Aapelin mamman surppa
Kymenlaakson sydämessä on osattu yhdistää tuoreet mustikat, kuivahtaneet ruisleivän palaset ja herkullisen hapahko piimä yhdessä pienen sokerilisän kanssa vatsaa helliväksi superruoaksi. Sen äärellä kelpaa herkutella mustikkaretkien päätteeksi tai kesäisessä juhlapöydässä. Aapelin mamma jakaa kotipaikkansa perinnereseptin Kestokamuillekin kokeiltavaksi. Surppasuun tunnistaa sinisistä suupielistä ja tyytyväisestä ilmeestä.
Aapelin mamman surppa
2 dl mustikoita
1–2 dl piimää
1–2 dl ruisleivän palasia (1 cm:n kuutioina)
1 rkl sokeria
(1 tl vaniljasokeria tai jauhettua kardemummaa)
1. Leikkaa ruisleivän palat hyvin pieniksi kuutioiksi.
2. Survo vähän mustikoita tai sulata pakastetut mustikat.
3. Mittaa kaikki ainekset kulhoon (lisää piimää ensin vähän), sekoita ja säilytä viileässä noin tunnin verran.
4. Jaa pieniin kulhoihin ja tarjoile kylmänä. Voit asettaa koristeeksi annosten päälle muutaman kokonaisen mustikan.
Hämmästyshuttu (puolukkahyve)
Kestokamujen jälkiruokahitti on hämmästyshuttu eli puolukkahyve. Se on Keski-Suomen perinneruoka, jota ensi kertaa maistellessaan isäntämies ihmetteli: ”Mitäs hämmästyshuttua tämä sitten on?” ja tuli samalla keksineeksi nimen tälle terveelliselle ja kuitupitoiselle puolukkaherkulle.
Hämmästyshuttu (puolukkahyve)
2 dl puolukoita
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ dl talkkunajauhoja
1 dl maitorahkaa tai kaurafraichea
1 dl kuohukermaa tai kauravispiä
1. Survo puolukat ja sekoita sokerien, talkkunan ja rahkan kanssa.
2. Vaahdota kerma, sekoita se puolukkaseokseen, jaa jälkiruoka pieniin maljoihin ja koristele muutamalla puolukalla.
Rööperin hätävara
Ossi on tarkan markan ravintoloitsija, ja Rööperin silakan jälkiruokalistalla hyödynnetään kuivahtaneita leipiä, pullia ja pikkuleipiä. Rööperin hätävara on muunnelma pappilan hätävarasta. Se syntyy käden käänteessä, kun yllätysvieraat ovat jo ovella.
Rööperin hätävara
2–4 dl mansikoita
2 dl pehmeää maitorahkaa
4–8 kpl kaurakeksejä (tai digestivekeksejä)
1. Sulata mansikat kohmeisiksi, jos ne ovat pakastettuja. Halkaise marjat. Murenna keksit.
2. Jaa neljään kippoon kerroksittain marjoja, rahkaa ja keksinmuruja, anna vetäytyä hetki viileässä ja nauti jälkiruokana tai välipalana.
Vinkki. Ennen vanhaan pappilan hätävaraan käytettiin tähteeksi jääneitä kuivakakun paloja ja pikkuleipiä, hilloa ja kermavaahtoa. Jos käytät tätä vanhaa ohjetta, ota jokaiseen annokseen ½–1 palaa kakkua, 1 pikkuleipä, 1 rkl hilloa ja ½ dl kermavaahtoa. Murenna leivonnaiset ja kokoa ainekset kerroksittain annoskulhoihin.
Köyhät ritarit
Köyhät ritarit paistetaan kuivahtaneista leivistä tai pullapitkoista. Ruokahävikkiä ehkäisevä herkku tunnetaan eri maissa eri nimillä. Ranskassa nimi on pain perdu eli kadonnut leipä. Tässä reseptissä kuivahtanut leipä katoaakin ja saa ylleen ritarillisen herkullisen marja- ja kermavaahtoviitan.
Köyhät ritarit
4 viipaletta vaaleaa vuokaleipää tai pullapalaa (kuivahtanut leipä tai pulla käy hyvin)
1–2 dl maitoa tai kaura- tai mantelijuomaa
1 tl vaniljasokeria
4 tl kasvimargariinia
4 dl mansikoita tai muita marjoja tai 4 rkl hilloa
2 dl paksua (kreikkalaista) jogurttia tai kermavaahtoa (1 dl kuohukermaa)
1. Jos käytät tuoreita marjoja, perkaa (ja tarvittaessa puolita) ne. Sulata pakastemarjat. Jos käytät kermaa, vaahdota se.
2. Kostuta leipä- tai pullaviipaleet vaniljasokerilla maustetussa maidossa. Paista ne margariinissa pannulla kullanruskeiksi molemmin puolin.
3. Jaa leipä- tai pullaviipaleet lautasille ja lisää jogurttia tai kermavaahtoa ja marjoja tai hilloa jokaiseen annokseen. Nauti heti jälkiruokana tai välipalana.
