Karpalotee

Karpalo pursuaa antosyaania, luonnon punaista väriainetta, joka auttaa elimistön soluja pysymään kunnossa. Karpalo kasvaa suolla, ja Selmi poimii mummun ja papan kanssa karpaloita aina lumen tuloon saakka. Jo pronssikaudella juotiin karpalosta tehtyä terveysjuomaa. Karpalomehu onkin luonnon oma lääke: se voi auttaa virtsatietulehdukseen.

Karpalotee
5 dl karpalomehua
1 kanelitanko 
3–4 kokonaista kardemummaa tai ½ tl siemeniä 
5 dl vettä
2 teepussia mustaa teetä
½ luomusitruunaa
2 rkl fariinisokeria tai hunajaa

1. Mittaa mehu kattilaan ja lisää siihen mausteet. Anna poreilla muutama minuutti ja pidä kuumana. (Jos käytät mehutiivistettä, laimenna se mehuksi pakkauksen ohjeen mukaan.) 
2. Keitä vesi ja valmista musta tee. Pese ja viipaloi sitruuna.
3. Poista teepussit ja siivilöi karpalomehu teen joukkoon. Mausta fariinisokerilla tai hunajalla.
4. Jaa juoma kuppeihin ja lisää jokaiseen sitruunaviipale.

Vappusima

Simalla on pitkä ja juhlava historia: hunajaviiniä juotiin jo antiikin aikana, ja viikingeille sima oli voimajuoma. Siman voi viikinkien tapaan valmistaa hunajasta, mutta fariinisokeri antaa sille hieman tummemman värin. Aapeli poistaa huolella sitruunan keltaisen kuoren alla olevan valkoisen osan, jotta sima ei saisi siitä karvasta ja kitkerää makua.

Vappusima
4 l vettä
500 g fariinisokeria (osa voi olla tavallista sokeria)
2 luomusitruunaa 
1/5 tl tuorehiivaa (herneen kokoinen pala)
Pulloihin:
sokeria
rusinoita
kierrekorkillisia pulloja

1. Kiehauta puolet vedestä ja lisää isoon kattilaan sokerin kanssa, ja sekoita niin, että sokeri liukenee.
2. Pese sitruunat, kuori keltainen osa ohuelti kuorimaveitsellä talteen ja purista sitruunoista mehu.
3. Lisää keltainen sitruunankuori ja mehu kattilaan. Lisää myös loput vedestä kylmänä.
4. Ota hiukan simaa kuppiin ja sekoita hiiva siihen. Lisää hiivaseos kattilaan, kun neste on kädenlämpöistä.
5. Peitä kattila kannella ja anna siman käydä huoneenlämmössä vuorokauden verran.
6. Siivilöi sima kannuun pullottamista varten, kannullinen kerrallaan. Kaada sima suppilon avulla puhtaisiin pulloihin, joihin on lisätty pari rusinaa ja 1 tl sokeria. Älä käytä liian tiiviitä korkkeja, etteivät pullot halkea, kun hiilidioksidia muodostuu. Kierrekorkkia ei tarvitse vääntää tiukasti kiinni.
7. Sima saa käydä noin viikon kylmässä tai noin 3 päivää huoneenlämmössä. Rusinat nousevat pintaan, kun hiilidioksidia on muodostunut tarpeeksi. Avaa simapullo varovasti, sillä se voi kuohua avatessa.

Martan Mustikkamehu

Martta tietää, että mustikka on oikea terveyspommi. Se sisältää muun muassa flavonoideja, jotka suojelevat terveyttä. Mehun voi tehdä myös juolukoista, joissa on mustikkaakin enemmän flavonoideja. 

Martan mustikkamehu 

2 dl mustikoita 
4 rkl hunajaa tai 50 g sokeria 
2–4 rkl sitruunamehua 
1 l vettä 

1. Mittaa ainekset kannuun, sekoita, että hunaja liukenee, surauta sauvasekoittimella.  
2. Viilennä mehu jääkaapissa ja kaada laseihin. Voit kaataa mehun halutessasi siivilän läpi, niin kuorenpalat jäävät siivilään. 

Räppäreiden minttuvesi

Räpätessä tulee jano! Onneksi kestoräppäreiden takahuoneessa on aina kylmää minttuvettä tarjolla. Raikas omatekoinen makuvesi on parasta janojuomaa. Veden maustamiseen voit käyttää aineksia oman makusi mukaan; yrttien sekaan voit lisätä myös marjoja, pilkottuja hedelmiä tai vaikkapa kurkkuviipaleita. 

Räppärien minttuvesi 

1 l vettä 
1–2 dl mintunlehtiä 
pala kurkkua tai 1 dl mansikoita 

1. Viipaloi kurkku tai mansikat ja nosta kannuun. 
2. Rutista mintunlehtiä vähän käsien välissä ja lisää kannuun. 
3. Kaada kylmä vesi päälle.  

Mustaherukanlehtisima

Tiesitkö, että sima ei ole pelkkä vappujuoma? Mustaherukanlehtisimaa voi nauttia läpi koko kesän. Mustaherukan hienot, maan uumenista imetyt ja auringon paahtamat makuaromit maistuvat sen lehdissäkin. Suomen presidentti Mannerheim kutsui tätä lempijuomaansa nimellä Louhisaaren juoma. 

Mustaherukanlehtisima 
5 l 


3 dl mustaherukanlehtiä 
2 sitruunaa 
5 dl sokeria 
5 l vettä 
¼ tl tuoretta hiivaa (herneen kokoinen pala) 

1. Huuhtele herukanlehdet. Pese sitruunat ja ota ohuesti keltainen kuori talteen ja purista sitruunoista mehu. 
2. Kiehauta vesi ja kaada isoon astiaan herukanlehtien ja sitruunankuoren päälle. Sekoita nesteeseen sokeri. 
3. Lisää sitruunamehu ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja anna käydä seuraavaan päivään. 
4. Siivilöi ja pullota juoma ja siirrä viileään. Anna käydä 2–3 vuorokautta ja nauti.  
Juomaan muodostuu hiilidioksidia, joten avaa pullot varovasti. Voit käytettäessä välillä löysätä korkkeja hiukan, ettei painetta tule liikaa. Juoma säilyy noin viikon.