Lasten ja nuorten ruokatottumukset eivät ole kaikilta osin terveyttä edistäviä: ateriarytmi on monella epäsäännöllinen ja kouluruoka jää usein väliin tai on liian yksipuolinen. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja syödään liian vähän. Lasten ja nuorten ylipainoisuus on lisääntynyt viime vuosikymmeninä ja myös syömishäiriöoireilu on lisääntynyt, erityisesti koronapandemian jälkeen. Koosta riippumatta kaikkia lapsia ja nuoria hyödyttää ruokakasvatus ja ravitsemusohjaus, joka tähtää tasapainoisen ruokasuhteeseen ja monipuoliseen syömiseen.

Kunnissa ja hyvinvointialueilla tarvitaan eri ammattilaisten yhteistyötä lasten ja nuorten ravitsemuksen parantamiseksi ja terveen kasvun tukemiseksi. Keskeisiä toimijoita ruokakasvatuksessa ja ravitsemusterveyden edistämisessä ovat varhaiskasvatus, koulut, ruokapalvelut, neuvola- ja kouluterveydenhuolto, hyte-työ sekä kunnissa toimivat järjestöt ja muut lapsia ja nuoria kohtaavat tahot.  

Tervettä kasvua -hankkeen tavoitteena on vahvistaa moniammatillista yhteistyötä kunnissa ja hyvinvointialueilla. ​Hankkeessa juurrutetaan kuntiin ruokakasvatuksen toimintamalleja Maistuva koulu (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) ja Neuvokas perhe (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) sekä tiedolla johtamisen työvälineitä nykytila.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). Hankkeessa luodaan kuntiin pysyviä rakenteita ja toimintamalleja työn tueksi sekä koulutetaan kuntien henkilöstöä ruokakasvatukseen ja painostigman huomioimiseen. Hankkeen toteuttavat Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry, Itä-Suomen yliopisto ja Suomen Sydänliitto Terveyden edistämisen määrärahalla (STM). Hanke on alkanut elokuussa 2023 ja jatkuu syksyyn 2025.  

Mukaan ovat sitoutuneet seuraavat kunnat ja alueet

  • Pohjois-Pohjanmaa: Ii
  • Etelä-Pohjanmaa: Kurikka
  • Varsinais-Suomi: Salo, Koski Tl, Somero, Rusko ja Turku
  • Kanta-Häme
  • Etelä-Karjala
  • Pohjois-Karjala

Tulevia tapahtumia

Hankkeessa tarjotaan valtakunnallisia tilaisuuksia ja koulutuksia, jotka ovat avoimia kaikille. Ilmoittautumislinkit päivitetään tälle sivulle.

Miten lapset syövät? – uutisia ja oivalluksia ruokakasvatuksesta

Käynnistämme keväällä lyhyiden webinaarien sarjan, joissa pureudutaan ajankohtaisiin ruokakasvatuksen ilmiöihin ja annetaan käytännön työkaluja arjen työhön.

  • Koulut: 10.4. klo 15.15
  • Varhaiskasvatus 24.4. klo 12.15
  • Ruokapalvelut 8.5. klo 14
  • Sote ja hyte: 15.5. klo 14

Katso myös Ruokakasvatuksen valtakunnallisen verkoston kokoontumiset täältä.

Lisätietoja

Silja Varjonen, toiminnanjohtaja
silja@ruokakasvatus.fi
puh. 040 526 8475