Petäjämäen mustikkapiirakka

Petäjämäen mustikkapiirakka on Martan ykkösherkku. Loppukesällä ja alkusyksyllä se valmistuu tuoreista, itse poimituista mustikoista, muulloin pakastemustikoista. Herkuttelijat tunnistaa sinisistä suupielistä, jotka syntyvät mustikan flavonoideista eli sinisistä ja violeteista väriaineista, antosyaaneista.  

Petäjämäen mustikkapiirakka 
12 palaa 

Pohja: 
1 dl sokeria 
1½ dl vehnäjauhoja 
1½ dl täysjyvävehnäjauhoja (graham) 
1 tl leivinjauhetta 
1–2 tl kardemummaa 
1 dl pullomargariinia tai rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua) 
2 dl piimää, jogurttia tai kaura- tai soijagurttia 
Päälle: 
5–7 dl mustikoita 
Kauramuru: 
½ dl kaurahiutaleita 
½ dl sokeria 
½ dl pullomargariinia tai rypsiöljyä 

1. Tee valmiiksi päälle ripoteltava kauramuru: sekoita kaurahiutaleet, sokeri ja rasva keskenään haarukalla. 
2. Sekoita pohjan kuivat aineet ja lisää rasva sekä piimä.  
3. Kaada taikina piirakkavuokaan leivinpaperin päälle (20 cm x 30 cm tai halkaisija noin 30 cm) ja ripottele marjat sekä kauramuru pinnalle.  
4. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alatasolla 25–30 minuuttia, leikkaa ruuduiksi tai lohkoiksi ja tarjoa sellaisenaan tai vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa. 
Vinkki: Tähän piirakkaan voit käyttää kaikkia muitakin marjoja tai vaikka raparperi- tai omenaviipaleita ihan oman makusi mukaan. 

Ossin kolmen säikeen pullaletti

Pullaletti on letittämällä tehty koristeellinen pullapitko. Ossi letittää sen tavallisesti kolmella säikeellä, joskus neljällä tai jopa viidellä. Pullataikinan voi tehdä myös veteen ja jättää kananmunan pois. Kuivahtaneesta pitkosta voi valmistaa jälkiruoaksi köyhiä ritareita paistamalla munamaidossa kastellut pullaviipaleet paistinpannulla. Ossin pitkot eivät koskaan ehdi kuivahtaa, koska kaverit haistavat tuoreen pullan jo kerrostalon rappukäytävässä. Ossi jakaa viivottimen avulla kaikille saman pituisen pätkän herkuteltavaksi.

Pullaletit
2 lettiä


5 dl maitoa tai kasvijuomaa (esim. kaurajuomaa)
50 g tuorehiivaa
1½ dl sokeria
veitsenkärjellinen suolaa
3 tl kardemummaa
1 dl pullomargariinia
2 dl täysjyvävehnä- tai spelttijauhoja
noin 10–11 dl vehnäjauhoja
½ kananmunaa tai 2 rkl pullomargariinia (tai sulatettua kasvimargariinia) voiteluun
2 rkl mantelirouhetta koristeluun (tai sokeria)

1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, lisää muut aineet – jauhot vähitellen – ja alusta taikina tasaiseksi kädellä tai koneella.
2. Anna kohota peitettynä noin tunti ja ota taikina jauhotetulle pöydälle.
3. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja jaa se kuuteen osaan.
4. Pyörittele palaset pitkulaisiksi tasaisiksi pötköiksi (letin säikeiksi).
5. Ota kaksi pötkylää, liitä ne toisesta päästä yhteen ja pyörittele tasaiseksi niin, että muodostuu yksi pitkä pötkö. Ota kolmas pötkö ja liitä se toisesta päästä keskelle pitkää pötköä. Letitä sitten säikeet letiksi ja taita säikeiden päät letin alle yhteen. Tee samoin toinen letti.
6. Siirrä pullaletit pellille leivinpaperin päälle (jätä väliin kohoamisvaraa). Anna lettien kohota liinalla peitettynä puolisen tuntia.
7. Riko kananmuna lasiin ja sekoita hyvin haarukalla. Kasta voitelusivellin munaan (tai sulaan rasvaan), voitele pullaletit ja koristele mantelirouheella.
8. Paista pullalettejä 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20–30 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

Aapelin lettutaikina

Aapeli voisi elää pelkillä letuilla. Niiden sisään voi kääräistä sekä suolaisia että makeita täytteitä. Ruokaisan letun sisään uppoaa tuoreita tai kypsennettyjä kasviksia ja makeaan lettuun marjoja ja hedelmiä. Aapeli tietää, että litran lettutaikinaan tarvitaan neljä kananmunaa ja siitä riittää syötävää koko perheelle. Onneksi oman takapihan kanat munivat kukin yhden munan päivässä. Lettuihin saa lisäpuhtia korvaamalla osan vehnäjauhoista ruis-, ohra- tai kaurajauhoilla. 

Aapelin lettutaikina 
noin 10 kpl isoja lettuja 

5 dl maitoa tai kasvimaitoa 
1½ dl vehnäjauhoja  
1 dl täysjyvävehnä- tai ohrajauhoja 
¼ tl suolaa 
1 rkl sokeria 
2 kananmunaa 
paistamiseen rypsiöljyä tai pullomargariinia 

1. Sekoita neste, jauhot, suola ja sokeri ja anna turvota puoli tuntia. 
2. Vatkaa joukkoon munat. Kuumenna lettupannu. 
3. Lisää rasvaa pannulle ja paista noin 10 isoa tai 30 pientä lettua. 
4. Tarjoa lisäksi tuoreita marjoja, marja- tai omenasosetta tai hilloa. 
Vinkki: Lettutaikinaan voi myös raastaa sekaan porkkanan tai silputa sekaan huuhdottuja pinaatinlehtiä, lehtikaalia tai ryöpättyjä (kiehautettuja) nokkosenlehtiä.