Ruokakasvatus on tärkeä osa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä sekä kunnissa että hyvinvointialueilla. Lasten terveen kasvun tukemiseen tähtäävä ruokakasvatus tapahtuu moniammatillisesti ja näkyy lapsen kaikissa kasvu- ja toimintaympäristöissä: kodeissa, varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, vapaa-ajan toiminnoissa, sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Hyvinvointityö kunnissa
Suunnitelmallisesti toteutettu ruokakasvatus varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa ovat keskeisiä keinoja tukea lasten ja lapsiperheiden terveyden tasa-arvoa sekä rakentaa taloudellisesti, sosiaalisesti ja ravitsemuksellisesti kestävää tulevaisuutta.
Ruokakasvatus päivittäin toistuvissa ruokailuhetkissä ja osana muuta pedagogista toimintaa tavoittaa tasa-arvoisesti suuren osa varhaiskasvatusikäisistä ja käytännössä jokaisen kouluikäisen. Jokainen lapsi ruokailee kunnan kattamassa ruokapöydässä yli 3000 kertaa päiväkoti- ja kouluvuosien aikana. Lapsena opitut terveyttä edistävät ja kestävät ruokatottumukset vaikuttavat pitkälle aikuisikään saakka.
Ruokailun ja ruokakasvatuksen nykytilan arviointi on maksuton työkalu arviointiin, seurantaan ja näkyväksi tekemiseen niin yksikkö- kuin kuntatasolla. Tutustu työkaluun sivustolla nykytila.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) ja seuraavan videon avulla:
Ruokakasvatus on muutakin kuin ruokailua.
Varhaiskasvatukselle ja kouluille ruokakasvatus tarjoaa herkullisen pedagogisen työkalun, jonka hyödyntäminen on tutkitusti vaikuttavaa: myönteinen ja innostunut suhde ruokaan edistää lasten hyvinvointia, terveyttä ja oppimista.
Lue lisää ruokakasvatuksen toteuttamisesta varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa seuraavilta sivuilta:
Tutustu myös seuraaviin artikkeleihimme:
Lasten kestävää tulevaisuutta rakentaa moniammatillinen joukkue
Kuntien ravitsemuspolitiikka Suomessa
Ruokakasvatusta käsitellään vaihtelevasti kuntien varhaiskasvatussuunnitelmissa
Kuinka laadukkaasti ruokailu ja ruokakasvatus toteutuu päiväkodeissa ja kouluissa?
Ruokakasvatus osana sosiaali- ja terveyspalveluja
Ruokakasvatusta tehdään mm. äitiys- ja lastenneuvolassa, kouluterveydenhuollossa, suun terveydenhuollossa ja ravitsemusterapiassa. Ruokakasvatuksen yhteistyö terveys- ja kasvatusalan ammattilaisten välillä päiväkodeissa ja kouluissa auttaa vastaamaan lasten ja lapsiperheiden monenlaisiin tarpeisiin ja kysymyksiin ruokaan ja ravitsemukseen liittyen.
Terveydenhuollon vastaanottokäynneillä ruoka ja ravitsemus ovat keskeisiä hyvinvoinnin osa-alueita, jotka usein puhututtavat. Ohjausmateriaalia keskusteluiden tueksi on onneksi runsaasti tarjolla:
Neuvokas perhe -sivusto (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) tarjoaa laajasti tietoa ja työkaluja perheiden vahvuus- ja voimavarakeskeiseen elintapaohjaukseen.
Maistuva koulu -sivustolta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) löydät ohjausmateriaaleja kouluikäisille lapsille ja ideoita yhteistyöhön koulun opetushenkilöstön kanssa.
Tutustu myös seuraaviin artikkeleihimme:
Uusi animaatiosarja: Tukea lapsiperheiden ruokapulmiin
Kuvitettu vauvan ruokaopas neuvolaan
Taaro, papadum ja manjokki – uusi hiilihydraattiopas eri kulttuurien ruoka-aineista
Vinkkejä perheille, kuinka eri-ikäisiä lapsia voi osallistaa keittiöpuuhiin: Lapset keittiössä