Oppilas syömässä kouluruokaa
» » » Suomalainen kouluruokailu ja ruokakasvatus kiinnostaa maailmalla    

Suomalainen kouluruokailu ja ruokakasvatus kiinnostaa maailmalla    

luokassa: Uutiset | 0

Suomessa koululaisilla on lakiin kirjattu oikeus maksuttomaan, täysipainoiseen ateriaan sekä ohjaukseen ruokailutilanteissa. Tämä on kansainvälisesti ainutlaatuista, ja Suomesta halutaankin ottaa mallia maailmalla. Helsinki Food Education Symposium kokoaa ammattilaisia 18 eri maasta oppimaan ja innostumaan ruokakasvatuksesta.  

Suomessa on tehty vuosikymmeniä töitä kouluruokailun ja ruokakasvatuksen eteen. Maksutonta kouluruokaa on tarjottu jo vuodesta 1948 lähtien. Kouluruokailu on merkittävä hyvinvointi- ja tasa-arvoteko: kaikilla lapsilla on mahdollisuus ravitsemuksellisesti täysipainoiseen ateriaan ja yhdessä syömiseen perheen varallisuudesta riippumatta. Kouluruokailu on tärkeä ruokakasvatustilanne, jossa harjoitellaan käytännössä oppitunneilla opittuja asioita.  

”Suomessa on poikkeuksellisen hienosti sisällytetty ruokakasvatus valtakunnallisiin asiakirjoihin, kuten perusopetus- ja varhaiskasvatussuunnitelmaan sekä ruokailusuosituksiin. Tämä hämmästyttää maailmalla. Monessa maassa ruokakasvatus on paikallisten kokeilujen tai yksittäisten innostuneiden tahojen varassa”, kertoo toiminnanjohtaja Silja Varjonen Ruokakasvatusyhdistys Ruukusta. 

Olemme Ruokakasvatusyhdistys Ruukussa toteuttaneet yhdessä kumppanien kanssa vaikuttavia hankkeita, jotka tavoittavat lapsia ja nuoria ympäri Suomen. ”Esimerkiksi Itä-Suomen yliopiston kanssa kehittämämme Maistuva koulu -malli on vertaisarvioiduissa tutkimuksissa osoitettu vaikuttavaksi menetelmäksi lisäämään alakoululaisten kouluruuan monipuolista syöntiä sekä heidän osallisuuttaan. RuokaTutka -ohjelman etäoppitunneille on osallistunut yli 41 000 lasta vuosien 2021–2024 aikana”, Varjonen kuvailee.  

TastEd innostaa ruokakasvatukseen Isossa-Britanniassa 

Isossa-Britanniassa lasten kasvisten kulutus on reilusti alle suositusten. Terveellinen ruoka ei ole kaikkien lasten saatavilla erityisesti nyt ruuan hinnan noustessa. Viisi vuotta toiminut TastEd-järjestö edistää aistilähtöistä ruokakasvatusta tarjoamalla kouluille ja päiväkodeille materiaaleja ja koulutusta menetelmän toteuttamiseen.  

”TastEdissä uskomme, että ruokakasvatuksen tulisi mennä ravitsemustiedon jakamista pidemmälle ja aktivoida lasten aistit, uteliaisuus ja luovuus – auttaen heitä löytämään ilon uusien ruokien tutkimisesta ja maistamisesta. Myönteiset kokemukset ruuasta ruokkivat koko elämän kestäviä terveellisiä elintapoja,” kertoo Fran Box, TastEdin projektipäällikkö.  

TasteEdin hyödyntämä aistilähtöinen Makukoulu- eli sapere-menetelmä on käytössä Suomessa varhaiskasvatuksessa ja jonkin verran myös kouluissa.  

”TastEdissä uskomme koko koulun kattavaan lähestymistapaan ruokakasvatuksessa, ja haluamme oppia, kuinka Suomessa, joka tunnetaan esimerkillisistä koulujen ruokajärjestelmistä, ruokakasvatus integroidaan kokonaisvaltaisesti koulujen toimintaan,” lisää Fran Box, joka osallistuu tällä viikolla Helsinki Food Education Symposiumiin.  

Suomi on kouluruuan mallimaa maailmalla  

YK:n Food System Summitin jälkeen perustettu School Meal Coalition on ottanut tavoitteeksi, että kaikilla lapsilla olisi mahdollisuus koulunkäyntiin, ja että kouluissa tarjotaan kouluruoka vuoteen 2030 mennessä. Koalition työrukkasena toimii tutkimuskonsortio, joka kerää tutkimusnäyttöä ruokailun ja hyvän ravitsemuksen merkityksestä mm. lasten terveyteen, hyvinvointiin ja oppimiskykyyn. 

”Kouluruuan kehittäminen vaatii Suomessakin lisää huomiota ja julkisia investointeja. Nuorten ruokailutottumusten muutoksista, ruokaympäristöstä ja ravitsemuksesta tarvitaan myös ajantasaista tietoa ja seurantaa. Kouluruokailun vaikutuksia terveyteen ja ympäristöön on elintärkeää tarkastella yhdessä.”, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin johtava asiantuntija Heli Kuusipalo, joka toimii kouluruokakoalition tutkimuskonsortion varapuheenjohtajana.   

Helsinki Food Education Symposium 

Helsinki Food Education Symposiumin vieraat pääsevät vierailemaan helsinkiläisessä koulussa, syömään kouluruokaa sekä kuulemaan kouluruokailun ja ruokakasvatuksen esimerkkejä ympäri maailmaa.  

Helsinki Food Education Symposiumin järjestää Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa 3.-4.10.2024. Ohjelmaa ovat olleet ideoimassa kansainvälinen aistilähtöistä ruokakasvatusta edistävä Sapere International -järjestö sekä pohjoismainen lasten lihavuuden ehkäisyn verkosto PromoKids. 

Media on tervetullut mukaan osallistumaan ohjelmaan ja haastattelemaan osallistujia. Mikäli haluat osallistua, ole yhteydessä Silja Varjoseen. Ohjelma: https://ruokakasvatus.fi/helsinki-food-education-symposium/.  

Lisätietoja 

Silja Varjonen, toiminnanjohtaja, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry 
puh. 040 526 8475, silja@ruokakasvatus.fi 

Heli Kuusipalo, johtava asiantuntija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 
puh. 029 524 6747, heli.kuusipalo@thl.fi 

Päivi Mäki, kehittämispäällikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 
puh. 029 524 8612, paivi.maki@thl.fi 

Fran Box, project manager, TasteEd (yhteydenotot englanniksi)  
tel. +44 7720273339, fran@tasteeducation.com