Mikä innostaisi menemään syömään?

Ruokalat ravintoloiksi on valmis tuntokokonaisuus yläkouluun ja toiselle asteelle. Oppilaat ideoivat, mikä tekisi heidän kouluravintolastaan viihtyisämmän ja ruokailusta sujuvamman.

Ruokalat ravintoloiksi -kilpailu järjestettiin lukuvuonna 2022-2023 ja voittajakoulu palkittiin 1000 eurolla. Kilpailu on päättynyt, mutta kaikki materiaalit ovat edelleen käytettävissä. Tutki alta koulujen ideoita!

Se här på Svenska.

OPS-perusteita tukeva valmis oppitunti

Valmiin tuntikokonaisuuden 75 minuuttia voi toteuttaa esimerkiksi kotitalouden, yhteiskuntaopin, äidinkielen tai kuvataiteen tunnilla tai oppilaskunnan kokouksessa. Tehtävissä harjoitellaan luovaa ideointia, vaikuttamista, argumentointia ja esittämistä.

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan ruokailutilanteen laatua tulee seurata ja arvioida säännöllisesti. Tästä saat oppilaita osallistavan työkalun juuri siihen.

Hei opettaja, lue täältä ohjeet!

.

Lataa materiaalit oppitunnille

Power Point -esitys

Esityksessä on ohjeet tuntikokonaisuuden joka vaiheelle, ja sen voi heijastaa seinälle tunnin ajaksi. Lataa esitys täältä.

Arviointilomake

Pienryhmät käyttävät lomaketta työkaluna, kun karsivat ja jalostavat ideoitaan. Arviointilomakkeen kriteerit ovat samat, joiden perusteella raati valitsi Ruokalat ravintoloiksi -kilpailussa koko Suomen parhaan idean. Tulosta tai lataa lomake sähköisenä täältä jokaiselle pienryhmälle.

Ideapaperi

Pienryhmät kirjaavat ja perustelevat ideapaperiin ryhmänsä parhaan idean. Pienryhmät pitchaavat ideapaperit toisilleen ja äänestävät luokan voittajaidean. Voittajaideaa lähdetään toteuttamaan. Tulosta tai lataa ideapaperi sähköisenä täältä jokaiselle pienryhmälle.

.

Voittajaidea 2023! Kaveripöytä ehkäisee yksinäisyyttä

Ruokalat ravintoloiksi -kilpailun voitto meni Alavuden yläkoululle. Oppilaiden ehdotuksessa ruokasaliin sisustetaan tai maalataan erillinen kaveripöytä, johon voi istua, kun kaipaa seuraa. ”Enää ei tarvitse istua yksin ruokasalissa”, oppilaat perustelivat ideaa. Voittajatiimi kertoi, että kaveripöydässä voi istua, jos kaipaa kaveria, omien kavereiden kanssa on riitaa tai paras ystävä on pois koulusta.

.

Poimintoja muista ideoista

Oppilaiden valitsemaa musiikkia

Luokat suunnittelevat vuorotellen omia soittolistojaan, joita soitetaan ruokalaan hankituista kaiuttimista. Musiikki lisää tunnelmaa.

Puistolan peruskoulu, Helsinki

Salaatit erikseen ravintolatyylillä

Salaatin eri ainesosat asetellaan ravintolatyylisesti omiin astioihinsa, jolloin jokaiselle löytyy jotain. Sekasalaatti jää monelta ottamatta, jos seassa on jotain, mistä ei itse pidä.

Porin kristillinen koulu, Pori

Tunnelmavalaistus

Kouluravintolaan luodaan hämärämpi valaistus ja asennetaan led-valoja tuomaan tunnelmaa. Valaistus rauhoittaa ruokailua.

Vaajakosken yhtenäiskoulu, Jyväskylä

Verhoilla erotetut pöydät

Pöytien väliin asetetaan verhoja tai sermejä, jotta oma porukka voi rauhassa jutella ja olla silloinkin, kun ravintolassa on ruuhkaa. Verhot kiinnitetään kattoon kiskoilla, jolloin niitä voi liikuttaa.

Sohlbergin koulu, Jyväskylä

Papukaija ja lemmikkilisko

Kouluravintolaan sijoitetaan koulun oma lemmikki, jota oppilaat voivat käydä katsomassa ruokailun yhteydessä. Lemmikki voi olla vaikka papukaija tai lisko.

