Lapsi maistaa taikinaa lusikalla

Apua lapsen valikoivaan syömiseen ja ruokailoa koko perheelle

Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry on kehittänyt ja järjestänyt hyvin tuloksin Ruokarohkeus-toimintaa lapsiperheille, jotka kaipaavat apua lapsen valikoivaan syömiseen eli ”nirsoiluun”. Toimintaa järjestetään sekä verkkovalmennuksena että paikan päällä kerhotoimintana. Kohderyhmänä ovat 2-7-vuotiaiden lasten perheet, joissa vanhempi kokee huolta tai stressiä lapsen syömisestä ja perhe kaipaa lisää iloa ja rentoutta ruokapöytään.

”Lapsi sai kerhon myötä paljon rohkeutta tunnustella, haistella ja maistella uusia makuja. Nykyään on usein innokkaana apukokkina. Huoli syömisestä on nykyään paljon pienempi.

Ruokarohkeus-kerhoon osallistunut vanhempi, 2024

Ruokarohkeus-toiminta…

1. vähentää vanhemman huolta ja stressiä lapsen valikoivasta syömisestä.

2. tarjoaa konkreettisia menetelmiä ruokailun sujuvoittamiseksi.

3. perustuu tutkittuun tietoon käytännönläheisellä otteella.

2-vuotias syö hedelmää ruokapöydässä

Ruokarohkeus-verkkovalmennus

Ruokarohkeus-valmennus on koko perheen yhteinen makumatka, johon osallistuminen on mahdollista mistä päin Suomea tahansa. Valmennusta suoritetaan ohjatusti, mutta omassa tahtiin verkkoalustalla. Käytännön harjoitukset ruualla lapsen kanssa tarjoavat konkreettisia menetelmiä ruokiin tutustumiseen. Aikuisille suunnatut materiaalit antavat taustatietoa valikoivuuden ymmärtämiseen. Valmennukseen sisältyy keskusteluhetki lasten ravitsemuksen asiantuntijan ja muiden valmennukseen osallistuvien vanhempien kanssa. Lisäksi on mahdollisuus esittää kysymyksiä, joihin asiantuntija vastaa verkkoalustalla. Materiaalit ovat toistaiseksi vain suomen kielellä.

Kenelle valmennus sopii:

  • 2-7-vuotiaiden lasten perheet
  • suomenkieliset perheet
  • etätoteutus saavuttaa asuinpaikasta riippumatta
  • perheet, joille itsenäisempi toteutus on mieluisa

”Valmennuksessa oli ihanan armollinen ja lempeä näkökulma ruokapulmiin, koen että se auttoi hölläämään myös omaa suhtautumistani lapsen syömiseen. Ollaan valmennuksen myötä myös puolison kanssa saatu luotua yhtenäisempää linjaa ruokajuttuihin.”

Ruokarohkeus-valmennukseen osallistunut vanhempi, 2025

Ruokarohkeus-kerho

Ruokarohkeus-kerhossa perheet kokoontuvat yhteen ruuan äärelle ruokakasvatuksen asiantuntijan ohjaamana. Noin 4 tapaamiskerta sisältävässä kerhossa tutustutaan leikin ja harjoitusten kautta erilaisiin ruokiin. Lapsi ja vanhempi pääsevät yhdessä kokeilemaan ja kokkailemaan – luvassa on iloa ja rentoa yhdessäoloa, eikä sotkultakaan varmasti vältytä! Kerhoja järjestetään lähitoteutuksena paikan päällä. Kerhoja ohjaa ruokakasvatuksen ja lasten ravitsemuksen asiantuntija. Kerhoon sisältyy keskusteluhetki muiden vanhempien ja asiantuntijan kanssa, ja perheet saavat myös kotiin materiaalia ja taustatietoa.

Kenelle kerho sopii:

  • 3-6-vuotiaat lapset vanhempineen (ryhmiä jaetaan iän mukaan tarvittaessa)
  • perheet, jotka toivovat ohjattua ja käytännönläheistä toteutusta
  • myös eri kielitaustaiset perheet – ryhmiä voidaan järjestää selkokielellä tai tulkin avulla

”Lapsi maisteli leikin varjolla asioita joihin ei muissa tilanteissa varmasti koskisikaan. Aikuisena huomasin miten hienosti lapsikin pystyy osallistumaan ruoanlaittoon, kotona tätä on vielä aika harvoin yhdessä tehty. Kerhossa oli kivat vetäjät ja mukava ilmapiiri!”

Ruokarohkeus-kerhoon osallistunut vanhempi, 2024
Makukoulu sapere

Liity sähköpostilistallemme tästä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), niin saat ensimmäisten joukossa tiedon tulevista kerhoista ja valmennuksista.

Valmennuksen ja kerhojen saatavuus

Ruukku ry pilotoi ensimmäisiä Ruokarohkeus-kerhoja yhteistyössä Mannerheimin lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin kanssa osana Ruokailoa lapsiperheille -hanketta, jota rahoitti Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA (2023-2024). Vuonna 2025 Ruokarohkeus-valmennuksen kehittämistä tukee Alli Paasikiven säätiö. Ruokarohkeus-toiminta on toistaiseksi hankerahoituksen varassa, mutta pohdimme keinoja hyväksi havaitun toiminnan jatkamiselle!

Haluatko tehdä yhteistyötä tai tilata meiltä Ruokarohkeus-toimintaa perheille? Ole yhteydessä: silja@ruokakasvatus.fi

Ruokarohkeus-toiminta tarjoaa uudenlaisen työkalun syömispulmien ennaltaehkäisevään hoitoon

Valikoiva syöminen on yleinen haaste, johon neuvolasta ei aina pystytä tarjoamaan riittävästi tukea. Ruokarohkeus-toiminta on kehitetty tähän tarpeeseen – ennaltaehkäiseväksi tueksi ennen kuin perhe hakeutuu erikoissairaanhoidon piiriin kuten ravitsemus- tai toimintaterapiaan. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat poikkeuksetta arvioineet Ruokarohkeus-toiminnan hyväksi. Ruokarohkeus-kerhoissa ja -valmennuksessa käydään läpi samoja perusasioita, joita käsitellään myös yksilöohjauksessa: säännöllinen ateriarytmi, aistisäätelyn tukeminen, stressin vähentäminen ja uusiin ruokiin tutustuminen leikin kautta. Kun perhe pääsee osallistumaan Ruokarohkeus-toimintaan varhaisessa vaiheessa, moni saa toivomaansa tukea jatkoon tai toisaalta tunnistaa, milloin kannattaa hakea lisää apua.

Mihin Ruokarohkeus-toiminta perustuu?

Arvioiden mukaan jopa 40 prosentilla alle kouluikäisistä lapsista on vaihe, jolloin he vierastavat uusia ruokia, ruokien rakenteita tai makuja. Tätä kutsutaan ruokaneofobiaksi. Valikoivan syömisen (kansankielisemmin ”nirsoilun”) taustalla on monenlaisia tekijöitä liittyen perimään, temperamenttiin, aistiherkkyyksiin, uhmaikään ja ympäristöön. Useimmilla haasteet lievenevät kouluikään mennessä.

Ruokarohkeutta on tutkitusti mahdollista lisätä aistilähtöisellä ruokakasvatuksella. Se tarkoittaa ruokiin tutustumista kaikilla aisteilla, ilman pakkoa maistaa. Esimerkiksi nuuhkaisemalla tai katsomalla ja kuvailemalla – siis leikkimällä! Islannissa tehdyssä tutkimuksessa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) aistilähtöinen toiminta perheille vähensi lasten valikoivaa syömistä sekä keskittymisen haasteita ruokailussa. Kiinnostavaa tutkimuksessa oli, että aistilähtöinen ruokakasvatus oli yhtä toimivaa nepsy-piirteisillä lapsilla, joilla ruokailu saattaa olla keskimääräistä valikoivampaa.

Valikoivan syömiseen liittyy myös lapsen ja vanhemman välinen vuorovaikutus ja kasvatukselliset keinot. Tutkimusten (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) mukaan painostus syödä ja ruuan käyttäminen palkintona ovat yhteydessä voimakkaampaan valikoivaan syömiseen. Sen sijaan vähäisempään valikoivuuteen on yhteydessä esimerkiksi se, että aikuinen luottaa lapsen kykyyn arvioida itse nälkää ja kylläisyyttään. Tunnettu ravitsemusterapeutti Ellyn Satter on kehittänyt vastuun jakamisen menetelmän (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), joka perustuu siihen, että aikuinen päättää mitä ruokaa on tarjolla ja lapsi päättää paljonko syö. Ruokarohkeus-toiminnassa annetaan vinkkejä ja vertaistukea ruokailutilanteiden jännitteiden purkamiseksi ja sellaisten keinojen löytämiseksi, joilla ruokailoa ja rentoutta saadaan palautettua ruokapöytään.

Kuka Ruokarohkeus-toimintaa järjestää?

Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry, joka on ruokakasvatuksen valtakunnallinen asiantuntijajärjestö. Edistämme lasten ja nuorten hyvinvointia, monipuolisia ruokatottumuksia ja tasapainoista ruokasuhdetta. Ruukussa työskentelee yliopistokoulutettuja lasten ravitsemuksen ja ruokakasvatuksen asiantuntijoita. Toimintamme nojaa valtakunnallisiin ravitsemussuosituksiin.

Kerhoja vetävät ja verkkovalmentajina toimivat yhteystietoineen:

Henriikka Jussila
ruokakasvatuksen asiantuntija, FM (ravitsemustiede)
henriikka@ruokakasvatus.fi

Saila Paavola
ruokakasvatuksen asiantuntija, ETM (ravitsemustiede), kotitalousopettaja
saila@ruokakasvatus.fi

Silja Varjonen
Ruukku ry:n toiminnanjohtaja, ETM (ravitsemustiede)
silja@ruokakasvatus.fi