Ilmoittautuminen syksyn 2025 valmennusryhmään on päättynyt. Liity uutiskirjelistalle (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), niin saat tiedon tulevista valmennuksesta.

Onko perheessäsi valikoivasti syövä lapsi? Kaipaatko ideoita ruokarohkeuden löytämiseen? Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:n valmennuksessa tarjotaan apua 2–7-vuotiaan lapsen valikoivaan syömiseen.
”Valmennus oli todella kiva! Lapsilähtöisyys ja rentous välittyi kaikesta materiaalista. Tykkäsin 🙂 Sain vinkkejä lapsen valikoivaan syömiseen”
Palaute Ruokarohkeus-valmennukseen keväällä 2024 osallistuneelta vanhemmalta
Ruokarohkeus-valmennus on…
koko perheen yhteinen makumatka, johon osallistuminen on mahdollista mistä päin Suomea tahansa. Käytännön harjoitukset ruualla lapsen kanssa tarjoavat konkreettisia menetelmiä ruokiin tutustumiseen. Aikuisille suunnatut materiaalit antavat taustatietoa valikoivuuden ymmärtämiseen.
Valmennusta suoritetaan ohjatusti, mutta omassa tahtiin verkkoalustalla. Valmennukseen sisältyy keskusteluhetki lasten ravitsemuksen asiantuntijan ja muiden valmennukseen osallistuvien vanhempien kanssa. Lisäksi on mahdollisuus esittää kysymyksiä, joihin asiantuntija vastaa verkkoalustalla. Materiaalit ovat toistaiseksi vain suomen kielellä.
Valmennuksesta saatte:
- Käytännön vinkkejä ja menetelmiä ruokailun sujuvoittamiseen.
- Käytännönläheistä tietoa valikoivasta syömisestä.
- Harjoituksia ja tehtäviä, joita voi toteuttaa lapsen kanssa kotona.
- Asiantuntijan ohjausta ja vertaistukea muilta perheiltä.
Valmennus sopii hyvin, jos seuraavat asiat mietityttävät:
- perheessämme on noin 2-7-vuotias lapsi, joka syö valikoivasti, eli ”nirsoilee”
- koen huolta tai stressiä lapseni syömisestä
- kaipaan lisää iloa perheemme ruokapöytään
Ilmoittautuminen syksyn 2025 valmennusryhmään on päättynyt. Liity uutiskirjelistalle, niin saat tiedon tulevista valmennuksesta. Seuraava verkkovalmennus järjestetään näillä näkymin keväällä 2026, mikäli sille saadaan rahoitus.
Mainos valmennuksesta – tulosta tai jaa somessa
Mainoksen voi tulostaa esimerkiksi neuvolan seinälle tai kuvan jakaa somessa perheille. Tägää meidät: @ruokakasvatus
Kysymyksiä ja vastauksia
Voit myös laittaa viestiä tai soittaa: henriikka@ruokakasvatus.fi / p. 045-78387844 (soitto, tekstiviesti tai WhatsApp)
Kuka valmennusta järjestää?
Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry. Olemme valtakunnallinen asiantuntijajärjestö, ja edistämme lasten ja nuorten hyvinvointia, monipuolisia ruokatottumuksia ja tasapainoista ruokasuhdetta. Ruukussa työskentelee yliopistokoulutettuja lasten ravitsemuksen ja ruokakasvatuksen asiantuntijoita. Toimintamme nojaa valtakunnallisiin ravitsemussuosituksiin.
Valmentajina toimivat:
Henriikka Jussila
ruokakasvatuksen asiantuntija, FM (ravitsemustiede)
Saila Paavola
ruokakasvatuksen asiantuntija, ETM (ravitsemustiede), kotitalousopettaja
Silja Varjonen
Ruukku ry:n toiminnanjohtaja, ETM (ravitsemustiede)
Onko valmennus maksutonta?
Ruokarohkeusvalmennuksen testiryhmään keväällä 2025 tai syksyllä 2025 osallistuminen on maksutonta. Osallistuvat perheet sitoutuvat antamaan palautetta valmennuksesta sen kehittämiseksi. Ruokarohkeusvalmennuksen kehittämistä tukee Alli Paasikiven säätiö.
Mihin Ruokarohkeusvalmennus perustuu?
Arvioiden mukaan jopa 40 prosentilla alle kouluikäisistä lapsista on vaihe, jolloin he vierastavat uusia ruokia, ruokien rakenteita tai makuja. Tätä kutsutaan ruokaneofobiaksi. Valikoivan syömisen taustalla on monenlaisia tekijöitä liittyen perimään, temperamenttiin, aistiherkkyyksiin, uhmaikään ja ympäristöön. Useimmilla haasteet lievenevät kouluikään mennessä.
Ruokarohkeutta on tutkitusti mahdollista lisätä aistilähtöisellä ruokakasvatuksella. Se tarkoittaa ruokiin tutustumista kaikilla aisteilla, ilman pakkoa maistaa. Esimerkiksi nuuhkaisemalla tai katsomalla ja kuvailemalla – siis leikkimällä! Islannissa tehdyssä tutkimuksessa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) aistilähtöinen toiminta perheille vähensi lasten valikoivaa syömistä sekä keskittymisen haasteita ruokailussa. Kiinnostavaa tutkimuksessa oli, että aistilähtöinen ruokakasvatus oli yhtä toimivaa nepsy-piirteisillä lapsilla, joilla ruokailu saattaa olla keskimääräistä valikoivampaa.
Valikoivan syömisen haasteisiin liittyy myös lapsen ja vanhemman välinen vuorovaikutus ja kasvatukselliset keinot. Tutkimusten (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) mukaan painostus syödä ja ruuan käyttäminen palkintona ovat yhteydessä voimakkaampaan valikoivaan syömiseen. Sen sijaan vähäisempään valikoivuuteen on yhteydessä esimerkiksi se, että aikuinen luottaa lapsen kykyyn arvioida itse nälkää ja kylläisyyttään. Tunnettu ravitsemusterapeutti Ellyn Satter on kehittänyt vastuun jakamisen menetelmän (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), joka perustuu siihen, että aikuinen päättää mitä ruokaa on tarjolla ja lapsi päättää paljonko syö.
Ruokarohkeusvalmennus on kehitetty Ruokarohkeus-kerhojen pohjalta. Ruukku pilotoi kerhoja vuonna 2024 perheille yhdessä Mannerheimin lastensuojeluliiton kanssa (STEA:n rahoituksella). Kerhoon osallistuneista vanhemmista 90 % koki pärjäävänsä jatkossa paremmin lapsen valikoivan syömisen kanssa.