Tutkijatohtori Henna Vepsäläinen kertoi Ravitsemusterapeuttien kevätkoulutuspäivillä 15.5., miten ruokasisustuksen avulla voi kohentaa lasten ruokavaliota. On tärkeää, että lapsi oppii syömään terveellisesti, sillä lapsuuden ruokamieltymykset jatkuvat aikuisuuteen ja vaikuttavat pitkällä tähtäimellä hyvinvointiin ja terveyteen.
Vepsäläinen on tutkinut lasten ruokaympäristön yhteyttä heidän ruokavalionsa terveellisyyteen.
Hänen mukaansa vanhemmat ovat lapsilleen tärkeitä ruokavalion roolimalleja ja kodin ruokasisustajia. Erityisesti lapset näyttävät ottavan mallia vanhempiensa kasvisten- ja hedelmien syömisestä. Mitä useammin perhe syö yhteisiä aterioita, sitä enemmän vanhempien ja lasten ruokavaliot muistuttavat toisiaan.
– Vanhempien ruuankäyttö ja kodin ruokasisustus eli lapsen saatavilla olevat terveelliset tai epäterveelliset ruuat ovat johdonmukaisesti yhteydessä lasten ruuankäyttöön, sanoo Vepsäläinen. Jos kotoa löytyy paljon epäterveellisiä ruokia, vaikkapa sipsejä, limua, karkkeja ja keksejä, lasten ruokavaliosta muodostuu helposti epäterveellinen. Ei auta, vaikka kotona olisi myös terveellisiä ruokia saatavilla, epäterveellisillä näyttäisi olevan suurempi vaikutus lasten valintoihin.
Kannattaa panostaa värikkäisiin hedelmiin ja kasviksiin ja huolehtia, että ne ovat helposti lapsen saatavilla.
Epäterveellisempiä vaihtoehtoja on paras hankkia kotiin vain harvoin. Kodin ruokasisustus kannattaa suunnitella niin, että hyvät vaihtoehdot ovat esillä – esimerkiksi hedelmävati keittiön pöydällä – ja helposti käytettävissä.
– Ei riitä, että jääkaapissa on porkkanoita, ne on hyvä kuoria ja pilkkoa valmiiksi rasiaan, jotta lapsen on helppo ottaa ja syödä niitä, Vepsäläinen toteaa. Liian tiukka ei kuitenkaan kannata olla, sillä kiellot voivat tehdä epäterveellisistä ruoka-aineista entistä haluttavampia. Välillä voi tarjota lapselle myös karkkia tai limua, jotta lapsi oppii, että näillä sattumillakin on oma paikkansa ruokavaliossa.
Vepsäläinen muistuttaa, että vanhempi pystyy vaikuttamaan lapsen ruokavalioon positiivisesti hankkimalla kotiin pääasiassa terveellistä ruokaa.
Lapset syövät sitä, mitä vanhemmat tarjoavat. Myöskään isän merkitystä roolimallina ei sovi unohtaa. Tutkimuksissa korostuu äitien merkitys, sillä lasten ruokavalioita tutkittaessa on haastateltu enemmän äitejä kuin isiä. Lisäksi kaikkien aikuisten on hyvä muistaa, että lapsi ottaa mallia syömiseensä muiltakin, kuten isovanhemmilta, hoitajilta ja kummeilta.
Teksti: Soili Soisalo, tiedottaja, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
Ruokakasvatus-verkkomedian toimintaa tukee Jenny ja Antti Wihurin Rahasto vuonna 2020.