Ivalon koulu, Inari

Kioskista palkintoja, kun syö lautasmallin mukaan

Kouluravintolaan rakennetaan kioski, josta saa pisteitä, kun ottaa ruokaa lautasmallin mukaisesti. Kolmesta pisteestä saa palkinnon, esimerkiksi hedelmää, leipää, kahvia tai leipomuksia. Oppilaskunta ja tukioppilaat pitävät kioskia.

Kajaanin lyseo, Kajaani

Jälkkäri houkuttelee paikalle

Joka perjantai kouluravintolassa tarjotaan jälkiruoka, mikä houkuttelee oppilaita menemään syömään. Kotitaloustunneilla oppilaat voivat olla apuna jälkiruokien valmistamisessa.

Alavuden yläkoulu, Alavus

Kasveja kouluravintolaan

Kouluravintolaa sisustetaan viherkasveilla. Kasvit tuovat kodikkuutta. Istuttaminen voidaan toteuttaa biologian oppitunnilla.

Alavuden yläkoulu, Alavus

Tietoiskuja ruuasta ja naulakot repuille

Ruokalistojen viereen laitetaan tietoiskuja raaka-aineista, kuten hyödyistä ympäristölle ja ravitsemuksellisesti. Näkösällä voi olla ruuan raaka-ainetta, kuten ohraa lasipurkissa. Lisäksi ravintolaan asennetaan naulakot takeille ja repuille.

Hyrylän ylä-aste, Tuusula

Akustiikkalevyillä rauhallisuutta

Oppilaskyselyssämme osa koki ravintolan rauhattomaksi. Ratkaisuna ravintolaan hankitaan akustiikkalevyjä. Levyihin yhdistetään taidetta, mikä tuo piristystä sisustukseen.

Malmin peruskoulu, Helsinki

Maustepöytä

Kouluravintolaan sijoitetaan pieni erillinen maustepöytä, josta voi jokainen hakea valitsemansa mausteen. Ainakin perusmausteita, kuten ketsuppi, sinappi, curry, suola, pippuri ja paprikamauste.

Haapaveden yläkoulu, Haapavesi

Lypsykone

Maidon ottaminen on nykyään tylsää. Asennetaan ravintolaan lehmän ääntä pitävä lypsykone, josta maidon ottaminen on jännittävämpää. Lypsykone rakennetaan puukäsityön tunnilla.

Alavuden yläkoulu, Alavus

Päivän ruoka liitutaululle

Päivän ruoka kirjoitetaan hyvin näkyville liitytaululle.

Haapaveden yläkoulu, Haapavesi

Kahvi kaupan päälle

Kouluravintolaan asennetaan kahvikone, josta lounaalle osallistuneet saavat kahvin jälkiruuaksi.

Alavuden yhtenäiskoulu, Alavus

Sallitaan kännykät

Sallitaan kännyköiden käyttö kouluravintolassa. Kännykkä voi olla tärkeä turva esimerkiksi yksin ruokailevalle.

Puistolan peruskoulu, Helsinki

Enemmän aikaa syödä

Lisätään ruokailuun enemmän aikaa, jolloin on mukavampi syödä. Voidaan nipistää esimerkiksi ensimmäisestä välitunnista.

Alavuden yhtenäiskoulu, Alavus

Kahden hengen pöydät

Ravintolaan järjestetään myös kahden hengen pöytiä, jotta saa syödä kaverin kanssa kahdestaan.

Alavuden yläkoulu, Alavus

Ruokaraati oppilaista

Kootaan oppilaista ruokaraati, joka vaikuttaa ravintolan ruokalistaan.

Keljonkankaan yhtenäiskoulu, Jyväskylä

Pikkupossut siivoamaan

Hankitaan ravintolaan lemmikeiksi pikkupossuja, jotka siivoavat samalla lattialta murusia.

Keljonkankaan yhtenäiskoulu, Jyväskylä

Puuhapuisto

Järjestetään kouluravintolan yhteyteen puuhapuisto, jossa on tekemistä oppilaille ruokailun jälkeen.

Vaajakosken yhtenäiskoulu, Jyväskylä

Pehmustetut penkit

Asennetaan penkkeihin pehmusteet, jotta on mukavampi istua ja syödä.

Alavuden yhtenäiskoulu, Alavus

.

Kampanjan toteuttajat

Ruokalat ravintoloiksi -kampanjan on toteuttanut Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry yhdessä Vaasan Oy:n ja Amica-kouluravintoloista vastaavan Compass Group Suomen kanssa.

Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Compass Group Suomi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Vaasan Oy (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Kysyttävää? info@ruokakasvatus.fi

.