Toteutustapa: verkkoluennot, alkukysely ja palautetehtävä – kaikki etänä

Laajuus: 6 h, joista 4 h luentoja

Ajankohta: huhtikuu 2023.


Osan 1 luennot:

Vastuullinen ruokapuhe vastuuttomassa yhteiskunnassa?

Painokeskeinen terveyskäsitys, kapea kehoihanne ja lihavuusfobia ovat jo pitkään vaikuttaneet tapaamme puhua ruoasta, liikkumisesta ja erilaisista kehoista. Minkälaista on syömishäiriösensitiivinen ruoka- ja kehopuhe, ja onko se keneltäkään pois? Voisiko syömishäiriösensitiivisyys olla avain vastuulliseen ruokapuheeseen?

Katri Mikkilä (TtM) työskentelee asiantuntijana Syömishäiriöliitto – SYLI:ssä.

Syömisen pulmat lapsilla ja nuorilla

Luennolla käydään läpi yleiskatsaus erilaisiin lasten ja nuorten syömisen haasteisiin, esitellään lyhyesti yleisiä syitä haasteiden taustalla ja käydään läpi, mihin opettaja voi tarvittaessa ohjata oppilaan avun saamiseksi.    

Heidi Peltoniemi (TtM) toimii lasten ja nuorten ravitsemusterapeuttina Pirkanmaan hyvinvointialueella ja kohtaa päivittäin monenlaisia syömisen haasteita.  

Ruoka- ja kehosuhde ruokakasvatuksessa

Luennolla tutustutaan ruokasuhteen käsitteeseen ja pohditaan, miten ruoka- ja kehosuhde huomioidaan ruokakasvatuksessa. Entä miten ravitsemussuosituksista pitäisi puhua ja opettaa?

Sanna Talvia (FT, KM) toimii yliopistonlehtorina Itä-Suomen yliopistossa, jossa hän opettaa tulevia kotitalousopettajia. Hänen tutkimuskohteenaan on erityisesti ruokasuhde pedagogisessa ajattelussa ja toiminnassa.

Miten luodaan keho- ja ruokamyönteinen koulu?

Tutustutaan ruokakasvatukseen ja sen yhteistyöhön työyhteisössä. Miksi yhteiset linjaukset ja pelisäännöt ovat tärkeitä? Miten voit opettajana edistää keho- ja ruokamyönteisyyttä koulussasi? Esittelyssä käytännön työvälineitä opetukseen.

Ruokakasvatuksen asiantuntijat Saila Paavola (ETM, kotitalousopettaja) ja Henriikka Jussila (FM) työskentelevät Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:ssä.