Ruukku tarjoaa koulutusta, webinaareja ja työpajoja ruokakasvatuksesta.
Meillä on vankka asiantuntemus ja tiedepohja sekä käytännönläheinen ote – tiedämme, millaista ammattilaisten arki on.
Suunnittelemme teille sopivan koulutuksen joko paikan päälle tai etänä! Teemme mielellämme myös yhteistyötä koulutuksissa.
Ota yhteyttä: silja@ruokakasvatus.fi / puh. 040 526 8475
Kouluttajina toimivat Ruukun ruokakasvatuksen ja lasten ravitsemuksen asiantuntijat. Katso yhteystiedot.
”Ruukun koulutukset ovat aina selkeitä ja ammattitaitoisesti järjestettyjä.”
Palaute Ruokakasvatuksen viikon 2025 webinaarista.
Kenelle koulutukset ja työpajat sopivat?
- kasvatus- ja opetusalan ammattilaiset ja yksiköt
- lasten, nuorten ja perheiden parissa työskentelevät
- ruokapalvelujen ammattilaiset
- kuntien terveyden edistämisen ammattilaiset
- sosiaali- ja terveysalan sekä hoitoalan ammattilaiset
- opiskelijat
Järjestämme myös työpajoja lapsiryhmille, nuorille ja perheille sekä luentoja ja valmennuksia vanhemmille. Lue lisää sivun lopusta!
Mistä aiheista koulutamme?
Tarjoamme koulutuksia, webinaareja ja työpajoja sekä laajemmin ruokakasvatuksen edistämiseen että toiveiden mukaan tiettyihin aiheisiin keskittyen. Koulutuksia vetävät Ruukun yliopistokoulutetut ruokakasvatuksen ja lasten ravitsemuksen asiantuntijat. Alla on esimerkkejä teemoista.
Koulun ja varhaiskasvatuksen ruokakasvatus
Koulutamme ruokakasvatuksen kehittämisessä niin yksikkö- kuin kuntatasolla. Autamme henkilöstöä löytämään yhteisen suunnan – lasten ja nuorten ääntä unohtamatta.
- ruokakasvatuksen työpajat, infot ja sparraus
- VESO-koulutuspäivät ja täydennyskoulutukset
Päiväkoti- ja kouluruokailun kehittäminen – oppilaita osallistaen
Autamme kehittämään ruokailun käytäntöjä, jotta oppilailla on halua ja riittävästi aikaa syödä.
- tukea ruokailun käytäntöihin ja kehittämiseen
- menetelmiä lasten ja nuorten äänen kuulemiseen
Ravitsemussuositukset
Tarjoamme ravitsemussuosituksiin liittyvää koulutusta. Otteemme ei ole valistava, vaan innostava, keskustelua herättävä ja vahvuuslähtöinen: monella tavalla voi syödä hyvin.
- lasten ja nuorten ravitsemuksen keskeiset seikat
- mm. ateriarytmi, kasvisten ja palkokasvien lisääminen, yhdessä syöminen, sokerin ja suolan rooli
- vauvan ruokailu ja sormiruokailu
Aistilähtöinen ruokakasvatus (Makukoulu/Sapere)
Aistilähtöinen ruokakasvatus tutkitusti edistää lasten monipuolista syömistä. Menetelmä on toiminnallinen ja lapsilähtöinen ja mainittu esimerkiksi osana varhaiskasvatussuunnitelmaa.
- Sapere-koulutukset ammattilaisille ja yksiköille – Makukoulu osaksi arkea
Valikoiva syöminen ja ruokarohkeus
Valikoiva syöminen on yleistyvä ilmiö, joka haastaa ammattilaisia. Koulutuksissa pureudutaan valikoivuuden syihin ja keinoihin lisätä ruokarohkeutta.
- Koulutusta ammattilaisille valikoivan syömisen taustaan ja apukeinoihin
Myönteinen ruokasuhde
Ruokakasvatus on myönteisen ruoka- ja kehosuhteen rakentamista, jotta lapsilla ja nuorilla on halu pitää itsestään huolta. Koulutuksissa vahvistetaan hyväksyvää puhetta, puretaan haitallisia normeja ja rakennetaan ruokailoa – paitsi lasten ja nuorten kuullen myös ammattilaisten keskuudessa.
- ruokapuheen ja ruokailuilmapiirin kehittäminen työyhteisössä
- koulutusta, miten aikuiset voivat tukea lasten ja nuorten myönteistä ruokasuhdetta
Ota yhteyttä niin sovitaan juuri teille sopiva koulutus!
silja@ruokakasvatus.fi / puh. 040 526 8475
Työpajoja suoraan lapsille, nuorille ja perheille?
- Toiminnalliset Makukoulu-työpajat (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) sopivat päiväkoti- ja kouluryhmille, perhetoimintaan ja aikuisten virkistyspäiviin
- Ruokarohkeus-kerhoja ja valmennusta lapsiperheille avuksi valikoivaan syömiseen
- Miljoona tapaa syödä hyvin -työpajat nuorille
- Oppilaitokset voivat tilata maksutta ryhmälleen RuokaTutka-lähettilään (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) vetämään etäoppitunnin ruuasta
Palautteita koulutuksista:
”Mielettömän hyviä, inspiroivia, asiantuntevia ja monipuolisia puheenvuoroja! Kunpa kaikki opettajat kävisivät tämän koulutuksen!
Palaute opettajien täydennyskoulutuksesta 2023
”Lapsi maisteli leikin varjolla asioita joihin ei muissa tilanteissa varmasti koskisikaan. Aikuisena huomasin miten hienosti lapsikin pystyy osallistumaan ruoanlaittoon, kotona tätä on vielä aika harvoin yhdessä tehty. Kerhossa oli kivat vetäjät ja mukava ilmapiiri!”
Ruokarohkeus-kerhossa mukana ollut vanhempi 2024
”On tärkeää päästä vaihtamaan ajatuksia eri toimijoiden kanssa, koska työt ja näkökulmat ovat hyvin erilaisia”
Palaute maakunnallisen ravitsemustyöryhmän koulutustapahtumasta 2024
”Koulutus oli sopivan pituinen ja sisälsi sopivasti sekä teoriaa että käytännön harjoitteita”
Palaute Sapere-koulutuksesta 2025
”Aivan ihana koulutustuokio! Paljon mielenkiintoista uutta tietoa ja ammattitaitoiset ihanat vetäjät.”
Palaute ruokakasvatuksen koulutuksesta MLL:n työntekijöille 2025