» » » Ruokailoa kaikille -hanke tuotti uusia ideoita ja materiaaleja

Ruokailoa kaikille -hanke tuotti uusia ideoita ja materiaaleja

luokassa: Uutiset | 0

Kasvisjulisteita, maailman ympäri -pelilautoja, pelikortteja kasviksista, animaatioita vanhemmille, webinaareja ammattilaisille, podcast-jaksoja, paljon uusia toimintaideoita päiväkoteihin ja kouluihin – muun muassa näitä tuotettiin ja levitettiin käyttöön viime vuonna päättyneessä hankkeessa. Yhteistyössä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun ja Sydänliiton Neuvokas perhe (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) -toiminnan kanssa toteutettu hanke tavoitti kaikkinensa tuhansia ammattilaisia.

Ruokailoa kaikille -hankkeen tavoitteena oli parantaa ruokatottumuksia ulkomaalaistaustaisissa lapsiperheissä. Hankkeessa luotiin yhteiskunnallisen markkinoinnin menetelmiä hyödyntäen ruokakasvatuksen työkaluja ammattilaisille terveydenhuollossa, varhaiskasvatuksessa ja peruskoulussa.

Hanketoimintaa koronan ehdoilla

Alun perin hankkeessa oli toiveena luoda uusien materiaalien ohella uudenlaisia toimintakäytäntöjä tai esimerkiksi perheitä osallistavaa toimintaa. Koronaepidemia osui kuitenkin hankkeen kannalta hankalaan hetkeen. Hanke oli juuri päässyt käyntiin keväällä 2020, kun koronan rajoitukset ja toimintasulut estivät perheiden ja ammattilaisten kohtaamisen.

Alkuvaiheen rajoituksista päästiin vielä melko näppärästi yli etäyhteyksien avulla, mutta seuraavat pari vuotta eivät olleet otollisinta aikaa innovoida uusia yhteistyökäytäntöjä tai järjestää perhetapahtumia kouluissa ja päiväkodeissa. Ammattilaisten jaksaminen perustyössä, toistuvat poissaolot ja kiire, sekä etäilyväsymys hillitsivät intoamme ja asettivat tavoitteemme uudelle tasolle. Nyt ei ollut sopiva hetki kurkotella liian kauas laatikon ulkopuolelle.

Hankkeen toimet sopeutettiin vallitsevaan tilanteeseen. Lukuisat uudet materiaalit, kuvat ja videot on otettu lämmöllä vastaan. Pyrimme tuottamaan sellaista helppokäyttöistä ja työpäivään pienellä vaivalla solahtavaa materiaalia ja toimintaideoita, jotka auttavat ammattilaisia ottamaan ruoka-asiat puheeksi lasten ja perheiden kanssa ja toimivat innostavina ruokakasvatuksen työkaluina moninaisissa lapsiryhmissä. Iloksemme ja inspiraatioksi muillekin pääsimme tuottamaan videon “Ruokailoa ja kulttuurisia kohtaamisia eskarissa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)” eskariryhmässä Vantaan Hakunilassa – tämän ryhmän toiminnassa monikulttuurinen ruokakasvatus on arkipäivää.

Monikulttuuristen kohtaamisten tueksi

Matkan varrella meille tuli pyyntöjä tuottaa oppaita erilaisista ruokakulttuureista, jotta ammattilaisten olisi helpompi tuntea erilaisista taustoista tulevien perheiden ruokatottumuksia. Tällaisten oppaiden tuottaminen olisi kuitenkin ollut mahdotonta. Jokainen perhe ruokailee omalla tavallaan ja erilaisia ruokakulttuureita on niin paljon kuin perheitäkin. Aina parempi ja kunnioittavampi tapa on kysyä avoimesti, eikä tehdä oletuksia taustan perusteella. Tämä viesti pyrittiin hankkeen tuotoksissa ja koulutuksissa tuomaan vahvasti näkyviin.

Hankkeessa järjestettiin useita koulutuksellisia webinaareja, joista saimme hyvää palautetta: yleisarvosana webinaareista oli erinomainen (4,1/5) ja 66 % palautetta antaneista kertoi osaamisensa vahvistuneen. Webinaarien tallenteet löytyvät täältä – kannattaa kurkata. Puheenvuoro kielellisesti ja kulttuurisesti vastuullisesta kohtaamisesta erikoistutkija Jenni Alisaarelta Turun yliopistosta on kuultavissa kokonaisuudessaan mm. Eri kieli- ja kulttuuritaustainen perhe vastaanotolla – webinaarissa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). Puheenvuoro (30 min) valottaa lisää kohtaamiseen liittyviä haasteita ja tarjoaa myös ratkaisuja.

Toisaalta vaihtelevat ruokakulttuurit ja itselle vieraat ruoka-aineet tuovat selkeän haasteen terveydenhuollon ohjaustilanteisiin. Esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisilta nousi tarve materiaalille, josta voisi tarkistaa sellaisten ruokien hiilihydraatti- ja kuitupitoisuuksia, jotka eivät kuulu ns. perinteiseen suomalaiseen ruokakulttuuriin, eivätkä siksi usein ole ohjausmateriaaleissa mukana. Tähän tarpeeseen vastattiin luomalla kuvitettu hiilihydraattiopas, joka soveltuu keskustelun ja ohjauksen tueksi esimerkiksi äitiysneuvolaan raskausdiabeteksen hoitoon.

Ota ruokakasvatuksen materiaalit käyttöösi

Kieli- ja kulttuurisensitiiviset materiaalit ja koulutukselliset sisällöt tuotettiin täydentämään aiemmin kehitettyjä toimintamalleja ja verkkopalveluita. Neuvokas perhe -ammattilaissivustolta löytyy sisältöjä terveydenhuollon (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) ja Maistuva koulu -sivustolta perusopetukseen (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). Uusissa materiaaleissa on panostettu visuaalisuuteen ja pyritty huomioimaan monenlaiset ruokakulttuurit. Tuotettuja kuvamateriaaleja löytyy suoraan myös esimerkiksi Maistuvan koulun materiaalipankista (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).

Kuvapohjaiset ja selkokieliset materiaalit soveltuvat laajasti monenlaisten lapsiperheiden tarpeisiin. Esimerkiksi lastenneuvolassa ravitsemusohjeita annetaan usein kirjallisesti ja tekstipohjaisina. Niiden ymmärtäminen voi olla haastavaa osalle suomea äidinkielenäänkin puhuvista. Hankkeessa tuotettu vauvan ruokaopas on visuaalinen ja tiivis paketti, josta voi tulostaa perheelle juuri sopivan ikäkauden asiat vastaanottokäynnillä.

Ruokailoa kaikille -hanke toteutettiin vuosina 2020–2022 yhteistyössä Ruokakasvatusyhdistys Ruukun ja Sydänliiton Neuvokas perhe -toiminnan kanssa, rahoitus sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määrärahasta. Hankkeen esittely löytyy myös Innokylästä.

Kirjoittaja: Saila Paavola, ruokakasvatuksen asiantuntija, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry