Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt valtionavustuksesta hankkeelle, jossa kehitetään kouluruokailua. Ruokailusta hyvinvointia varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle -hanketta toteuttavat Ruokakasvatusyhdistys Ruukun lisäksi Suomen Sydänliitto ja Savonia-ammattikorkeakoulu. Hanke on osa kansallista Terveydeksi-ohjelmaa, jonka tavoitteena on edistää ihmisten terveyttä ja hyvinvointia sekä vähentää terveys- ja hyvinvointieroja. STM kertoo tiedotteessaan (stm.fi) (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) hankeavustuksesta myös toiselle, työikäisten joukkoruokailua kehittävälle hankkeelle.
Ruokailusta hyvinvointia varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle
Uuden hankkeen tavoitteena on lisätä terveyttä edistävien aterioiden toteutumista varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja toisella asteella ja jatkaa sitä kouluruokailun kehittämisen työtä, jota Ruukku yhteistyökumppaneineen on jo pitkään tehnyt. Hanke alkaa heti lokakuussa 2025 ja päättyy maaliskuussa 2027.
Hankkeessa vahvistetaan lasten ja oppilaiden osallisuutta ruokailun kehittämisessä sekä etsitään ratkaisuja rakenteellisiin esteisiin, jotka heikentävät ruokailuhetkien viihtyisyyttä. Yksi rakenteellinen este on liian lyhyt ruokailuaika kouluissa. Ratkaisuja ruokailuajan pidentämiseen lähdetään hakemaan yhdessä muun muassa rehtoreiden kanssa.
Lisäksi viestitään vanhemmille ja kuntapäättäjille kouluruokailun merkityksestä. Tavoitteena on lisätä kouluruokailun arvostusta niin kodeissa kuin myös kunnissa, joissa päätetään muun muassa ruokailuun käytettävästä rahasta. Ammattilaisten osaamisen kehittämistä voidaan jatkaa tarjoamalla heille koulutusta ja tarvittavia työkaluja ruokakasvatukseen hankerahoituksen turvin.
Yhteistyössä on voimaa
Ruukku toteuttaa Ruokailusta hyvinvointia varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle -hankkeen yhteistyössä Sydänliiton ja Savonian kanssa. Yhteistyötä tehdään laajasti myös esimerkiksi ruokapalvelutoimijoiden kanssa.
”Olemme kuulleet useiden ruokapalvelutoimijoiden näkemyksiä ja tarpeita kouluruokailun kehittämisestä. On hienoa päästä nyt hankkeen myötä jatkamaan hyvää yhteistyötä ja vastaamaan haasteisiin, joita ruokapalveluiden asiantuntijat kentällä tunnistavat”, kertoo Saila Paavola Ruokakasvatusyhdistys Ruukusta.
Hankkeessa hyödynnetään hankekumppaneiden aiemmin tuottamia hyviä työkaluja päiväkoti- ja kouluruokailun kehittämiseen. Olemassa olevat sivustot, materiaalit ja verkkokoulutukset toimivat hyvänä pohjana alkavassa hankkeessa. Verkostot ja kontaktit eri puolelle Suomea auttavat hankkeen ripeässä käynnistymisessä.
”Tavoitteet on kovat ja toteutusaikataulu tiukka, mutta yhdessä voidaan saada paljon aikaan lyhyessäkin ajassa”, Saila Paavola painottaa.
Alla olevia ruokailun ja ruokakasvatuksen sivustoja ja työkaluja tullaan kehittämään edelleen hankkeessa:
Neuvokas perhe ruokakasvatus (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Maistuva koulu (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Sydänmerkki ammattikeittiöille (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Kiinnostuitko yhteistyöstä?
Lisätietoja hankkeesta antaa:
Saila Paavola, ruokakasvatuksen asiantuntija, hankepäällikkö
saila@ruokakasvatus.fi

