Huldan nokkoskastike

Nokkonen on Huldan lempivillivihannes; se on hyvänmakuinen, helppo tunnistaa ja hauska poimia. Nokkonen on hurja vitamiinipakkaus. Esimerkiksi pinaattiin verrattuna siinä on nelinkertaisesti C-vitamiinia. Kastike maistuu mainiolta kalan ja perunoiden kanssa. 

Huldan nokkoskastike 

100 g nokkosenlehtiä 
2–3 pientä sipulia varsineen 
1 valkosipulinkynsi 
1 rkl rypsiöljyä 
3–4 tl curryjauhetta 
¼ tl suolaa 
¼ tl rouhittua mustapippuria 
1 rkl täysjyväspeltti- tai vehnäjauhoja 
2 dl kaurakermaa 
1–2 tl hunajaa tai sokeria 

1. Kerää nokkosenlehdet käsineet kädessä, etteivät ne polta. Ryöppää ne eli kiehauta vedessä noin 5 minuuttia ja siivilöi vesi pois. Puhdista ja pilko sipulit.
2. Mittaa öljy pannulle, lisää sipulit ja curry, sekoittele hetki ja vähennä lämpöä. 
3. Leikkaa valutetut nokkosenlehdet hiukan pienemmäksi ja lisää pannulle. Lisää myös suola ja pippuri. Sekoittele. 
4. Ripottele pannuun jauhot ja lisää kerma sekoitellen. Lisää hunaja ja anna kastikkeen hautua kymmenen minuuttia miedolla lämmöllä välillä sekoitellen.

Riitta-Helenan ryytilevite

Riitta-Helenan ryytimaa pursuaa yrttejä, mutta niitä voi kasvattaa ilman omaa pihaakin, esimerkiksi ruukussa ikkunalla tai parvekkeella. Monivuotiset minttu ja sitruunamelissa sopivat lähes kaikkien ruokalajien mausteeksi ja syötäväksi koristeeksi. Lipstikalla voi korvata lihaliemi- tai kasviskuution ja vähentää suolan määrää. Kummoinen viherpeukalokaan ei tarvitse olla: yrtit kasvavat kasvimaalla lähes itsekseen. 

Riitta-Helenan ryytilevite 

pieni nippu basilikaa 
pieni nippu lehtipersiljaa 
200 g kasvimargariinia 
1–2 valkosipulinkynttä (tai pieni nippu ruohosipulia) 

1. Huuhtele tarvittaessa yrtit, anna kuivua ja silppua hyvin. Jos käytät ruohosipulia, silppua myös se. 
2. Siirrä yrtit kulhoon, lisää rasva ja purista tai silppua sekaan kuorittu valkosipulinkynsi. 
3. Sekoita huolellisesti ja säilytä kylmässä. 

Raunon hernehummus

Hernehummus on kauniin vihreä versio alkujaan libanonilaisesta kikhernetahnasta eli hummuksesta. Rauno valmistaa hernehummuksen kotimaisista pakaste- tai säilykeherneistä tai oman kasvimaansa herneistä, jolloin hummuksesta tulee todellista lähiruokaa. Herneissä on paljon proteiinia sekä B- ja C-vitamiinia. Hernehummus maistuu mainiolta leivän päällä tai vaikkapa pastan sekaan sekoitettuna.  

Raunon hernehummus 

240 g herneitä (tuore, pakaste tai säilyke) 
1 rkl sitruunamehua 
2 rkl rypsiöljyä 
½ dl vettä 
1 valkosipulinkynsi 
1 dl cashewpähkinöitä tai manteleita 
¼ tl suolaa 
¼–½ tl juustokuminaa eli jeeraa 
¼–½ tl rouhittua mustapippuria

1. Kuori valkosipulinkynsi. Mittaa kaikki ainekset sauvasekoittimen tai monitoimikoneen kulhoon. 
2. Sekoita tasainen tahna ja käytä levitteenä tai salaatin lisänä.