisuudesta koululaisten tilavierailuihin. Educa-messuilla on MTK ollut koko järjestön puolesta jakamassa materiaalia alkutuotannosta ja kertomassa koululähettilästoiminnasta, johon on MTK järjestänyt koulutuksia ympäri Suomen. Hyvää työtä on tehty, mutta silti on tuntunut, että tämä asia vaatisi vieläkin enemmän näkyvyyttä. Mutta mikä on se oikea tapa? Vastaan itse, yhteistyö.
Kaikki mukaan Ruukun toimintaan
Meillä tilalla on totuttu tekemään asioita monen muun tilan kanssa yhteistyössä ja huomattu, kuinka paljon se antaa intoa ja toisaalta myös säästöä. Oikeaa tietoa alkutuotannosta on tehokkaasti koetettava saada ihmisten tietoisuuteen. Pitää saada aikaan vahvaa yhteistyötä eri tahojen kanssa. Ruukkuun jäseneksi on hyvä saada kaikki alkutuotannon parissa toimivat asiantuntijajärjestöt, raaka-aineita jalostava ja tuotteita myyvä ketju, unohtamatta itse tuottajia. Yhdessä kerromme, miten se ruoka pellolta pöytään tulee.
Nostetaan yhdessä kotimainen ruoka jalustalle!
Kirjoittaja Liisa Vuorela, Koskenojan Tila Oy (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)