Ruukku tarjoaa koulutusta, webinaareja ja työpajoja ruokakasvatuksesta.

Meillä on vankka asiantuntemus ja tiedepohja sekä käytännönläheinen ote – tiedämme, millaista ammattilaisten arki on.

Suunnittelemme teille sopivan koulutuksen joko paikan päälle tai etänä! Teemme mielellämme myös yhteistyötä koulutuksissa.

Lapsi tutkii ruokaa suurennuslasilla

Ota yhteyttä: silja@ruokakasvatus.fi / puh. 040 526 8475

Kouluttajina toimivat Ruukun ruokakasvatuksen ja lasten ravitsemuksen asiantuntijat. Katso yhteystiedot.

”Ruukun koulutukset ovat aina selkeitä ja ammattitaitoisesti järjestettyjä.”

Palaute Ruokakasvatuksen viikon 2025 webinaarista.

Kenelle koulutukset ja työpajat sopivat?

  • kasvatus- ja opetusalan ammattilaiset ja yksiköt
  • lasten, nuorten ja perheiden parissa työskentelevät
  • ruokapalvelujen ammattilaiset
  • kuntien terveyden edistämisen ammattilaiset
  • sosiaali- ja terveysalan sekä hoitoalan ammattilaiset
  • opiskelijat

Järjestämme myös työpajoja lapsiryhmille, nuorille ja perheille sekä luentoja ja valmennuksia vanhemmille. Lue lisää sivun lopusta!

Mistä aiheista koulutamme?

Tarjoamme koulutuksia, webinaareja ja työpajoja sekä laajemmin ruokakasvatuksen edistämiseen että toiveiden mukaan tiettyihin aiheisiin keskittyen. Koulutuksia vetävät Ruukun yliopistokoulutetut ruokakasvatuksen ja lasten ravitsemuksen asiantuntijat. Alla on esimerkkejä teemoista.

Koulun ja varhaiskasvatuksen ruokakasvatus

Koulutamme ruokakasvatuksen kehittämisessä niin yksikkö- kuin kuntatasolla. Autamme henkilöstöä löytämään yhteisen suunnan – lasten ja nuorten ääntä unohtamatta.

  • ruokakasvatuksen työpajat, infot ja sparraus
  • VESO-koulutuspäivät ja täydennyskoulutukset

Päiväkoti- ja kouluruokailun kehittäminen – oppilaita osallistaen

Autamme kehittämään ruokailun käytäntöjä, jotta oppilailla on halua ja riittävästi aikaa syödä.

  • tukea ruokailun käytäntöihin ja kehittämiseen
  • menetelmiä lasten ja nuorten äänen kuulemiseen

Ravitsemussuositukset

Tarjoamme ravitsemussuosituksiin liittyvää koulutusta. Otteemme ei ole valistava, vaan innostava, keskustelua herättävä ja vahvuuslähtöinen: monella tavalla voi syödä hyvin.

  • lasten ja nuorten ravitsemuksen keskeiset seikat
  • mm. ateriarytmi, kasvisten ja palkokasvien lisääminen, yhdessä syöminen, sokerin ja suolan rooli
  • vauvan ruokailu ja sormiruokailu

Aistilähtöinen ruokakasvatus (Makukoulu/Sapere)

Aistilähtöinen ruokakasvatus tutkitusti edistää lasten monipuolista syömistä. Menetelmä on toiminnallinen ja lapsilähtöinen ja mainittu esimerkiksi osana varhaiskasvatussuunnitelmaa.

  • Sapere-koulutukset ammattilaisille ja yksiköille – Makukoulu osaksi arkea

Valikoiva syöminen ja ruokarohkeus

Valikoiva syöminen on yleistyvä ilmiö, joka haastaa ammattilaisia. Koulutuksissa pureudutaan valikoivuuden syihin ja keinoihin lisätä ruokarohkeutta.

  • Koulutusta ammattilaisille valikoivan syömisen taustaan ja apukeinoihin

Myönteinen ruokasuhde

Ruokakasvatus on myönteisen ruoka- ja kehosuhteen rakentamista, jotta lapsilla ja nuorilla on halu pitää itsestään huolta. Koulutuksissa vahvistetaan hyväksyvää puhetta, puretaan haitallisia normeja ja rakennetaan ruokailoa – paitsi lasten ja nuorten kuullen myös ammattilaisten keskuudessa.

  • ruokapuheen ja ruokailuilmapiirin kehittäminen työyhteisössä
  • koulutusta, miten aikuiset voivat tukea lasten ja nuorten myönteistä ruokasuhdetta

Ota yhteyttä niin sovitaan juuri teille sopiva koulutus!
silja@ruokakasvatus.fi / puh. 040 526 8475

Työpajoja suoraan lapsille, nuorille ja perheille?

Palautteita koulutuksista:

”Mielettömän hyviä, inspiroivia, asiantuntevia ja monipuolisia puheenvuoroja! Kunpa kaikki opettajat kävisivät tämän koulutuksen!

Palaute opettajien täydennyskoulutuksesta 2023

”Lapsi maisteli leikin varjolla asioita joihin ei muissa tilanteissa varmasti koskisikaan. Aikuisena huomasin miten hienosti lapsikin pystyy osallistumaan ruoanlaittoon, kotona tätä on vielä aika harvoin yhdessä tehty. Kerhossa oli kivat vetäjät ja mukava ilmapiiri!”

Ruokarohkeus-kerhossa mukana ollut vanhempi 2024

”On tärkeää päästä vaihtamaan ajatuksia eri toimijoiden kanssa, koska työt ja näkökulmat ovat hyvin erilaisia”

Palaute maakunnallisen ravitsemustyöryhmän koulutustapahtumasta 2024

”Koulutus oli sopivan pituinen ja sisälsi sopivasti sekä teoriaa että käytännön harjoitteita”

Palaute Sapere-koulutuksesta 2025

”Aivan ihana koulutustuokio! Paljon mielenkiintoista uutta tietoa ja ammattitaitoiset ihanat vetäjät.”

Palaute ruokakasvatuksen koulutuksesta MLL:n työntekijöille 2025

Katso myös:

Tulevat tapahtumat ja koulutukset

Menneiden tapahtumien tallenteita