Kanelikorput
Jos pappilan hätävaran ja köyhien ritareiden jäljiltä vielä riittää kuivahtaneita pullasiivuja, niin loput kannattaa paistaa rapeiksi korpuiksi. Ne ovat kevyitä ja säilyviä esimerkiksi eväsretkillä ja matkoilla. Etelä-Afrikassa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) korppuja syödään kastamalla niitä ensin rooibos (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)-teehen. Kestokamut kastavat korppujaan karpaloteehen.
Kanelikorput
30 kpl
10 pikkupullaa tai 15 palaa vaaleaa vuokaleipää
4 tl kanelia
4 rkl sokeria
kasvimargariinia voiteluun (noin 15 tl)
1. Leikkaa pikkupullat poikittain kolmeksi viipaleeksi tai leikkaa leipäviipaleet kolmioiksi.
2. Sekoita kaneli ja sokeri keskenään lautasella. Voitele viipaleet ohuesti molemmin puolin margariinilla ja kasta ne kaneli-sokeriseokseen molemmin puolin.
3. Lado viipaleet uunipannulle ja paista niitä 5–10 minuuttia 200 asteessa, laske lämpö 50 asteeseen, jätä uuninluukku raolleen ja kuivata korput rapeiksi (½–1 tuntia).
Vinkki. Jos kaneli-sokeriseosta jää yli, voit käyttää sen puuron, viilin tai jogurtin päällä.
Supermarjajäädyke
Löytyykö kodin jääkaapista vanhaksi jääviä jogurtteja tai rahkoja? Niistä syntyy mainio jäädykejälkkäri yhdessä kokin suun mukaisten marjojen kanssa. Jos tuoreita marjoja ei ole tarjolla, pakastemarjat sopivat oikein hyvin. Supermarjoja ei nimittäin kannata unohtaa pakastimen pohjalle! Koko komeus viimeistellään luonnon omin koristein.
Supermarjajäädyke
2-3 dl mustikoita, mansikoita tai mustaherukoita
4-5 dl jogurttia tai kauragurttia
1 rkl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1 tl vaniljasokeria
(1-2 rkl sokeria, jos jogurtti on makeuttamatonta)
(mintunlehtiä)
1. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella.
2. Jäädytä pakastimessa muutama tunti tai seuraavaan päivään. Sekoita muutaman kerran pakastamisen aikana.
3. Anna jäädykkeen pehmetä puoli tuntia, jos se on umpijäässä. Kun kumoat jäädykkeen vadille, kierrä lämpimään veteen kastettu ja kosteaksi puristettu (ei vettä tippuva) pyyheliina sen ympärille hetkeksi, niin se irtoaa vuoasta.
4. Koristele jäädyke tuoreilla marjoilla, hedelmäpaloilla, mintun tai muiden yrttien lehdillä, ketunleivillä tai syötävillä kukilla.
Järkivoileivät
Järkivoileivän perusraaka-aineet ovat kuitupitoinen leipä, pehmeää rasvaa (esimerkiksi rypsiöljyä) sisältävä levite ja järkipäälliset. Järkeä voitelee kasvimargariinin ohella kotimainen järvikala. Raunon järkivoileipiin käytetään myös keitettyjä kananmunia, ja koko komeus koristellaan yrteillä.
Järkivoileivät
4 viipaletta ruisleipää
4 tl kasvirasvalevitettä
2 kpl keitettyjä kananmunia
200 g savusärkeä (esimerkiksi säilyke)
tilliä, rucolaa, sitruunamelissaa
1. Keitä kananmunat, jäähdytä kylmäksi ja viipaloi.
2. Voitele ruisleivät kasvirasvalla, levitä päälle kananmunaviipaleet ja savusärki.
3. Lisää päälle haluamaasi yrttiä tai pieniä salaatinlehtiä ja nauti välipalaksi tai keiton kanssa.
Pyöräilijän särkipurkki
Liikkuessa tulee nälkä, ja silloin syötävää on hyvä olla nopeasti tarjolla. Pyöräilijän kunnon eväät syntyvät tällä reseptillä, ja taas jaksaa polkea. Varaathan pyörälaukkuun kyytipojaksi myös vesipullon.
Särkipurkki
1 annos
1–2 viipaletta ruisleipää (esimerkiksi saaristolaisleipää)
2 keitettyä, kylmää perunaa
puolikas maustekurkku
75–100 g savusärkeä (esimerkiksi säilyke)
pari sipulinvartta tai vähän ruohosipulia
muutama oksa tuoretta tilliä tai sitruunamelissaa
1–2 tl rypsiöljyä
1. Paahda leipäviipaleet ja leikkaa kuutioiksi. Anna jäähtyä.
2. Viipaloi perunat, maustekurkku ja sipulinvarret ja hienonna tilli tai sitruunamelissa.
3. Lado eväspurkkiin tai rasiaan kerroksittain perunaa, särkeä, kurkkua, yrttejä ja leipäkuutioita. Valuta hiukan öljyä päälle.
Leipäkuutiot voi laittaa päällimmäiseksi, jos ei halua niiden pehmenevän.
4. Säilytä kylmässä ja kuljeta mukana termoskassissa, joka pitää eväät viileänä muutaman tunnin. Muista pakata haarukka mukaan.
5. Sekoita vähän ennen syömistä.
Pablon palkoherkku
Pablo tietää, että palkokasvit eli herneet ja pavut auttavat kasvamaan ja vahvistavat sekä syöjää että maaperää. Liskokuiskaaja Lassi ja Pablo suosittelevat tätä helppotekoista palkoherkkua.
Palkoherkku (apposet)
4 annosta 800 g sokeriherneenpalkoja
2 l vettä
2 tl suolaa
noin 100 g kasvimargariinia tai voi-kasviöljylevitettä
1. Huuhtele herneenpalot ja keitä suolalla maustetussa vedessä noin 10–15 minuuttia. Valuta palot lävikössä ja kaada kulhoon.
2. Palkojen kypsyessä sulata rasva ja jaa neljään pikku kippoon. Aseta jokaiselle syöjälle pöytään oma kippo ja lautanen.
3. Nosta palot pöytään. Ota palko pitäen kiinni sen karasta, kasta rasvaan, pistä suuhun, sulje hampaat yhteen ja vedä karasta, niin saat palon kovat kuoret pois.
Vinkki. Voit keittää myös pensaspapuja. Nekin maistuvat kasvimargariinilla tai voilla höystettynä ja ne voi syödä kokonaan, sillä palossa ei ole kovaa kuorta ollenkaan.
Ohrauunipuuro
Ohrauunipuuro
4 annosta
2 dl rikottuja esikeitettyjä ohrasuurimoita
1 l maitoa tai kaurajuomaa
½ tl suolaa
1–2 rkl rasiamargariinia vuoan voiteluun
(tarvittaessa noin 1 dl vettä tai maitoa)
1. Kytke uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele uunivuoka (noin 2 l) ja kaada suurimot vuokaan.
2. Lisää neste ja suola ja sekoita. (Voit nopeuttaa puuron valmistumista ja kuumentaa vuokaa ensin mikroaaltouunissa noin 5 minuuttia.)
3. Nosta vuoka uunin alatasolle. Puolen tunnin kypsennyksen jälkeen nosta vuoka uunista ja sekoita aineksia. Voit myös lisätä vähän nestettä, jos suurimot ovat jo imeneet nesteen.
4. Kun puuro alkaa saada väriä, aseta leivinpaperi vuoan päälle. Kypsennä yhteensä noin 1 tunti 15 minuuttia ja anna vetäytyä hetki ennen syömistä.
Vinkki. Voit tehdä puuron myös kokonaisista suurimoista ja kypsentää sitä yön yli esimerkiksi leivinuunissa noin 100 asteessa. Nestettä käytetään silloin noin 1½ l ja vuoan päälle laitetaan kansi.
Rinkkadyykkarin eväsleivät
Jos rinkkadyykkari osaa tehdä herkulliset eväsleivät itse, niin nälän yllättäessä ne voi kaivaa esille omasta repusta. Suomen hienossa leipävalikoimassa on varaa valita. Mitä tummempi leipä, sitä enemmän siinä yleensä on kuitua.
Rinkkadyykkarin eväsleivät
4 kpl
2 ohrarieskaa, halkaisija noin 25 cm (tai täysjyväkaura- tai ruispaloja)
4 rkl hernehummusta tai tuorejuustoa
8 salaatinlehteä
1. Voitele rieskat ja lisää levitteen päälle salaatinlehdet.
2. Aseta rieskat vastakkain niin, että täytteet jäävät väliin, ja leikkaa kerrosleipä neljään osaan.
3. Säilytä leivät rasiassa syöntihetkeen.
Vinkki: Jos käytät kaupan pehmeää rieskaa, voit myös rullata rieskat täyttämisen jälkeen ja leikata kahteen osaan. Kaura- ja ruispaloja ei tarvitse jakaa osiin.
Karhun kasvislautanen
Nauttimalla karhun kasvislautasen päivittäinen viiden kourallisen kasvisannos täyttyy tassun käänteessä. Kestokamun jokaiselta aterialta, myös aamupalalta ja välipalalta, löytyy kourallinen kasviksia, marjoja tai hedelmiä.
Karhun dippikasvikset
600 g vihanneksia maun mukaan: kyssäkaalia, kukkakaalia, retiisejä, kurkkua, porkkanaa, naurista.
Dippikastike
2 dl kermaviiliä tai kaurafraichea
½ tl suolaa
½ tl rouhittua pippuria
½ tl sokeria
3 rkl tuoretta yrttisilppua: oreganoa, basilikaa, sitruunamelissaa, lehtipersiljaa, ruohosipulia maun mukaan
2–3 tl raastettua piparjuurta
1. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja anna maustua viileässä.
2. Puhdista, kuori ja pilko vihannekset sopiviksi suupaloiksi ja tarjoa kastikkeen kanssa.