» » » Uusi lastenkirja vie lapset ja aikuiset ruokaseikkailulle – reseptit löytyvät nyt Ruukun sivuilta

Uusi lastenkirja vie lapset ja aikuiset ruokaseikkailulle – reseptit löytyvät nyt Ruukun sivuilta

luokassa: Uutiset | 0

Ravitsemustieteen professori Maijaliisa Erkkolan ja ravitsemustieteen väitöskirjatutkija Riikka Pajulahden ensimmäinen lastenkirja Kestokamut järkieväiden jäljillä kuljettaa tutkittuun tietoon pohjautuvan seikkailun kautta lapset ja aikuiset pohtimaan yhdessä ruokavalintoja ja muita ajankohtaisia kestävyysaiheita. 

Kirjan kansikuva, jossa piirroshahmot seikkailevat maaseudulla.

Kun bussi kaartaa Katajamäen tilan pihaan, ulos kirmaa iloinen joukko kesäleiriläisiä. Viikon aikana retkeillään, musisoidaan, ongitaan, kokataan ja tietysti herkutellaan. Mutta kuka kähvelsi härkäpavut pellosta ja ohrarieskat Kalevin repusta? Kesäleirin lapset alkavat jäljittää salaperäistä eväsvarasta, joka jätöksistä päätellen saattaa olla hirviömäisen suuri. 

Kestokamut järkieväiden jäljillä on vankkaan tutkimustietoon pohjautuva ruokaseikkailu, jossa tarjoillaan terveellistä, maistuvaa ja maapallolle suopeaa syötävää. Ravitsemustieteilijät Maijaliisa Erkkola ja Riikka Pajulahti tutustuttavat kirjassa niin ruoan alkuperään, valmistukseen kuin erilaisiin ominaisuuksiinkin. Kestävän ruokavalion lisäksi pohditaan ruokahävikkiä ja lajittelun perusteita. 

”Kirjassa halutaan viestiä sitä, että lapset ovat monissa asioissa meitä aikuisia osaavampia, myös kestävissä ruokavalinnoissa. Aikuisten asenteet ja vanha tietämys voivat korjaantua lapsia kuulemalla. Useissa asioissa oppia voi hakea myös ajalta, jolloin osasimme esimerkiksi hyödyntää luonnon antimia nykyistä paremmin ja pysyimme ruoankäytössä ja muussa kulutuksessa paremmin kohtuudessa. Ravitsemustutkijoina nostimme esiin ruokia, kuten palkokasvit, joiden syömään oppimisessa olemme tutkimuksissamme huomanneet haasteita. Lisäksi kakasta puhutaan tutkimuskohteena – sehän on ravitsemustieteen yksi kuumin tutkimusmateriaali tänä päivänä”, Erkkola ja Pajulahti kertovat. 

Erkkolan ja hänen tutkimusryhmänsä mielenkiinnon kohteita ovat muun muassa lasten ja perheiden ravitsemus, ruoankäytön tutkimisen menetelmät sekä elintapojen väestöryhmittäiset erot. Kestokamujen järkieväiden reseptit löytyvät Ruukun sivuilta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). Sivuille on tulossa lisää reseptejä elokuun lopussa.

”Kestävyys on terminä haastava haltuun otettava myös aikuisille, ja yhteisissä lukuhetkissä sekä lapsi että aikuinen voivat yhdessä oppia uutta. Kirjasta saa tietoa kestävästä ruokavaliosta, mutta ennen kaikkea se tarjoaa avauksia erilaisten kestävyysaiheiden käsittelyyn yhdessä keskustellen”, tekijät painottavat. 

Maijaliisa Erkkola toimii Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:n hallituksessa. Teoksen on kuvittanut Tiina Konttila. Lisätietoa kirjasta Gaudeamuksen verkkosivuilla (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).