Hyvää tekevää ruokaa ja yhdessä syömistä juhlitaan ruokakasvatuksen viikolla 17.-21.3.2025 

Teemaviikko on tarkoitettu kaikille lapsille ja nuorille sekä heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille. Ruokakasvatuksen teemoja voi ottaa osaksi koulu- ja päiväkotiruokailua, oppitunteja sekä muuta toimintaa.

Viikon aikana on tarjolla monenlaista ohjelmaa 

  • striimi ruuan reitiltä lapsille ja nuorille ke 19.3. 
  • webinaari ammattilaisille to 20.3. 
  • valmiita materiaaleja käytettäväksi päiväkodeissa, kouluissa sekä nuorten toiminnassa

Jos jaat viikon tunnelmia somessa, tägää mukaan @ruokakasvatus!
Täältä voit ladata Instagramiin sopivan kuvan logosta. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)


1500 annosta päivässä! Livestriimi koulu- ja päiväkotiruoan aluekeittiöltä ke 19.3.

Monille kouluille ja päiväkodeille ruoka tulee keskus- tai  tuotantokeittiöiltä. Mutta miten siellä voidaan valmistaa ja pakata niin paljon ruokaa? Tulkaa mukaan livestriimiin Espoo Cateringille!

Striimissä seurataan, kuinka ammattilaiset valmistavat ja pakkaavat päiväkodeille ja kouluille maukasta ja ravitsemussuositusten mukaista ruokaa. Ammattilaiset vastaavat myös oppilaiden kysymyksiin. Striimi tekee oppilaille tutuksi kouluruokailun taustalla olevaa työtä ja osaamista kiinnostavalla tavalla. Striimi on maksuton ja se tallennetaan eli on katsottavissa myös jälkeenpäin.

Striimit tarjoavat Ruokatieto ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukku osana Hyvä ruoka, joka päivä -hanketta, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Striimejä järjestetään 2 kpl eri ikäryhmille – ilmoita ryhmäsi mukaan:

5.-9. luokkalaiset / ke 19.3. klo 9.00-9.30 (30 min)

5.-9.-luokkalaisten striimissä mm. näytetään, kuinka ruoka pakataan ja lähetetään keittiöltä eteenpäin sekä pohditaan kouluruuan taustalla olevia ravitsemussuosituksia.

esikoulu ja 1.-4.-luokkalaiset / ke 19.3. klo 10.00-10.20 (20 min)

Esikoulun ja 1.-4.-luokkalaisten striimissä mm. pakataan ja valmistellaan tulevia ruokia sekä viedään kouluruokaa linjastolle tarjolle

Webinaari ammattilaisille to 20.3. klo 12-14 

Tiivis koulutuksellinen webinaari käsittelee ajankohtaisia ruokakasvatuksen ja ravitsemuksen kysymyksiä. Tänä vuonna pureskeltavana ovat uudet ravitsemussuositukset, erityisruokavaliot sekä mielenterveyden ja syömisen yhteydet. Asiantuntijapuheenvuoroja limittävät paneelikeskustelut.

Tilaisuus on suunnattu lapsia kohtaaville ammattilaisille varhaiskasvatuksessa, opetuksessa, ruokapalveluissa, sosiaali- ja terveyspalveluissa ja järjestöissä. Webinaari on maksuton ja se tallennetaan.  

Webinaarin ohjelma  

Tervetuloa! 
Webinaarin juontaa kotitaloustieteen yliopistolehtori Sanna Talvia Helsingin ylipistosta.  

Uudet ravitsemussuositukset – mikä muuttuu lapsilla ja nuorilla?
Ruokakasvatuksen ja ravitsemuksen asiantuntija Aliisa Hyvönen, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry 

Erityisruokavaliot päiväkodeissa ja kouluissa – esimerkkinä allergiat ja turvaruoka 
Amma Antikainen, ravitsemusterapeutti, Keski-Suomen hyvinvointialue  
Esityksen diat voit ladata tästä.

Paneelikeskustelu: Miten uudet ravitsemussuositukset otetaan käyttöön kouluissa ja päiväkodeissa? Miten parhaiten huomioidaan lasten erilaiset tarpeet syömiseen liittyen? Keskustelemassa vastuullisuus- ja hankintavastaava Emmi Tuovinen Saimaan Tukipalveluista, varhaiskasvatuksen erityisopettaja Anne Kuusisto Suomen Sydänliitosta sekä Amma Antikainen ja Aliisa Hyvönen.

Miten ruokkia mieltä? –  Syömisen ja mielenterveyden yhteyksistä  
Ravitsemustieteen dosentti, ravitsemusterapeutti Anu Ruusunen, Itä-Suomen yliopisto  

Paneelikeskustelu: Onko syöminen liian vaikeaa tänä päivänä? Miten ammattilaisina tulisi toimia, jotta oma toiminta ei lisäisi ruokaan liittyvää pahoinvointia? Keskustelemassa terveydenhoitajaa Marjaana Kauranen Suomen Sydänliitosta, Anu Ruusunen sekä kotitalousopettaja Julia Jalonen.

Materiaalit teemaviikolle

Varhaiskasvatus

Tervetuloa mukaan iloiseen ruokaseikkailuun Nepen, Rotta-Ronkelin ja salapoliisikoira Saperen kanssa! Tässä teemapaketissa on kerättynä ideoita ruokailon lisäämiseksi lasten kanssa viikon jokaiselle päivälle. Lataa Iloa ruuasta -teemaviikon materiaalit varhaiskasvatukseen Neuvokkaan perheen sivuilta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).

Perusopetus

Ruokakasvatuksen viikolla katse kääntyy kouluruokailuun. Jokaiselle päivälle on varattu yksi idea, jonka avulla nostetaan kouluruokailun arvostusta ja tehdään ruokailusta entistäkin odotetumpi hetki koulupäivässä. Kokeilkaa kaikkia ideoita tai valitse teidän luokalle tai koululle soveltuvat tehtävät. Tehtävät löytyvät Maistuvan koulun sivuilta.

Alakoulun materiaalit tästä linkistä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)ja yläkoulun näiltä sivuilta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).

Nuoriso- ja harrastustoiminta

Ruokakasvatuksen viikon haastetehtävässä kisaillaan, kuka keksii parhaan smoothie-reseptin. Montako hedelmää, marjaa tai kasvista voi samaan annokseen yhdistää? Haaste sopii monenlaiseen nuoriso- ja harrastustoimintaan. Kurkkaa tarkemmat ohjeet toteutukseen täältä. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Ruokakasvatuksen viikkoa ovat olleet järjestämässä Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry / Maistuva koulu, Suomen Sydänliitto, Ruokatieto yhdistys ja Itä-Suomen yliopisto. Ohjelmaa toteutetaan osana hankkeita Tervettä kasvua (rahoitus sosiaali- ja terveysministeriö) sekä Hyvä ruoka, joka päivä (rahoitus maa- ja metsätalousministeriö).