» » » Yhdessä tehty maistuu paremmalta

Yhdessä tehty maistuu paremmalta

luokassa: Maun jäljillä Blogi | 0

”Voinko auttaa”, kysyy 7-vuotias tullessaan keittiöön, missä olen valmistamassa ruokaa perheelle kovalla kiireellä. Vaikka huulilla jo pyörii vastaus ”Mene vain leikkimään toisten kanssa”, saan sen vedettyä takaisin ja annan tyttärentyttärelle pikku tehtäviä, joilla hän voi edistää päivällisen valmistumista. Liian helposti ajattelen selviäväni yksin nopeammin ja kätevämmin. Se voi olla totta, mutta joskus olisikin ehkä kiva saada apua keittiöön. Kun lapset kasvavat ja osaavat tehdä osuutensa ruuanvalmistuksesta, se helpottaa aikuisenkin arkea.

Kun lapset kasvavat ja osaavat tehdä osuutensa ruuanvalmistuksesta, se helpottaa aikuisenkin arkea.

Hauskinta tytöstä on tehdä jotain haastavaa, pilkkoa vihanneksia terävällä veitsellä tai sekoittaa pannulla tirisevää kuumaa ruokaa. Toisena päivänä hänelle oli kunnia-asia rikkoa kananmunat piirakkataikinaan ja vaahdottaa kerma sähkövatkaimella. Lapsi kannattaa ottaa mukaan keittiöpuuhiin, niin saa perheeseen hyvän apukokin. Asia on käytännössä todistettu: tytön 13-vuotias isosisko osaa itsenäisesti suunnitella aterian, käydä kaupassa, paistaa kalafileet ja sekoittaa kermaviilikastikkeen, keittää perunat ja tehdä salaatin. Olemme saaneet nauttia myös hänen valmistamistaan kasvissosekeitoista ja leivonnaisista.

 

luna-ja-keittoLapset ovat uteliaita ruokatutkijoita, kun heidät otetaan mukaan ruuanvalmistuksen kiehtovaan maailmaan. He maistelevat ennakkoluulottomasti uusia kasviksia ja kokeilevat uusia ruokia, kun saavat itse olla mukana kaupassa ruoka-aineita valitsemassa ja keittiössä ruokaa valmistamassa. Ennen ruokailua lapsi on yleensä nälkäinen, joten erilaisia kasviksia tulee huomaamatta napsittua samalla, kun pilkkoo aineksia.  Jo parivuotias haluaa auttaa äitiä tai isää, ja hänellekin löytyy sopiva tehtävä, vaikkapa juuresten pesu. Kokkauksen parissa tulee luontevasti puuhailtua yhdessä lasten kanssa. Myöhemmin ruuanvalmistus on tärkeä taito jokaisessa elämänvaiheessa, sillä se tukee omasta terveydestä huolehtimista. Lisäksi perheen yhteisten aterioiden merkitys lasten hyvinvoinnille on todistettu useissa tutkimuksissa.

Lisäksi perheen yhteisten aterioiden merkitys lasten hyvinvoinnille on todistettu useissa tutkimuksissa.

Pientä tukea tuo 13-vuotias lapsenlapseni tarvitsi keittiössä. Annoin hänelle keittokirjan avuksi ja neuvoin, miten ohjetta luetaan. Hyvästä keittokirjasta on paljon apua kokemattomalle ruuanlaittajalle ja leipojalle. Ohjetta seuratessa ruokaa tulee oikea määrä, maustaminen onnistuu ja leivonnaiset kypsyvät sopivasti. Ruokaohjeita löytyy paljon myös netistä, mutta niistä kannattaa valita luottosivut – kuten Martat (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) tai Maa- ja kotitalousnaiset (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) – että tuotos onnistuu. Nettiä kannattaa käyttää hyväksi keittokirjan ostoon, sillä suuri osa kirjoista myydään nykyään netin kautta. Sieltä löytyvät niin uusi Suomen lasten kotiruoka kuin pari vuotta sitten ilmestyneet Samasta padasta ja Kasvisruokaa koko perheelle ja monen monta hyvää peruskeittokirjaa.

Kuvat ja teksti: Soili Soisalo