Martan Mustikkamehu

Martta tietää, että mustikka on oikea terveyspommi. Se sisältää muun muassa flavonoideja, jotka suojelevat terveyttä. Mehun voi tehdä myös juolukoista, joissa on mustikkaakin enemmän flavonoideja. 

Martan mustikkamehu 

2 dl mustikoita 
4 rkl hunajaa tai 50 g sokeria 
2–4 rkl sitruunamehua 
1 l vettä 

1. Mittaa ainekset kannuun, sekoita, että hunaja liukenee, surauta sauvasekoittimella.  
2. Viilennä mehu jääkaapissa ja kaada laseihin. Voit kaataa mehun halutessasi siivilän läpi, niin kuorenpalat jäävät siivilään. 

Räppäreiden minttuvesi

Räpätessä tulee jano! Onneksi kestoräppäreiden takahuoneessa on aina kylmää minttuvettä tarjolla. Raikas omatekoinen makuvesi on parasta janojuomaa. Veden maustamiseen voit käyttää aineksia oman makusi mukaan; yrttien sekaan voit lisätä myös marjoja, pilkottuja hedelmiä tai vaikkapa kurkkuviipaleita. 

Räppärien minttuvesi 

1 l vettä 
1–2 dl mintunlehtiä 
pala kurkkua tai 1 dl mansikoita 

1. Viipaloi kurkku tai mansikat ja nosta kannuun. 
2. Rutista mintunlehtiä vähän käsien välissä ja lisää kannuun. 
3. Kaada kylmä vesi päälle.  

Mustaherukanlehtisima

Tiesitkö, että sima ei ole pelkkä vappujuoma? Mustaherukanlehtisimaa voi nauttia läpi koko kesän. Mustaherukan hienot, maan uumenista imetyt ja auringon paahtamat makuaromit maistuvat sen lehdissäkin. Suomen presidentti Mannerheim kutsui tätä lempijuomaansa nimellä Louhisaaren juoma. 

Mustaherukanlehtisima 
5 l 


3 dl mustaherukanlehtiä 
2 sitruunaa 
5 dl sokeria 
5 l vettä 
¼ tl tuoretta hiivaa (herneen kokoinen pala) 

1. Huuhtele herukanlehdet. Pese sitruunat ja ota ohuesti keltainen kuori talteen ja purista sitruunoista mehu. 
2. Kiehauta vesi ja kaada isoon astiaan herukanlehtien ja sitruunankuoren päälle. Sekoita nesteeseen sokeri. 
3. Lisää sitruunamehu ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja anna käydä seuraavaan päivään. 
4. Siivilöi ja pullota juoma ja siirrä viileään. Anna käydä 2–3 vuorokautta ja nauti.  
Juomaan muodostuu hiilidioksidia, joten avaa pullot varovasti. Voit käytettäessä välillä löysätä korkkeja hiukan, ettei painetta tule liikaa. Juoma säilyy noin viikon.