…Oli ajatukseni, kun viime vuoden keväänä sähköpostiini tipahti ravitsemustieteen opiskelijoille suunnattu tiedote Ruokakulttuurikeskus Ruukku ry:n järjestämästä Makukoulu®-ohjaajakoulutuksesta. En ollut koskaan kuullut Ruukku ry:stä, mutta Makukoulu kuulosti mielenkiintoiselta. Olin juuri saanut gradupaikan lasten elintapoja kartoittavasta tutkimuksesta ja tuumailin, että Makukoulu-ohjaajakoulutukseen osallistuminen toisi mielenkiintoisen lisänäkökulman lasten ravitsemukseen.
Makukoulu on ruokakasvatusta kaikilla aisteilla. Perusajatus on, että uusiin ruokiin tutustuttaessa ei ole maistamispakkoa. Ihmisellä on muitakin aisteja, joilla uusia ruokatuttavuuksia voi lähestyä: haju-, kuulo-, näkö- ja tuntoaisti. Uusiin ruokiin tutustuminen voi olla luovaa ja iloista puuhaa, ja ruoalla voi leikkiä (tästä luvassa blogikirjoitus myöhemmin!). Makukoulu perustuu ranskalaiseen Sapere-ruokakasvatusmenetelmään.
Ennen ohjaajakoulutuksen alkamista googlettelin Ruukku ry:tä. Hakutulokseksi sain ensin rivin mainoksia kukkaruukuista. Oikean sivun löydettyäni huomasin, että Ruukussa ovat töissä eräät Hanne ja Saila, kotitalousopettajia ja ravitsemustieteilijöitä. Hallituksen jäsenlista herätti luottamusta asiantuntijuudellaan.
Myöhemmin Ruukkuun haettiin uutta työntekijää, ja minä tulin valituksi. Ennen ensimmäistä työpäivääni mietin, vastaavatkohan Saila ja Hanne ennakkoluulojani köksänopeista. Ajatuksissani kotitalousopettajat ovat keittiön sieluttaria, jotka pyöräyttävät leipä- tai sämpylätaikinan käden käänteessä ilman keittiöön pesiytyvää likaisten kulhojen sekamelskaa. Kumpikaan edellä mainituista ei onnistu minulta. Vaikka ruoanlaitto ja erityisesti leipominen ovat sydäntäni lähellä, leivän leipominen ei ole koskaan kuulunut bravuureihini. Olen aina kuvitellut, että juuri köksänopettajien ei ikinä tarvitse pähkäillä, mitä tehdä sämpylää muistuttavilla, mutta haukatessa naamioiduiksi kivenmurikoiksi paljastuvilla leipomuksilla. Ensimmäinen asia, johon ekana työpäivänäni tutustuin, olivat kuin olivatkin Sailan edellisenä päivänä leipomat sämpylät, joista hän oli askarrellut sammakkofiguurit (sekin vielä!) kasviksilla. Sämpylät ovat nähtävissä yllä olevassa kuvassa. Saila ja Hanne osoittautuivat leipomistaitojensa lisäksi muutenkin taitaviksi ja kivoiksi tyypeiksi, jotka tekevät työtä täydestä sydämestään ruokakasvatuksen parissa.
Ensimmäisenä työpäivänä tutustuin myös Ruukun historiaan. Ruukku on pieni järjestö, joka on perustettu vuonna 2006 lisäämään ruoan arvostusta ja ruokailoa ja edistämään lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia hyvän syömisen kautta. Ruukkulaisille tärkeää on ruoan maku.
Ruukku ry:llä on ollut useampia hankkeita liittyen lasten ruokakasvatukseen. Tällä hetkellä Ruukulla on meneillään maa- ja metsätalousministeriön vuosina 2015-16 rahoittama Makumestari-hanke. Makumestari-hankkeen puitteissa järjestettiin viime vuonna ja järjestetään myös tänä vuonna Makumestari-kiertue useassa eri kaupungissa Suomessa. Makumestarista voit lukea tarkemmin nettisivuilta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)ja Facebookista (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).
Tätä blogia kirjoittavat vuorollaan ravitsemuksen ja ruokakasvatuksen asiantuntijat Hanne, Saila ja Laura. Jutut käsittelevät lasten ruokakasvatusta, ravitsemusta ja ruokailon jakamista rennolla mutta asiapitoisella otteella. Seuraavaksi kirjoitusvuorossa on Saila, joka kirjoittaa aiheesta ”Saako ruualla leikkiä?”. Pysykää kuulolla!
kirjoittaja: Laura Kainu, Ruukku ry