Varhaiskasvatuksessa ruoka ja ruokakasvatus on näkyvä osa päivää – ruokaillaanhan päivittäin yleensä kolmeen otteeseen. Ruokailuhetkien yhteydessä toteutettu ruokakasvatus on arkipäivää ja myös muissa päivän toiminnoissa voidaan ottaa ruoka ja ruokakasvatus huomioon. Ruoka voi näkyä leikeissä, lauluissa ja loruissa. Ruokapuuhat vuodenaikojen ja juhlapyhien mukaisesti kuuluvat olennaisesti monen päiväkodin arkeen. Samalla opitaan paljon ruuasta. Keväällä istutetaan papuja tai herneitä ja tutkitaan versojen kasvua, kesällä hoidetaan ja kastellaan ulkoistutuksia, syksyllä lähdetään metsäretkelle maistamaan puolukoita ja joulun alla leivotaan pipareita. Sapere eli aistilähtöinen ruokakasvatus tutustuttaa ruokaan kaikilla aisteilla ja herättää uteliaisuutta ruokaa kohtaan.
Ruokakasvatusta toteutetaan varhaiskasvatuksessa kolmella keskeisellä tavalla:
- Ruokakasvatus pedagogisena toimintana: tuokiot, projektit, leikit, laulut, tarinat. Esimerkiksi tustututaan ruuan alkuperään, valmistetaan ruokaa yhdessä tai tutustutaan ruokakulttuureihin erilaisten juhlaruokien kautta. Tämä on usein tavoitteellista ja hyvin tiedotettua ruokakasvatusta.
- Ruokaympäristö ja ruokailutilanne: miten aikuiset järjestelevät ruokailun fiksuja valintoja tukevaksi. Esimerkiksi päiväkodissa nostetaan ruuat lasten tasolle, laitetaan kasvikset linjaston alkuun tai nostetaan pöytään, annetaan lasten itse voidella leipä tai ottaa ruokaa, tarjotaan lasten ruokailulle riittävästi aikaa ja rauhaa.
- Ruokapuhe: aikuisten puhetta ruuasta, huomioita, hämmästelyitä, ohimennen huikattuja asioita ja sanattomia viestejä, joiden kautta välittyy asenteita ruokaa ja syömistä kohtaan. Tämä voi olla usein tiedostamatontakin toimintaa, mutta lapselle hyvin merkityksellistä.
Varhaiskasvatuksen ruokailusuositus (2018) antaa yleiset suuntaviivat terveyttä edistävän ruuan tarjoamisesta ja ruokakasvatuksesta varhaiskasvatuksessa. Tutustu suositukseen: Terveyttä ja iloa ruoasta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Kuuntele Pakko maistaa -podcastimme jakso 2: Miten päiväkodin ruokapöydässä opitaan tunnesäätelyä? (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Miksi ruokailuhetki on niin herkullinen pedagoginen tilaisuus? Studiossa kasvatustieteiden professori Nina Sajaniemi ja varhaiskasvatuksen opettaja Taina Sainio. Pohditaan, miten lasta voi tukea ruokailussa ja tunteiden säätelyssä. Kuinka luoda myönteinen ja turvallinen ruokailutilanne? Entä mitä tehdä, jos lapsi ei syö?
Ruokakasvatuksen ideat ja materiaalit varhaiskasvatuksessa:
Sapere eli makukoulu
Aistilähtöinen ruokakasvatuksen menetelmä. Lue lisää: Makukoulu
Neuvokas perhe
Ruokakasvatuksen ideapankki, tietopankki ja maksuton verkkokurssi varhaiskasvattajille ja ruokapalveluhenkilöstölle. Neuvokas perhe (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Nykytila.fi
Verkkotyökalu ruokailun ja ruokakasvatuksen arvioimiseen ja kehittämiseen. Nykytila.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) myös kokoaa indikaattoritietoa kuntien ruokailun ja ruokakasvatuksen tilasta. Tietoa voidaan käyttää päätöksenteossa ja esimerkiksi osana hyvinvointikertomusta.
RuokaTutka
RuokaTutka johdattaa lapset kysymään mistä ruoka tulee, mitä se sisältää ja miltä se maistuu. Pelejä, testejä, videoita ja paljon muuta puuhaa. Ruokatutka (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
DAGIS-tutkimus
Päiväkotimaailman tutkimushanke: materiaalit ja toimintaideat vapaasti saatavilla, sivuilla myös tuoretta tietoa suomalaislasten ravitsemuksesta. DAGIS (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Myyrän mielikasvikset
EIT Food School Network -hankkeessa kehitetty pelisovellus, joka tutustuttaa monenlaisiin kasviksiin. Peli on ilmaiseksi saatavilla sovelluskaupoista. Myyrän mielikasvikset android (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Myyrän mielikasvikset iOS (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
SEE & EAT
Hankkeen tavoite on lisätä pienten lasten kasvisten käyttöä visuaalisten menetelmien avulla. Kehitetty lapsiperheiden ruokailua tukeva sivusto (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), josta löytyy mm. kasvisaiheisia e-kirjoja.
Luontoaskel hyvinvointiin
Toimintamalli yhdistää terveyttä edistävän ravitsemuksen, liikunnan, luontokontaktit ja kiertotalouden sekä tukee päiväkotien kestävän kehityksen työtä ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaista oppimista. Luontoaskel hyvinvointiin (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ruoka-askel
Tutkimushankkeen tavoitteena on kehittää kestävä toimintamalli, joka tukee lasten terveellistä ruokavaliota ja vähentää ruokajärjestelmän ilmastovaikutuksia varhaiskasvatuksessa. Ruoka-askel (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)