Miltähän maistuvat Kalevin äidin ohrarieska, Universumin parhaat haukipullat, Raunon hernehummus tai Tähtitähteet? Entäpä Urma Joutisen juhliva hernekeitto, Onni Holvastin pyttipannu, rättänä, hämmästyshuttu tai surppa?

Kestokamujen järkieväät ja ruokajuhlat -reseptikokoelman ohjeilla pääset kokkaamaan ja nauttimaan ruokia, jotka esiintyvät lasten tietokirjoissa ”Kestokamut järkieväiden jäljillä” ja ”Kestokamujen yllätysjuhlat – sambuuseja ja salapoliiseja”. Reseptikokoelman sivuilla seikkailee kirjoista tuttu kaveriporukka, Kestokamut.

Järkieväät ja kestävä syöminen tarkoittavat sitä, että valitset lautaselle ruokia, jotka ovat hyväksi sekä sinulle itsellesi että maapallolle. Kestävään ruokavalioon kuuluu karhun annoksia kasviksia, palkokasveja, marjoja ja hedelmiä sekä täysjyväviljaa, jota on esimerkiksi ruisleivässä. Eläinkunnan tuotteista kestokamu valitsee kotivesien villikaloja, hiiren annoksia punaista lihaa sekä maltillisesti maitovalmisteita.

Kestokamujen ruokailo on ylimmillään, kun ruokaa voi valmistaa, nauttia ja jakaa yhdessä ystävien kanssa. Kestokamujen yllätysjuhlissa jaetaan makuelämyksiä sekä tietoa erilaisista ruokakulttuureista. Jo Suomen sisältä löytyy kauhakaupalla monimuotoisuutta ja yllättäviä makuelämyksiä. Moni niistä on matkannut ruokapöytäämme eri puolilta maailmaa.

Kutsu siis kokkailuun mukaan vanhemmat, isovanhemmat, sisarukset, serkut, kummit, ystävät, naapurit, poliisit – ja koiranulkoiluttajan entinen puutarhuri!

Reseptikokoelman ovat ideoineet Kestokamut-kirjojen kirjoittajat ravitsemustieteen professori Maijaliisa Erkkola ja tutkijatohtori Riikka Pajulahti. Reseptit on suunnitellut, testannut ja mainioiksi todennut ruokatoimittaja ja ravitsemustieteen asiantuntija Soili Soisalo. Reseptit on mitoitettu neljälle hengelle ellei toisin mainita. Kuvitus on Tiina Konttilan (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) riemukkaasta kynästä.

”Kestokamut järkieväiden jäljillä” (Gaudeamus 2022) on hulvaton ruokaseikkailu, jossa tarjoillaan terveellistä, maistuvaa ja maapallolle suopeaa syötävää. Samalla tutustutaan siihen, mistä ruoka tulee, miten sitä valmistetaan ja millaisia ominaisuuksia siinä piilee. Sarjan toinen osa ”Kestokamujen yllätysjuhlat” (Gaudeamus 2024) kokoaa Kestokamut Lappiin valmistelemaan mummun yllätysjuhlia kädet taikinassa. On vain yksi pulma: päivänsankaria ei löydy mistään. Salapoliisioperaation ohella opitaan ruokajuhlista, kielistä ja kulttuureista. Molemmat kirjat on kuorrutettu huumorilla ja aimo annoksella ruokailoa!

Kirjat on suunnattu erityisesti lapsille 5-vuotiaista alkaen.

Tutustu Kestokamut-kirjoihin tarkemmin kustantamo Gaudeamuksen verkkosivuilla (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).