Ruokakasvatus on tärkeä osa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä sekä kunnissa että hyvinvointialueilla. Lasten terveen kasvun tukemiseen tähtäävä ruokakasvatus tapahtuu moniammatillisesti ja näkyy lapsen kaikissa kasvu- ja toimintaympäristöissä: kodeissa, varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, vapaa-ajan toiminnoissa, sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Hyvinvointityö kunnissa

Suunnitelmallisesti toteutettu ruokakasvatus varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa ovat keskeisiä keinoja tukea lasten ja lapsiperheiden terveyden tasa-arvoa sekä rakentaa taloudellisesti, sosiaalisesti ja ravitsemuksellisesti kestävää tulevaisuutta.

Ruokakasvatus päivittäin toistuvissa ruokailuhetkissä ja osana muuta pedagogista toimintaa tavoittaa tasa-arvoisesti suuren osa varhaiskasvatusikäisistä ja käytännössä jokaisen kouluikäisen. Jokainen lapsi ruokailee kunnan kattamassa ruokapöydässä yli 3000 kertaa päiväkoti- ja kouluvuosien aikana. Lapsena opitut terveyttä edistävät ja kestävät ruokatottumukset vaikuttavat pitkälle aikuisikään saakka.

Ruokailun ja ruokakasvatuksen nykytilan arviointi on maksuton työkalu arviointiin, seurantaan ja näkyväksi tekemiseen niin yksikkö- kuin kuntatasolla. Tutustu työkaluun sivustolla nykytila.fi ja seuraavan videon avulla:


Ruokakasvatus on muutakin kuin ruokailua. Varhaiskasvatukselle ja kouluille ruokakasvatus tarjoaa herkullisen pedagogisen työkalun, jonka hyödyntäminen on tutkitusti vaikuttavaa: myönteinen ja innostunut suhde ruokaan edistää lasten hyvinvointia, terveyttä ja oppimista.

Lue lisää ruokakasvatuksen toteuttamisesta varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa seuraavilta sivuilta:


Tutustu myös seuraaviin artikkeleihimme:


Ruokakasvatus osana sosiaali- ja terveyspalveluja

Ruokakasvatusta tehdään mm. äitiys- ja lastenneuvolassa, kouluterveydenhuollossa, suun terveydenhuollossa ja ravitsemusterapiassa. Ruokakasvatuksen yhteistyö terveys- ja kasvatusalan ammattilaisten välillä päiväkodeissa ja kouluissa auttaa vastaamaan lasten ja lapsiperheiden monenlaisiin tarpeisiin ja kysymyksiin ruokaan ja ravitsemukseen liittyen.

Terveydenhuollon vastaanottokäynneillä ruoka ja ravitsemus ovat keskeisiä hyvinvoinnin osa-alueita, jotka usein puhututtavat. Ohjausmateriaalia keskusteluiden tueksi on onneksi runsaasti tarjolla:

Neuvokas perhe -sivusto tarjoaa laajasti tietoa ja työkaluja perheiden vahvuus- ja voimavarakeskeiseen elintapaohjaukseen.

Maistuva koulu -sivustolta löydät ohjausmateriaaleja kouluikäisille lapsille ja ideoita yhteistyöhön koulun opetushenkilöstön kanssa.


Tutustu myös seuraaviin artikkeleihimme: