Onko pakko maistaa -podcast kansikuva
» » » Uusi podcast pohtii, onko pakko maistaa

Uusi podcast pohtii, onko pakko maistaa

luokassa: Uutiset | 0

Lasten ja nuorten parissa työskenteleville suunnatussa podcastissa kurkistetaan erilaisiin ruokakasvatuksen teemoihin ja etsitään vastausta kysymykseen: onko pakko maistaa? Podcast on kuunneltavissa muun muassa seuraavissa palveluissa: Spotify, Podtail, Anchor ja Suomalaiset-Podcastit.

Podcastin on tuottanut Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry yhdessä Suomen Sydänliiton Neuvokas perhe -toiminnan kanssa.

Jakso 1: Tuleeko opettajan puuttua oppilaan syömiseen?

Mitä opettaja voi tehdä, jos oppilas ei syö ja onko koulussa pakko maistaa? Studiossa luokanopettaja Nina Tiihonen ja ruokakasvatuksen asiantuntija Henriikka Jussila. Jaksossa pohditaan, uskaltaako ruoka-asioista enää nykypäivänä puhua. Millainen merkitys kouluruokailuun panostamisella on, ja miksi 15 minuuttia on liian vähän aikaa syödä? Entä miten saada koko koulun ruokakasvatukselle yhteiset sävelet?

Työkaluja alakoulun ruokakavatukseen Maistuva koulu -sivustolta.
Lisää alakoulun ruokakasvatuksesta Ruukun sivuilta.

Jakso 2: Miten päiväkodin ruokapöydässä opitaan tunnesäätelyä?

Jaksossa syvennytään ruokakasvatukseen varhaiskasvatuksessa. Miksi ruokailuhetki on niin herkullinen pedagoginen tilaisuus? Studiossa kasvatustieteiden professori Nina Sajaniemi ja varhaiskasvatuksen opettaja Taina Sainio. Pohditaan, miten lasta voi tukea ruokailussa ja tunteiden säätelyssä. Kuinka luoda myönteinen ja turvallinen ruokailutilanne? Entä mitä tehdä, jos lapsi ei syö?

Työkaluja varhaiskasvatuksen ruokakasvatukseen Neuvokas perhe -sivustolta.
Lisää varhaiskasvatuksen ruokakasvatuksesta Ruukun sivuilta.

Jakso 3: Kokki, keittäjä vai kasvattaja?

Miten keittiön henkilökunta voi luoda kouluravintolan, jonne oppilaat ja opiskelijat haluavat tulla syömään? Studiossa opiskelijoiden kuvailema ”super-Marjo”, ruokapalveluvastaava Marjo Niskanen Kallion lukiosta sekä ruokakasvatuksen asiantuntija Saila Paavola. Jaksossa pohditaan, ovatko ruokapalvelut ruokakasvattajia. Kuinka saada kasvisruoka maistumaan? Entä miten opetushenkilöstön ja keittiön yhteistyötä voidaan kehittää? Julkaistaan maanantaina 28.11.!

Ruokapalveluille alakoulun ruokakasvatukseen Maistuva koulu -sivustolta.
Ruokapalveluille varhaiskasvatuksen ruokakasvatukseen Neuvokas perhe -sivustolta.

.

Tulevissa jaksoissa pohditaan, onko valistuksen aika ohi ja kenen vastuulla on ruokakasvattaa. Pysy kuulolla Ruukun kanavissa!