Lasten ja nuorten syömishäiriöoireilu, ylipaino ja ulkonäköpaineet ovat lisääntyneet.
Kouluruoka jää syömättä liian monelta oppilaalta.
Opettajalta vaaditaan nykypäivänä uudenlaista osaamista.
Miten opettaja voi tukea oppilaiden tasapainoisen ruoka- ja kehosuhteen muodostumista?
Opettajille ala- ja yläkouluissa suunnattu täydennyskoulutus tarjoaa:
- ymmärrystä ruokasuhteesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä
- työkaluja ruoka- ja kehoteemojen käsittelyyn opetuksessa
- eväitä sallivan ja kannustavan ilmapiirin luomiseksi koulussa
- osaamista reagoida oppilaiden syömispulmiin
Opetushallituksen rahoittamaan täydennyskoulutukseen osallistuminen on maksutonta.
Vuoden 2023 koulutus on päättynyt.
Tutustu koulutuksen osana julkaistuihin sisältöihin ja lue osallistuneiden kokemuksista: Uusia ajatuksia koulun ruokakasvatukseen – täydennyskoulutuksen ideat jakoon
Oletko kiinnostunut vastaavista koulutuksista jatkossa?
Tilaa uutiskirjeemme niin saat tiedon tulevista koulutuksista suoraan sähköpostiisi.
Voit myös kysellä koulutuksista henriikka@ruokakasvatus.fi
Osa 1: Keho- ja ruokamyönteinen koulu
Osa 1 järjestettiin huhtikuussa 2023. Lue täältä lisää koulutuksen ensimmäisestä osasta.
“Koulutus oli todella mielenkiintoinen ja ajankohtainen. Uudenlainen puhe ruoasta ja syömisestä on tervetullutta tähän aikaan!”
”Minusta tätä mielenkiintoista asiaa oli lähestytty monesta eri näkökulmasta ja haastettu kuulijaa miettimään myös omia arvoja ja olettamuksia. Tykkäsin.”
” Mielettömän hyviä, inspiroivia, asiantuntevia ja monipuolisia puheenvuoroja! Kunpa kaikki opettajat kävisivät tämän koulutuksen!”
Osa 2: Mikä keinoksi syömispulmiin?
Syventävässä jaksossa laajennetaan ja syvennetään näkökulmia ja etsitään kouluympäristöön soveltuvia ratkaisuja eri ikäryhmien ja oppiaineiden opetukseen.
Toteutustapa: verkkoluennot, pienryhmätapaamiset, Moodle-oppimisalustan materiaalipankki ja oppimispäiväkirja – kaikki etänä
Laajuus: 21 h opiskelua (osat 1+2 yhteensä 1 op)
Ajankohta: Syys-lokakuussa 2023 (ks. tarkemmat ajankohdat ohjelmasta alta). Luennot tallennetaan Moodle-alustalle (vain koulutukseen osallistuville).
Kohderyhmä: keväällä 2023 koulutuksen ensimmäisen osan suorittaneille, opetusalan tehtävissä työskenteleville (erityisesti perusopetuksen ja toisen asteen opettajille). Koulutukseen otetaan mukaan 60 ensimmäiseksi ilmoittautunutta henkilöä.
LUENNOT:
Ti 5.9.2023 klo 15-17: Syömisen taito
- Hyvän syömisen ja joustavan ruokasuhteen peruspalikat – mitä on syömisen taito? | Laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM Leena Putkonen
- Koululaisen ravitsemus -ABC opettajalle – Miten opettaa ja puhua syömisestä? | Ruokakasvatuksen asiantuntija Saila Paavola, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
- Info koulutuksen pienryhmätyöskentelystä ja oppimistehtävistä | Ruokakasvatuksen asiantuntija Henriikka Jussila, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
Ti 12.9.2023 klo 15-17: Lihavuus ja lihavuuden stigma
- Lasten ja nuorten lihavuus – perheen & koulun yhteistyö ja miten huomioida painostigma opetuksessa | Väitöskirjatutkija Terhi Koivumäki, Tampereen yliopisto
- Vastuullinen ja eettinen painopuhe koulussa | Liikuntasosiologian apulaisprofessori Hannele Harjunen, Jyväskylän yliopisto
Ti 19.9.2023 klo 15-17: Kehonkuva ja syömishäiriöt
- Kehoihanteet, some ja nuoret: Ideoita nuorille suunnattuun mediakasvatukseen | Tutkijatohtori Kaisu Hynnä-Granberg, Turun yliopisto
- Kuinka käsitellä syömishäiriöitä opetuksessa? | Asiantuntija Katri Mikkilä, Syömishäiriöliitto – SYLI
Ti 26.9.2023 klo 15-17: Syömisen rajoittaminen ja rajoittuminen
- Hyvä, paha syömisen rajoittaminen | Yliopistonlehtori Leila Karhunen, Itä-Suomen yliopisto
- Syömisen kirjo – oppilaiden neuropsykiatrinen ja aistisäätelyn erilaisuus | Ravitsemustieteen dosentti Anu Ruusunen, Itä-Suomen yliopisto
PIENRYHMÄT:
Pienryhmissä tarjotaan työkaluja kouluruokailun ja koulun ruokakasvatuksen kehittämiseen sekä keskustellaan luentojen aiheista eri oppiaineiden ja ikäryhmien näkökulmat huomioiden. Koulutukseen kuuluu osallistuminen vähintään yhteen pienryhmään (2 tapaamista, 1 h kerrallaan). Halutessaan voi osallistua useampaankin. Ilmoittautuminen pienryhmiin tapahtuu oppimisalusta Moodlessa. Ilmoittautuminen avautuu elokuussa ja siitä ilmoitetaan koulutukseen osallistuville sähköpostilla.
Ruokakasvatus luokanopettajan opetuksessa | to 14.9. ja to 28.9. klo 15-16 |
Ruokakasvatus kotitalouden opetuksessa | to 21.9. ja to 5.10. klo 15-16 |
Ruokakasvatus liikunnan ja terveystiedon opetuksessa | ke 20.9. ja ke 4.10. klo 15-16 |
Ruokakasvatus alakoulun kouluruokailussa | ke 13.9. ja ke 27.9. klo 15-16 |
Ruokakasvatus yläkoulun kouluruokailussa | ke 13.9. ja ke 27.9. klo 15-16 |
Opettajan oman ruokasuhteen äärellä – KEHUVA-lähestymistapa | Ryhmä 1: ma 18.9. ja ma 25.9. klo 15-16 Ryhmä 2: pe 22.9. ja pe 29.9. klo 15-16 |
Osa 3: Kehitän opetusta ja kouluani
Toteutustapa: kehittämistehtävä pareittain tai pienryhmissä, ”loppuseminaari” – kaikki etänä tai lähityöskentely omassa työyhteisössä
Laajuus: 27 h opiskelua, 1 op
Ajankohta: Aloitusluento ti 10.10.2023 klo 15–17, loppuseminaari ti 28.11.2023 klo 14–17
Sisältö: Kehittämistehtävän tarkoituksena on viedä kurssilla aiemmin opittuja asioita suoraan käytäntöön. Tässä osiossa valmistamme ja testaamme yhdessä työkalupakin, joka sisältää harjoituksia ja valmiita tuntisuunnitelmia aiheiden käsittelyyn opetuksessa.
Haluatko kysyä koulutuksesta lisää? Ota yhteyttä: henriikka@ruokakasvatus.fi