Mossen mummun ruisleipä

Ruisleipä on suomalaisten tärkeimpiä kuidun lähteitä. Ravintokuitu on suoliston puolustusvoimien eli hyvien bakteerien ruokaa. Ruisleipä on Suomen kansallisruoka, joka kuuluu sekä arkeen että juhlaan. Mummun paistaman tuoreen ruisleivän tuoksu on yksi Mossen lempituoksuista.  

Mossen mummun ruisleipä 
4 limppua 
Juuren valmistus 
(5 vuorokautta aikaisemmin) 
1 dl kädenlämpöistä vettä 
2 dl (luomu)ruisjauhoja  
1 keskikokoinen omena tai peruna 
Neljäntenä päivänä 
2 dl kädenlämpöistä vettä  
3 dl ruisjauhoja 
Esitaikina viidentenä päivänä 
(1 vuorokausi aikaisemmin) 
1¾ l kädenlämpöistä vettä 
2½ dl juurta 
noin 1 ½ kg ruisjauhoja 
Taikina kuudentena päivänä 
esitaikina (noin 3½ kg) 
1½ tl suolaa 
0,8–1 kg ruisjauhoja 

1. Valmista juuri 5 päivää aikaisemmin: Sekoita kulhossa vesi, puolet jauhoista ja kuorittu, raastettu omena tai peruna keskenään. Anna käydä lepuuttamalla taikinaa huoneenlämmössä liinalla peitettynä, sekoita välillä ja lisää vähitellen loput jauhot. Sekoittele ja anna käydä 3 päivää. Neljäntenä päivänä lisää vesi ja jauhot, sekoittele ja käytä vielä yön yli. 
2. Ota puolet juuresta ja pakasta tai kuivata ohuena levynä leivinpaperin päällä. Aloita esitaikinan teko puolella juurella. 
3. Mittaa vesi suurehkoon saaviin, lisää juuri ja jauhoja, sekoita ja anna käydä liinalla peitettynä yön yli. Lisää välillä jauhoja ja sekoittele. 
4. Lisää suola ja noin 800 g jauhoja ja alusta taikina kimmoisaksi, ei kovaksi. 
5. Kohota taikinaa peitettynä 1–3 tuntia, ota se jauhotetulle pöydälle ja jaa 4 osaan. 
6. Pyörittele palat leiviksi, siirrä jauhotetulle alustalle (pellille), peitä liinalla ja kohota reilu tunti, kunnes pinta repeilee vähän. 
7. Siirrä leivät 250 asteiseen uuniin, vähennä 20 minuutin kuluttua lämpö 180–200 asteeseen. Paista vielä 40 minuuttia, kaikkiaan noin tunti, kunnes ovat kauniin ruskeita ja pohja kopisee kumeasti, kun sitä kopauttaa rystysellä.  

Kalevin äidin ohrarieskat

Ohrarieskaan tarvitset vain nestettä, ohrajauhoja ja tulikuuman uunin. Ohra on maailman ja Suomen vanhimpia viljalajeja. Ohran kuitu auttaa muiden viljojen tapaan ruoansulatusta ja lisää suoliston puolustusvoimien eli hyvien bakteerien kasvua. Kalevin mielestä äidin pohjalaisen ohrarieskan voittanutta leipää ei löydy koko maailmasta. Sen tiesi rinkkadyykkarikin, kun kähvelsi eväsrieskat Kalevin repusta. 

Kalevin äidin ohrarieskat 


2 dl kylmää maitoa tai vettä 
4–4½ dl ohrajauhoja 
½ tl suolaa

1. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. 
2. Sekoita ainekset nopeasti. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja taputtele ne leivinpaperin päälle pellille ohuiksi rieskoiksi jauhotetuin käsin. 
3. Paista heti kuumassa uunissa keskitasolla 10–15 minuuttia niin, että rieskoihin tulee vähän ruskeita pilkkuja. 

Porkkanapiirakat

Kestokamujen porkkanapiirakka on värikäs versio karjalanpiirakasta. Kasvimaan pirteän oranssi sankari, porkkana, taipuu moneksi: raasteeseen, keittoon ja myös piirakkaan. Luonnon oma väriaine porkkanassa on nimeltään beetakaroteeni. Elimistö valmistaa siitä A-vitamiinia, jota tarvitaan esimerkiksi pitämään silmiä ja näköä kunnossa. 

Porkkanapiirakat
22 kpl


noin 400 g pakasteruistaikinaa
täyte:
800 g porkkanoita (tai kaupan tuore- tai pakastesosetta)
½–1 dl porkkanoiden keitinlientä
¼–½ tl suolaa
½ tl muskottipähkinää 100 g hasselpähkinä- tai mantelirouhetta
2 rkl pullomargariinia pinnalle

1. Anna taikinan sulaa. Kuori, pilko ja keitä porkkanat kypsiksi vähässä vedessä. Valuta keitinvesi talteen. 2. Soseuta porkkanat ja lisää soseeseen muut täytteen aineet. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
3. Jaa taikina 22 osaan ja pyörittele palloiksi. Litistä pallot ja kauli pyörylöiksi (halkaisija 8–10 cm).
4. Nosta pyörylät vieriviereen pellille leivinpaperin päälle ja levitä niille sosetta reunoja myöten.
5. Paista 225 asteessa 10–15 minuuttia, kunnes saavat vähän väriä.

Vinkki. Jos teet taikinan itse, tässä ohje:
2½ dl ruisjauhoja
½ dl vehnäjauhoja
veitsenkärjellinen suolaa
100 g rasiamargariinia
1¼ dl perunasosetta (jauheesta)
Sekoita jauhot ja suola ja nypi rasva joukkoon. Lisää perunasose ja sekoita tasainen taikina. Säilytä puoli tuntia viileässä.